آزمایش خرگوش - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

آزمایش خرگوش
تشخیص پزشکی
دلیلآزمایش بارداری

آزمایش خرگوش (انگلیسی: Rabbit test) یا آزمایش فریدمن یک آزمایش بارداری قدیمی بود که در سال ۱۹۳۱ توسط موریس فریدمن و ماکسول ادوارد لافام[۱] در دانشگاه پنسیلوانیا ابداع شد.

آزمایش

[ویرایش]

هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) در دوران بارداری تولید می‌شود و در ادرار و خون زن باردار یافت شود. این هورمون نشان‌دهنده وجود یک تخمک بارورشدهٔ کاشته‌شده در رحم است. پیش‌تر یک آزمایش دیگر موسوم به «آزمایش AZ» توسط زلمار آشهایم و برنهارت تسوندک توسعه داده شده بود.[۲] هنگامی که ادرار یک زن در ماه‌های اولیه بارداری به موش‌های ماده نابالغ تزریق می‌شد، تخمدان‌های آنها بزرگ شده و بلوغ فولیکولی را نشان می‌داد. این آزمایش با میزان خطای کمتر از ۲ درصد قابل اعتماد در نظر گرفته شد.[۳] آزمایش فریدمن و لافام اساساً مشابه «آزمایش AZ» است، اما به‌جای موش از خرگوش استفاده می‌کند. چند روز پس از تزریق، حیوان تشریح می‌شود و اندازه تخمدان‌های او بررسی می‌شود.

آزمایش خرگوش به یک سنجش زیستی (آزمایش مبتنی بر حیوان) برای تست بارداری تبدیل شد. اصطلاح «آزمایش خرگوش» نخستین بار در سال ۱۹۴۹ ثبت شد و منشأ تعبیر و اعتقاد رایج «خرگوش مُرد» برای مثبت بودن تست بارداری شد.[۴] این عبارت در واقع بر اساس یک تصور غلط رایج در مورد آزمایش خرگوش که اگر تست بارداری خانمی مثبت شود، مفهومش آن است که خرگوشی در اثر تزریق ادرار آن خانم باردار کشته شده است. البته بسیاری از مردم تصور می‌کردند که خرگوش مورد آزمایش، تنها در صورتی می‌میرد که زن باردار باشد، در حالی که در واقع تمام خرگوش‌های مورد استفاده برای آزمایش می‌مردند، زیرا برای بررسی تخمدان‌ها باید کشته و تشریح می‌شدند.[۵]

یک جایگزین دیگر برای آزمایش خرگوش، معروف به «آزمایش هاگبن»، از قورباغه پنجه‌دار آفریقایی استفاده می‌کرد و بدون نیاز به کالبدشکافی حیوان به نتیجه رسید.[۶] آزمایش‌های بارداری مدرن بر اساس سنجش هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی در خون یا ادرار انجام می‌شوند و دیگر نیازی به استفاده از حیوان زنده نیست.

منابع

[ویرایش]
  1. "The assay of gonadotropic extracts in the post-partum rabbit". Journal of Endocrinology. 24 (5). 1 May 1939.
  2. Morris Fishbein, M.D., ed. (1976). "Aschheim-Zondek Test". The New Illustrated Medical and Health Encyclopedia. Vol. 1 (Home Library ed.). New York, N.Y. 10016: H. S. Stuttman Co. p. 139.{{cite encyclopedia}}: نگهداری CS1: موقعیت (link)
  3. Evans, Herbert M.; Simpson, Miriam E. (1930). "Aschheim-Zondek test for pregnancy – its present status". Calif West Med. 32 (3): 145–8. PMC 1657362. PMID 18741327.
  4. Wilton, Dave (28 February 2007). "rabbit test / the rabbit died". www.wordorigins.org. Archived from the original on 2 November 2019. Retrieved 30 July 2018.
  5. Howe, Marvine (10 March 1991). "Dr Maurice Friedman 87 Dies Created Rabbit Pregnancy Test". The New York Times.
  6. Yong, Ed (4 May 2017). "How a Frog Became the First Mainstream Pregnancy Test". The Atlantic (به انگلیسی). Retrieved 30 July 2018.