فیصل‌آباد - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

فیصل‌آباد
فیصل آباد
فیصل‌آباد
برج ساعت، فیصل‌آباد
برج ساعت، فیصل‌آباد
پرچم فیصل‌آباد
نشان‌واره رسمی فیصل‌آباد
نام مستعار: 
The Manchester of Pakistan
کشور پاکستان
بخشپنجاب (پاکستان)
ناحیه‌های پاکستانناحیه فیصل آباد
Former NameLyallpur
Official Languageزبان اردو
Native languageزبان پنجابی
سکونتگاه۱۸۹۲
بنیان‌گذارSir James Broadwood Lyall
حکومت
 • Mayor of FaisalabadRazzak Malik
 • Deputy Mayor of Faisalabad3 zonal mayors
مساحت
 • کلان‌شهر۱۳۰۰ کیلومتر مربع (۴۹۰ مایل مربع)
 • خشکی۸۴۰ کیلومتر مربع (۳۲۵ مایل مربع)
 • آب۴۳۰ کیلومتر مربع (۱۶۵ مایل مربع)  ۳۳٪
 • کلان‌شهری
۵۸۶۰ کیلومتر مربع (۲۲۶۱ مایل مربع)
ارتفاع
۱۸۴ متر (۶۰۵ فوت)
جمعیت
 (۲۰۱۷)
 • کلان‌شهر۳۲۰۳۸۴۶
 • رتبه3rd, Pakistan
 • تراکم۲۵۰۰/کیلومتر مربع (۶۵۰۰/مایل مربع)
 • نام اهلیت
Faisalabadi
منطقهٔ زمانییوتی‌سی +۰۵:۰۰ (ساعت رسمی پاکستان)
زیپ‌کد format
38xxx
کد منطقه۰۴۱
پلاک خودروThree letters beginning with F and random four numbers (e.g. FDA-1234)
Languages (1981)۹۸٫۲٪ زبان پنجابی
1.8% Others
برج ساعت در فیصل‌آباد

فیصل‌آباد یکی از شهرهای استان پنجاب در کشور پاکستان است. این شهر در گذشته لیال‌پور نامیده می‌شد. فیصل آباد با جمعیت حدود ۲٫۶ میلیون نفر (بر اساس سرشماری سال ۲۰۰۶) سومین شهر بزرگ پاکستان است. با احتساب حومه، منطقه کلان‌شهری فیصل‌آباد در سال ۲۰۱۷ دارای ۷٬۸۷۳٬۹۱۰ نفر جمعیت بود. این شهر به‌عنوان یک مرکز مهم صنعتی در باختر لاهور در استان پنجاب به‌شمار می‌آید.

پیشینه

[ویرایش]

این شهر توسط فرماندار انگلیسی پنجاب بنیاد شد. نام این فرماندار، سر چارلز جیمز لیال بود شهر را نیز به نام خود لیال‌پور نام گذاشت. در محل لیال‌پور، پیش از این‌که انگلیسی‌ها آن را به یک منطقه شهری تبدیل کنند، چندین دهکده داشت. ساخت چندین کانال آبیاری کشاورزی را در این محل ممکن ساخت. پس از تأسیس شهر، به مردم قول دریافت زمین در صورت مهاجرت به لیال‌پور داده شد و این باعث شد که شهر به سرعت رشد کند.

شهر لیالپور در سال ۱۸۸۰ تأسیس شد؛ شهری که هم‌اکنون به دلیل تکاپوی صنعتی‌اش به عنوان «منچستر پاکستان» خوانده می‌شود. این در حالی است که ۱۰۰ سال پیش از این، بیشتر محدوده آن خالی از سکنه بود. در این محل گاه هفته‌ها باران نمی‌بارید و در صورت بارش، آب به سرعت در زمین ناپدید می‌شد.

مرکز لیالپور توسط کاپیتان پوهام یانگ طراحی شد که با ساخت ۸ جاده که بصورت شعاعی از یک میدان مرکزی امتداد پیدا کرده بودند، تقلیدی بود از پرچم بریتانیا. در میدان مرکزی شهر یک برج ناقوس بزرگ قرار داشت و هشت جاده به هشت بازار مختلف ختم می‌شدند.

در سال ۱۸۹۵ با احداث خط راه‌آهن بین وزیرآباد و لیالپور این شهر بیشتر رشد کرد. در سال ۱۹۰۲، ۴۰۰۰ نفر در این شهر زندگی می‌کردند. در سال ۱۹۷۷ این شهر به نام ملک فیصل عربستان، به فیصل‌آباد تغییر نام داد. در سال ۱۹۸۵ این شهر به بخش‌های فیصل‌آباد، جهانگ و توبا تک سینگ تقسیم شد.

منابع

[ویرایش]

Wikipedia contributors, "Faisalabad," Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Faisalabad&oldid=205388036