غلامرضا رحیم‌زاده ارژنگ - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

غلامرضا رحیم‌زاده ارژنگ
زادهٔ
۱۲۷۹، شوروی
درگذشت۱۳۳۹ (۶۰ سالگی)
پیشه(ها)نقاشی، مجسمه ساز و پیکرتراش
خویشاونداناسماعیل ارژنگ (فرزند) حسن ارژنگ‌نژاد (پسرخاله)[۱]

غلامرضا رحیم‌زاده ارژنگ (۱۲۷۹ شوروی – درگذشته ۱۳۳۹، تهران) نقاش، مجسمه‌ساز و پیکرتراش ایرانی بود. نقش برجسته انوشیروان دادگر در کاخ دادگستری (۱۳۲۱) و تندیس «نبرد گرشاسب با اژدها» در میدان باغشاه (میدان حر کنونی) (۱۳۱۲–۱۳۱۵ انجام پروژه) از آثار برجسته ایشان به شمار می‌روند.[۲][۳][۴]

وی پسر خاله حسن ارژنگ نژاد، مجسمه ساز مشهور ایرانی است[۵].

زندگی‌نامه

[ویرایش]

رحیم‌زاده ارژنگ فارغ التحصیل‌ دانشگاه کیف در شوروی در رشتهٔ نقاشی و مجسمه‌سازی بود.[۱] این دانشگاه در زمان شوروی سابق جزء سه دانشگاه برتر شوروی سوسیالیستی بوده و در حال حاضر، معتبرترین دانشگاه کشور اوکراین است.

آثار

[ویرایش]
  • «تندیس نبرد گرشاسب با اژدها» که در سال ۱۳۱۵ در میدان باغشاه (میدان حر کنونی) نصب شد[۵]، گرشاسپ از پهلوانان شاهنامه را در حال نبرد با یک اژدها نمایش می‌دهد. گرشاسپ در حالی که نیزه‌ای به دست دارد، در حال نبرد با اژدهایی است که به دور بدن او پیچیده و دهان به روی گرشاسپ باز کرده‌است. این اژدها نماد نیروهای اهریمنی است که انسان را در حلقه خود قرار داده است. گرشاسپ با نیزه به دهان اژدها حمله کرده و می‌تواند نماد پیروزی نیکی بر بدی باشد.[۳][۴] در ادبیات اساطیری ایران، «گرشاسپ» نماد انسان و «اژدها» نماد نفس سرکش اوست.[۴][۵]
  • مجسمه فردوسی در میدان فردوسی مشهد (کار مشترک با مرحوم اسماعیل ارژنگ و حسن ارژنگ نژاد)[۷]

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. ۱٫۰ ۱٫۱ «گفتگو با حسن ارژنگ‌نژاد، نقاش و مجسمه‌ساز». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۰ اکتبر ۲۰۱۲.
  2. عصر ایران-نسخه بدل مجسمه فردوسی در حال ساخت است
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ «شهر در جایگاه کارگاهی هنری». همشهری. خطای یادکرد: برچسب <ref> نامعتبر؛ نام «hamshahrionline» چندین بار با محتوای متفاوت تعریف شده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).
  4. ۴٫۰ ۴٫۱ ۴٫۲ «چرا مجسمهٔ میدان حر نباید تخریب می‌شد؟». ایسنا. ۱۱ مرداد ۱۳۹۲. دریافت‌شده در ۲۵ شهریور۱۳۹۲. تاریخ وارد شده در |بازیابی= را بررسی کنید (کمک)
  5. ۵٫۰ ۵٫۱ ۵٫۲ "نبرد پاکی با پلیدی". نبرد پاکی با پلیدی. Retrieved 2021-01-24.
  6. روزنامۀ ایران، شکوه ایرانی در میان سفیران فرنگی، نوشته‌شده در ۳ مهر ۱۳۹۳،[پیوند مرده] بازدید در ۱۹ بهمن ۱۳۹۴.
  7. "تاریخ گم‌شده فردوسی". شهرآرانیوز. 2020-05-14. Retrieved 2021-01-26.