هارپون (موشک) - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

هارپون
نوعموشک ضدکشتی
خاستگاه ایالات متحده آمریکا
تاریخچه خدمت
خدمت۱۹۷۷-اکنون
تاریخچه تولید
طراحمک‌دانل داگلاس
سازندهمک‌دانل داگلاس (اکنون بخشی از بوئینگ)
قیمت واحد۱٫۲ میلیون دلار برای بلاک ۲
تاریخ تولید۱۹۷۷ تاکنون
تعداد ساخته‌شده+۷۰۰۰
ویژگی‌ها
وزن۶۹۱ کیلوگرم با بوستر
قطر۰٫۳۴ متر

وزن سر جنگی۲۲۱ کیلوگرم

برد
عملیاتی
بیش از ۱۲۴ کیلومتر
بیشینهٔ سرعت۲۴۰ متر بر ثانیه
سامانهٔ
هدایت
آشیانه‌یابی راداری فعال
سکوی
پرتاب
هواپیما، بالگرد، کشتی، زیردریایی، آتشبار ساحلی

هارپون (به انگلیسی: Harpoon) گونه‌ای موشک ضدکشتی با توانایی به‌کارگیری در همهٔ شرایط جوی و رادار فراافق‌نگر است. این موشک کروز در شرکت مک‌دانل داگلاس - که اکنون بخشی از بوئینگ است - طراحی و تولید شده‌است. در سال ۲۰۰۴ بوئینگ، ۷ هزارمین هارپون (از زمان تولید این موشک یعنی ۱۹۷۷) را تحویل داد. هارپون از هدایت راداری فعال بهره می‌برد و قادر به پرواز در ارتفاع بسیار پایین است. همچنین گونهٔ ارتقایافتهٔ موشک هارپون با توانایی حمله به اهداف زمینی با نام SLAM (موشک حمله به زمین دورایستا) نیز از سال ۱۹۹۰ تولید می‌شود.

این موشک از نظر مشخصات و توانایی‌ها قابل مقایسه با موشک فرانسوی اگزوسه، ایتالیایی اتومات، سوئدی آربی‌اس-۱۵، روسی خا-۳۵، بریتانیایی عقاب دریا و موشک چینی سی-۸۰۲ است.

نسخه‌ها

[ویرایش]

گونه‌های مختلف این موشک توانایی شلیک از سکوهای مختلفی را دارند:

کاربران

[ویرایش]

این موشک به کشورهای متعددی از جمله استرالیا، کانادا، اسرائیل، برزیل، شیلی، مصر، تایلند، مالزی، سنگاپور، هند، امارات، سنگاپور، عربستان، بریتانیا، دانمارک، لهستان، آلمان، اسپانیا، یونان، بلژیک، هلند، پرتغال، پاکستان، ژاپن، کره جنوبی و ایران صادر شده‌است.

ایران از اولین مشتریان خارجی این موشک بود که در سال ۱۹۷۴ در حالی‌که هنوز تولید آن شروع نشده بود، همراه با سفارش تولید قایق‌های موشک‌انداز کلاس کمان به فرانسه، سفارش خرید این موشک را هم به آمریکا داد. اما تا زمان وقوع انقلاب ۱۳۵۷ فقط ۹ تا ۱۴ فروند از این موشک به ایران تحویل شده بود که در جریان عملیات مروارید در روزهای آغازین جنگ ایران و عراق از این موشک‌ها استفاده شد.[۱]

ایران «موشک نور» را جایگزین این موشک کرده و بر روی ناوچه‌های جماران و دماوند نصب گردیده‌است.

کاربری عملیاتی

[ویرایش]

نیروهای مسلح بریتانیا در تاریخ ۲۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۲ در حساب رسمی توییتر خود اعلام کرد: «در ۱۷ ژوئن ۲۰۲۲، نیروهای مسلح اوکراین اولین استفادهٔ موفقیت‌آمیز خود از موشک‌های ضدکشتی هارپون اهدایی غرب را برای درگیری با نیروهای دریایی روسیه اعلام کردند».[۲][۳]

پانویس

[ویرایش]
  1. Iran at War: 1500-1988, Kaveh Farrokh, Osprey Publishing, 2011 ISBN 1-78096-221-5, 9781780962214
  2. توییتر
  3. Dangwal، Ashish (۲۰۲۲-۰۶-۱۸). «FIRST KILL - Harpoon Missiles Sink Russian Navy Vessel; US Military Analyst Calls It A 'Big Deal'». Latest Asian, Middle-East, EurAsian, Indian News (به انگلیسی). دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۱۲-۲۰.

منابع

[ویرایش]