بادنمای کیسه‌ای - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

بادنمای جورابی

بادنمای کیسه‌ای،[۱] (بادنمای جورابی، جوراب باد یا مخروط بادنما) اصطلاحاً به لوله مخروطی دو سر باز از جنس پارچه گفته می‌شود که بر بالای تیری نصب می‌شود تا جهت و سرعت نسبی باد یک محل را نشان بدهد. از بادنماهای جورابی معمولاً در فرودگاه‌ها و کارخانه‌های شیمیایی استفاده می‌کنند. در کارخانه‌های شیمیایی جوراب باد می‌تواند جهت و شدت نشت مواد خطرناک را نشان بدهد.[۲]

کاربرد

[ویرایش]

به منظور مشاهده سمت و شدت باد در محیط استفاده می‌شود.

فرودگاه

[ویرایش]

به منظور مشاهده خلبان و عوامل مرتبط با امور پروازی در حاشیه باند پرواز نصب می‌شود. (در باندهای بلند دو عدد و در باندهای کوتاه یک عدد). دارای استانداردهای مشخص تدوین شده از سوی سازمان بین‌المللی هوانوردی غیرنظامی می‌باشد.

استاندارد

[ویرایش]

باند پرواز هواپیما

[ویرایش]
  • باید حداقل ۳٫۶ متر طول داشته باشد.
  • باید به ۵ قسمت مساوی در طول تقسیم شود.
  • از ترکیب دو رنگ سفید-قرمز یا سفید-نارنجی ساخته شود
  • در ارتفاع ۶ متری زمین نصب گردد.
  • هر رنگ نشان دهنده سرعت تقریبی ۳ گره ی دریایی است و با صاف شدن هر تعداد از رنگ ها توسط باد جمع رنگ های حساب شده سرعت تقریبی باد را نشان میدهد. برای مثال اگر رنگ اول توسط باد صاف و مستقیم گردد سرعت باد ۳ گره ی دریایی است و اگر دو رنگ از باد نما به اهتزاز درآید سرعت ۶ گره ی دریایی را نشان میدهد و این ترتیب تا صاف شدن نهایی بادنما پا بر جاست.

منابع

[ویرایش]
  1. «بادنمای کیسه‌ای» [حمل‌ونقل هوایی] هم‌ارزِ «wind sock, wind cone, wind sleeve»؛ منبع: گروه واژه‌گزینی. جواد میرشکاری، ویراستار. فرهنگ واژه‌های مصوب فرهنگستان. تهران: انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسی. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
  2. «تولید و توزیع بادنمای پارچه‌ای (کیسه‌ای)». www.windsock.ir. بایگانی‌شده از اصلی در ۹ ژانویه ۲۰۲۰. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۰۶-۱۰.

پیوند به بیرون

[ویرایش]

International Civil Aviation Organization