خطبه طاووس - ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
از سلسله مباحث در مورد |
خطبه طاووس، خطبهای است که علی بن ابیطالب در آن از شگفتیهای آفرینش طاووس سخن میگوید.[۱]
ساختار خطبه
[ویرایش]سخنان علی بن ابیطالب در این خطبه را میتوان به چهار بخش کلی تقسیم کرد:
- علی ابتدا برای استدلال به وجود خدا به سراغ عجایب کائنات و شگفتیهای آفرینش، علیالخصوص پرندگان رفتهاست.
- او طاووس را از از بین پرندگان انتخاب و دربارهٔ آفرینش و شگفتیهای آن صحبت کرده و در این میان بعضی از خرافات مردم را در این زمینه رد میکند.
- به شگفتیهای آفرینشِ حیواناتِ کوچک مثل مورچه میپردازد و آنها را نشانهای برای وجود خدا میشمارد.
- وی در بخش پایانی خطبه و پس از اثبات وجود خدا، به معاد و ذکر قسمتی از ویژگیهای بهشت پرداختهاست.[۲]
طاووس در کلام علی ابن ابی طالب علیه السلام
[ویرایش]علی در ابتدا طاووس را به عنوان یکی از عجیبترین پرندگانی که خدا آن را خلق کرده، میشمارد و سپس برای ترسیم ظاهر او چنین بیان میکند:[۳]
وَ مِنْ أَعْجَبِهَا خَلْقاً الطَّاوُسُ الَّذِی أَقَامَهُ فِی أَحْکَمِ تَعْدِیلٍ وَ نَضَّدَ أَلْوَانَهُ فِی أَحْسَنِ تَنْضِیدٍ بِجَنَاحٍ أَشْرَجَ قَصَبَهُ وَ ذَنَبٍ أَطَالَ مَسْحَبَهُ إِذَا دَرَجَ إِلَی الْأُنْثَی نَشَرَهُ مِنْ طَیِّهِ وَ سَمَا بِهِ مُطِلًا عَلَی رَأْسِهِ کَأَنَّهُ قِلْعُ دَارِیٍّ عَنَجَهُ نُوتِیُّهُ یَخْتَالُ بِأَلْوَانِهِ وَ یَمِیسُ بِزَیَفَانِهِ یُفْضِی کَإِفْضَاءِ الدِّیَکَةِ وَ یَؤُرُّ بِمَلَاقِحِهِ أَرَّ الْفُحُولِ الْمُغْتَلِمَةِ لِلضِّرَابِ أُحِیلُکَ مِنْ ذَلِکَ عَلَی مُعَایَنَةٍ لَا کَمَنْ یُحِیلُ عَلَی ضَعِیفٍ إِسْنَادُهُ …
و شگفت انگیزترِ آن پرندگان در آفرینش، طاووس است که آن را در استوارترین هیئت پرداخت، و رنگهای آن را به نیکوترین ترتیب مرتب ساخت، با پری که نای استخوانهای آن را به هم درآورد، و دُمی که کشش آن را دراز کرد. چون به سوی ماده پیش رود، آن دم در هم پیچیده را وا سازد و بر سر خود برافرازد، که گویی بادبانی است برافراشته و کشتیبان زمام آن را بداشته. به رنگهای خود مینازد، و خرامان خرامان دم خود را بدین سو و آن سو میبرد و سوی ماده میتازد. چون خروس میخیزد و چون نرهای مست شهوت با ماده درمیآمیزد. این داستان که تو را گویم داستانی است از روی دیدن، نه چون کسی که روایت کند، بر اساس حدیثی ضعیف شنیدن …
جایگاه خطبه
[ویرایش]اهمیت و جایگاه این خطبه به قدری است که اکنون و بعد از حدود هزار و چهارصد سالی که از بیان آن میگذرد، بارها به زبانهای مختلف مورد تحقیق، تفسیر و بررسی قرار گرفته و به عنوان موضوع چندین گزارش، مقاله و پایاننامه نیز انتخاب شدهاست.[۴][۵][۶][۷][۸]
پیوند به بیرون
[ویرایش]منابع
[ویرایش]- ↑ «خطبه 164 - خطبه در شگفتیهای آفرینش طاووس - نهج البلاغه (ترجمه استاد حسین انصاریان)». پایگاه اطلاعرسانی استاد حسین انصاریان -. دریافتشده در ۲۰۲۰-۰۳-۱۸.
- ↑ «خطبه در یک نگاه». makarem.ir. دریافتشده در ۲۰۲۰-۰۳-۱۸.
- ↑ «آفرینش طاووس | ترجمه نهج البلاغه | سیدجعفر شهیدی | پایگاه تخصصی نهج البلاغه | صوت نهج البلاغه». farsi.balaghah.net. بایگانیشده از اصلی در ۱۲ مه ۲۰۱۷. دریافتشده در ۲۰۲۰-۰۳-۱۸.
- ↑ «جانوری که یک خطبه طولانی در نهج البلاغه را به خود اختصاص داد». www.yjc.ir. دریافتشده در ۲۰۲۰-۰۳-۱۸.
- ↑ «شگفتیهای آفرینش طاووس– نهج البلاغه - خطبه 165 | مقالات نهج البلاغه | جانورشناسی | پایگاه تخصصی نهج البلاغه». farsi.balaghah.net. بایگانیشده از اصلی در ۲۹ فوریه ۲۰۲۰. دریافتشده در ۲۰۲۰-۰۳-۱۸.
- ↑ نصیری, روحاله. "الإیقاع الصوتی فی نهجالبلاغة: خطبتی «الشقشقیة» و «خلقة الطاووس» أنموذجا". الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها (به عربی). 35 (3): 41–60.
- ↑ ملاابراهیمی, عزت; آبیاریقمصری, محیا. "رهیافتی صورتگرایانه بر خطبهٔ آفرینش طاووس در نهجالبلاغه". پژوهشنامه نهج البلاغه. 19 (5): 41–59.
- ↑ «زیباشناسی خطبه طاووس، اشباح وقاصعه». irandoc.[پیوند مرده]