ویلت چمبرلین - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

ویلت چمبرلین
ویلت چمبرلین با پیراهن هارلم گلوبتراترز
اطلاعات شخصی
زادهٔ۲۱ اوت ۱۹۳۶
فیلادلفیا، پنسیلوانیا
درگذشتهٔ۱۲ اکتبر ۱۹۹۹ (۶۳ سال)
بل آیر، کالیفرنیا
ملیتآمریکایی
قد۷ فوت ۱ اینچ (۲٫۱۶ متر)
وزن۲۷۵ پوند (۱۲۵ کیلوگرم)
اطلاعات حرفه
دبیرستانOverbrook HS, Philadelphia, Pennsylvania
کالجKansas
درفت ان‌بی‌ای۱۹۵۹: درفت‌نشده، Territorial
انتخاب‌شده توسط Philadelphia Warriors
پیشه بازیکنی۱۹۵۹–۱۹۷۳
پستسنتر
شماره۱۳
تاریخچه فعالیت
به‌عنوان بازیکن:
۱۹۵۸–۱۹۵۹هارلم گلوبتراترز
19591965فیلادلفیا / سانفرانسیسکو واریرز
19651968فیلادلفیا سونتی‌سیکسرز
19681973لس‌آنجلس لیکرز
به‌عنوان مربی:
۱۹۷۳–۱۹۷۴San Diego Conquistadors (ABA)
دستاوردهای حرفه‌ای و جوایز
آمار فعالیت
Points31,419 (30.1 ppg)
Rebounds23,924 (22.9 rpg)
Assists4,643 (4.4 apg)
آمار ویرایش در ویکی‌داده در NBA.com
آمار در Basketball-Reference.com
به‌عنوان بازیکن در تالار مشاهیر بسکتبال

ویلتون نورمن چمبرلین (به انگلیسی: Wilton Norman "Wilt" Chamberlain) ‏ (۲۱ اوت ۱۹۳۶ در فیلادلفیا - ۱۲ اکتبر ۱۹۹۹ در لس‌آنجلس)[۱] بازیکن بسکتبال اهل ایالات متحده آمریکا و از بزرگ‌ترین بازیکنان تاریخ بسکتبال جهان و همچنین اتحادیه ملی بسکتبال است.[۱] چمبرلین با قد ۲۱۶ سانتی‌متر در پست سنتر بازی می‌کرد.[۱] چمبرلین ابتدا عضو تیم بسکتبال نمایشی هارلم گلوبتراترز بود. او بعدها برای فیلادلفیا/سان فرانسیسکو واریرز، فیلادلفیا سونتی سیکسرز و لس‌آنجلس لیکرز بازی کرد. او تنها بازیکن در تاریخ NBA است که موفق به کسب ۱۰۰ امتیاز شخصی در یک مسابقه شده.[۲] ویلت هم دورهٔ بیل راسل و نیت تمند و کریم عبدالجبار که از بهترین بازیکنان پست سنتر تاریخ محسوب می‌شوند بوده‌است و دوئل او با بیل راسل و کریم عبدالجبار از بزرگ‌ترین رقابت‌های تک به تک در تاریخ بسکتبال محسوب می‌شود.

ویلت ۴ بار توانسته جایزه با ارزش‌ترین بازیکن فصل NBA را تصاحب کند. او با کسب آمارهای خیره‌کننده و باورنکردنی همواره در صدر تیترهای ورزشی آن دوران بوده‌است. آمار ۱۰۰ امتیاز در یک بازی و ۵۵ ریباند در یک بازی و هم چنین آمار میانگین امتیاز ۵۰در ۸۰ بازی در طول یک فصل از آمارهای فوق‌العاده او محسوب می‌شود که تا به امروز دست نیافتنی مانده‌است. با وجود آمارهای خیره‌کننده و حرکات مهار نشدنی او فقط ۲ بار طعم قهرمانی NBA را چشید. بیل راسل افسانه‌ای به همراه تیمش بوستون سلتیک که همواره بهترین تیم تاریخ NBA محسوب می‌شوند هم دورهٔ ویلت چمبرلین بودند که از دلایل ناکامی ویلت در قهرمان نشدن لیگ ان بی ای بوده‌است. ویلت در ۵ سال آخر حضور خود در NBA در تیم لس آنجلس لیکرز بازی کرد و هر ۵ فصل به فینال رسیدند اما فقط یک بار به عنوان قهرمانی دست یافت.

او در ریباند کردن مهارت ویژه‌ای داشت و از ویلت به عنوان بهترین ریباندر تاریخ بسکتبال یاد می‌شود.

هم چنین به عقیده برخی کارشناسان و مربیان بسکتبال او بهترین بازیکن تاریخ بسکتبال و بالاتر از مایکل جردن افسانه‌ای قرار دارد[۱]

برهان ویلت چمبرلین

[ویرایش]

رابرت نوزیک، با الهام از بازی چمبرلین، «برهان ویلت چمبرلین» (به انگلیسی: Wilt Chamberlain Argument) را در فلسفه سیاسی مطرح کرد.[۳][۴] ساختار تقریر این برهان به‌طور خلاصه بدین شکل است:[۵]

  1. را توزیعی در جامعه با الگوی ساختاری دلخواه در نظر می‌گیریم و برای جامعه یک میلیون عضو فرض می‌کنیم. اگر توزیع عادلانه باشد هر عضو به میزان دارایی دارد و می‌تواند آن را هر طور که خواست خرج کند. ویلت چمبرلین عضوی از است، بنابراین دارایی دارد.
  2. فرض کنیم هر عضو ، بخواهد برای دیدن بازی ویلت چمبرلین آزادانه بدهد؛ بنابراین حالا هر عضو و چمبرلین دارد.
  3. حال توزیع در جامعه پدید آمده که حاصل از توزیع نخست و تبادل آزاد است؛ بنابراین عادلانه‌است، اما از الگوی نخستین تخطی می‌کند.

منابع

[ویرایش]
  1. ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ ۱٫۳ "Wilt Chamberlain." Encyclopædia Britannica. 2010. Encyclopædia Britannica Online. 27 Sep. 2010 <http://www.britannica.com/EBchecked/topic/104957/Wilt-Chamberlain>.
  2. «Wilt Scores 100!». بایگانی‌شده از اصلی در ۹ مارس ۲۰۱۱. دریافت‌شده در ۱۰ آوریل ۲۰۱۷.
  3. Constantin V. Boundas (2007), "Columbia companion to twentieth-century philosophies", Political Philosophy (به انگلیسی), Columbia University Press, p. p 301 {{citation}}: |صفحه= has extra text (help)
  4. "Wilt Chamberlain argument." Encyclopædia Britannica. 2010. Encyclopædia Britannica Online. 27 Sep. 2010 <http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1053241/Wilt-Chamberlain-argument>.
  5. Robert N. Johnson. «II. THE WILT CHAMBERLAIN ARGUMENT». University of Missouri. بایگانی‌شده از اصلی در ۱ آوریل ۲۰۰۸. دریافت‌شده در ۲۷ سپتامبر ۲۰۱۰.