فاصله مجازی - ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
فاصلهٔ مجازی که به آن فاصلهٔ صفر و گاه نیمفاصله و فاصلهٔ جامد هم گفته میشود، نویسهای در استاندارد یونیکد است که برای حروفچینی کامپیوتری برخی خطها همچون خط فارسی و خطهای هندیک بهکار میرود.
در فارسی این نویسه در مواردی که دو حرف به هم نمیچسبند ولی «فاصلهٔ مرئی» ندارند استفاده میشود. برای نمونه در واژههای «خانهها»، «میشود» و «بهرهوری». (توجّه شود به تفاوت با «خانه ها*» و «می شود*» و «بهره وری*» که در آنها از «فاصلهٔ معمولی»، یعنی یک فاصلهٔ کامل، استفاده شده که شکل نادرستِ تایپ واژههای یادشده است).
کد این نویسه در استاندارد یونیکد U+200C است. این نویسه در استاندارد ملی شمارهٔ ۶۲۱۹ ایران[۱] نیز استاندارد شدهاست. نام فاصلهٔ مجازی نخستین بار در استاندارد ملی ۳۳۴۲ ایران[۲] استاندارد شدهاست.
هاء ملفوظ
[ویرایش]حرف آخر واژگانی چون موجه، مشابه، توجیه و همانند آنها که هاء ملفوظ است، با اتصال به حرف بعدیاش فاصلهٔ مجازی نمیگیرد.
مثالها
- مشابهش (نه مشابهاش) گیر نمیآید.
- توجیهی (نه توجیهای) ارائه نکردید.
معرفی
[ویرایش]استاندارد ایزیری ۳۳۴۲ از نخستین استانداردهایی است که مفاهیم فاصلهٔ مجازی و اتصال مجازی را معرفی کرد.[۳]
روش نوشتن
[ویرایش]در گنو/لینوکس
[ویرایش]از کلید ترکیبی تبدیل+فاصله (shift+space) یا تبدیل+ذ (shift+B) استفاده کنید.
در اندروید
[ویرایش]برای تایپ فاصلهٔ مجازی در سیستم عامل اندروید که در گوشیها و تبلتها استفاده میشود باید از صفحه کیبورد گوگل که در بیشتر گوشی و تبلتها به صورت پیشفرض وجود ندارد استفاده نمود برای نصب آن باید نخست آن را از گوگل پلی دانلود و نصب نمود در کنار سمت راست کلید فاصله کلید کوچکی وجود دارد که نیم فاصله را ایجاد مینماید.[۴]
همچنین شما میتوانید از اندروید کیبورد که به عنوان AOSP (Android Open Source Project) Keyboard شناخته میشود با نام بسته "com.android.inputmethod.latin" استفاده کنید.
در سیستم عامل مکینتاش
[ویرایش]برای تایپ فاصلهٔ مجازی فارسی در سیستم عامل مکینتاش، کلید مبدّله (شیفت) را بههمراه فاصله (Shift + Space) فشار دهید.
در سیستم عامل ویندوز
[ویرایش]برای نوشتن فاصلهٔ مجازی چند راه وجود دارد:
- صفحهکلید استاندارد فارسی (۹۱۴۷) را نصب کنید و از Shift+Space یا Shift+B استفاده نمایید.
- Num lock را روشن کنید، کلید Alt را نگه دارید، و به کمک شمارههای سمت راستِ صفحهکلید، ۰۱۵۷ را تایپ کنید. نکات: ۱- حتماً زبان صفحهکلید رویِ «فارسی» باشد. ۲- اگر از صفحهکلید استاندارد فارسی (۹۱۴۷) استفاده میکنید، کلید Alt چپ را بهکار ببرید.
- از ترکیب کلیدهای 2+Shift+Ctrl استفاده کنید. نکته: اگر از صفحهکلید استاندارد فارسی (۹۱۴۷) استفاده میکنید، این روش کار نمیکند.
- در برنامهٔ Microsoft Word ابتدا زبان صفحهکلید را فارسی کنید؛ سپس از طریق منوی Insert، دستورِ Symbol را انتخاب نمایید و در پنجرهٔ بازشده، برگهٔ دوم به نام Special Characters را انتخاب کنید. حال از فهرست موجود، عبارتِ No-Width Optional Break را انتخاب کنید. حال اگر روی دکمهٔ Shortcut Key کلیک کنید، میتوانید ترکیبی از کلیدها (مثلاً Ctrl+Space) را برای آن انتخاب کرده و با فشاردادن دکمهٔ Assign آن را دائمی کنید.
- درصورتیکه از برنامهٔ Tray layout استفاده کنید، با اجرای این برنامه میتوانید همه جا از Shift+Space برای نوشتن فاصلهٔ مجازی استفاده کنید.
- در نسخههای جدید این سیستمعامل، که ویندوزِ ۸، ۸٫۱ و همچنین ۱۰ نامگذاری شدهاند، صفحهکلیدی با نام فارسی (استاندارد) (به انگلیسی: Persian (Standard)) بهطور پیشفرض وجود دارد و قابل فعالسازی است و درج فاصلهٔ مجازی را از طریق کلیدهای Shift+Space امکانپذیر ساختهاست. این صفحهکلید با صفحهکلید استاندارد فارسی (۹۱۴۷) فرق میکند.
جستارهای وابسته
[ویرایش]پانویس
[ویرایش]- ↑ ISIRI 6219 - FarsiWeb
- ↑ «استاندارد کد تبادل اطلاعات 8 بیتی فارسی - استاندارد ملی ۳۳۴۲ ایران». مؤسسهٔ استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. بایگانیشده از اصلی در ۱۰ ژوئن ۲۰۱۵. دریافتشده در ۱۷ فوریهٔ ۲۰۱۳.
- ↑ «پروژهٔ استاندارد خط فارسی در یونیکد». فارسیوب. دی ۱۳۷۹. بایگانیشده از روی نسخه اصلی در ۱۶ نوامبر ۲۰۱۳. دریافتشده در ۱۶ نوامبر ۲۰۱۳.
- ↑ www.yjc.ir https://www.yjc.ir/fa/news/6072419/بهترین-کیبوردهای-فارسی-برای-اندروید-دانلود-نرم-افزار. دریافتشده در ۲۰۲۰-۰۷-۰۹. پارامتر
|عنوان= یا |title=
ناموجود یا خالی (کمک)