راهنما:شروع کار با تول‌لبز - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

آزمایشگاه ابزارهای ویکی‌مدیا (به انگلیسی: Wikimedia Tool Labs) یا تول‌لبز مجموعهٔ خدمات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری است که به کاربرهای ویکی‌پدیا در جهت بهبود و ساخت ابزارهای ویکی‌پدیا و اجرای ربات‌ها کمک می‌کند و جایگزینی است برای وپ:تول‌سرور.

با ایجاد اشتراک در این مجموعه می‌توان ربات‌ها را در آنجا اجرا کرد و تا آخر ۲۰۱۳ اشتراک‌های تول‌سرور به صورت کامل به آنجا انتقال می‌یابند و در اواسط ۲۰۱۴ تول‌سرور غیر فعال می‌گردد.

روش کار در این مجموعه شبیه به تول‌سرور است و البته تفاوت‌هایی هم دارد که در پائین روش اجرای ربات‌ها را بر روی تول‌لبز بیان می‌کنیم.

ثبت نام و تنظیم‌های حساب کاربری

[ویرایش]

مراحل زیر به صورت گسترده و جامع‌تر در اینجا بیان شده‌است.

ساخت حساب کاربری در wikitech
  • در ابتدا باید مانند هر ویکی دیگر در اینجا یک حساب کاربری ساخت و پس از ساختن به سامانه وارد شوید.
درخواست shell و عضویت پروژهٔ bastion
  • در اینجا در خواست دسترسی shell دهید در متن درخواست مثلا باید بگویید که قصد اجرای ربات یا ابزارهای آنلاین را دارید و کمی در مورد سوابق خود توضیح دهید (نمونه متن‌های ارسالی در سامانه موجود است می‌توانید ایده بگیرید) بعد از تائید درخواست که معمولا ۱-۲ روز طول می‌کشد مراحل زیر را ادامه دهید.
    • بعد از تائید درخواست فوق به صورت خودکار شما را عضو پروژه bastion می‌کنند که با این عضویت می‌توانید برای عضویت در پروژه‌های دیگر درخواست دهید.
ساخت و تنظیم کلید
  • کلید SSH (خصوصی و عمومی) بسازید (برای اطلاعات بیشتر ساخت کلید را مطالعه کنید) و اگر از قبل کلید ساخته‌اید می توانید از آنها استفاده کنید.
  • حال شما دو کلید خصوصی و عمومی دارید که باید کلید عمومی (public key) را به کمک ویرایشگرهای متن مانند notepad باز کنید و متن درون آن را در بخش ترجیحات اینجا (بعد از زدن دکمهٔ Add public SSH key) کپی کنید.

اشتراک در پروژه‌ها

[ویرایش]

در آزمایشگاه ابزارها پروژه‌های متفاوتی وجود دارد مانند ربات‌ها، ابزارهای آنلاین و غیره که شما باید اعلام نمائید که در کدام بخش می‌خواهید فعالیت کنید و قصد عضویت در آن گروه را دارید.

برای عضویت در گروه ربات‌رانان یا هر گروه (پروژه دیگر) باید در ابتدا عضو پروژه bastion باشید که در بالا روش عضویش را ذکر کردیم بعد از آن در #wikimedia-labs اتصال از یکی از کاربرهای فعال در آن پروژه درخواست دهید تا شما را هم عضو پروژهٔ ربات‌رانان یا پروژهٔ ابزارهای ویکی‌پدیا یا هر پروژهٔ دیگر کنند.

  • برای اجرای ربات درخواست عضویت در Bot projects دهید پس از آن می‌توانید به کمک نرم‌افزار پوتی یا نرم‌افزارهای مشابه به سرور وصل شوید و ربات را اجرا نمائید.

اتصال به پروژهٔ ربات توسط پوتی

[ویرایش]

برای اطلاع از روش کار با نرم‌افزار Putty و Winscp راهنما:شروع کار با تول‌سرور#دسترسی به تول سرور را مطالعه کنید.

تنظیمات پوتی و winscp
  • در صفحهٔ اول (session) پوتی Host name را tools-login.wmflabs.org قرار دهید و port را 22 تنظیم کنید.
  • در بخش connection/auth کلید خصوصی (privet key) را آدرس دهید. این کلید همانی است که در ابتدا ساختید.
  • proxy را none رها کنید (این روش با راهنمای بیان شده در اینجا کمی تفاوت دارد.

توجه کنید که برای اتصال به سرورهای آزمایشگاه ابزارها روش‌های متفاوتی وجود دارد که در بالا ساده‌ترین روش را بیان کرده‌ایم.

اجرای ربات

[ویرایش]

از این مرحله به بعد همهٔ دستورها شبیه راهنما:شروع کار با تول‌سرور و راهنما:اجرای ربات در تول‌سرور است و با مطالعهٔ این راهنماها می توانید ربات را بر روی ویکی‌پدیا اجرا نمائید.

نکتهٔ مهم: برای اجرای ربات‌هایی که از دیتابیس ویکی‌پدیا استفاده می‌کنند باید fawiki-p.db.toolserver.org را با fawiki.labsdb (برای ویکی‌های دیگر هم به همین منوال) جایگزین کرد تا ربات بدون خطا در تول‌لبز اجرا شود.
نکته۲: برای اجرای ربات در تول‌سرور باید حتما از روش Grid استفاده کنید که در راهنما:اجرای ربات در تول‌سرور به کمک SGE توضیح داده‌شده است و طبق قوانین تول‌لبز اگر از screen یا cron استفاده شود امکان قطع دسترسی شما و حذف اشتراکتان وجود دارد.

امکانات تول‌لبز

[ویرایش]
  • اتصال به دیتابیس ویکی‌پدیا به کمک دستورهای mysql
  • سرعت بالای پردازش
  • فعال بودن ۲۴ ساعته
  • اشتراک بلند مدت که نیاز به تمدید ۶ ماه ندارد.

منابع

[ویرایش]

پیوند به بیرون

[ویرایش]