ویکیپدیا:ادعای باورپذیر اهمیت - ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
این صفحه حاوی یک انشا دربارهٔ باره بخشهایی از معیارهای حذف سریع است. این انشا شامل توضیحات و توصیههای یک یا چند مشارکتکنندهٔ ویکیپدیا است. انشاها جزو مقالههای دانشنامه یا سیاستها یا رهنمودهای ویکیپدیا نیستند؛ چرا که بهطور کامل توسط جامعه مورد بررسی قرار نگرفتهاند. بعضی از انشاها هنجارهای متداول را بیان میکنند؛ در حالی که سایر انشاها فقط دربردارندهٔ دیدگاههای اقلیت هستند. |
معیارهای م۷، م۹ و م۱۱ سیاست حذف سریع ویکیپدیا میگوید که مقالاتی که ادعای باورپذیر اعتبار و اهمیت ندارند، با توجه به دیگر شرایط سرشناسی برای هر معیار، میتوانند حذف سریع شوند. ویکیپدینها بارها با این جنبه از معیارها مشکل پیدا کردهاند و از خود پرسیدهاند: ادعای باورپذیر اهمیت یعنی چه؟
اهمیت، استاندارد بسیار پایینتری نسبت به سرشناسی است. در حالی که گنجاندن منابع معتبر دست دوم به تنهایی ممکن است نشاندهنده اهمیت موضوع باشد، نبود حتی یک منبع در مقاله، کاملاً با ارزیابی مقاله با توجه به معیارهای حذف سریع بیارتباط است.
نکات زیر دربارهٔ اهمیت یک موضوع ممکن است مفید باشند:
- ادعای اهمیت نیازی به ارجاع به منابع معتبر ندارد.
- یک ادعای اهمیت، لزوماً نباید یک بیانیه باشد که با منبعدهی، سرشناسیاش اثبات شود.
- بنابراین، ادعای اعتبار نیازی به برآورده کردن هیچیک از رهنمودهای سرشناسی، مانند ویکیپدیا:سرشناسی، ویکیپدیا:سرشناسی (موسیقی) یا ویکیپدیا:سرشناسی (افراد) ندارد.
- یک ادعای اعتبار نیازی ندارد که آشکارا درست یا نادرست باشد. یک فریب آشکار، یا مطلبی که آنقدر دور از ذهن مینماید که فقط یک نظریهپرداز توطئه ممکن است آن را قبول کند، ادعای اعتبار قابل قبولی نیست.
- هرگونه ادعا (که منبع معتبر دارد) و هدف آن تغییر نظر کاربران در نظرخواهی برای حذف برای ماندن مقاله است، یک ادعای قابل قبول به شمار میآید.
- هر ادعایی که به صورت موجه نشان دهد تحقیقات بیشتر (احتمالا برخط، احتمالاً در منابع تخصصی) دربارهٔ یک موضوع، شانس قابل قبولی برای اثبات سرشناسی دارد، یک ادعای قابل قبول محسوب میشود.
ادعای باورپذیر اعتبار و اهمیت یک آزمایش دوبخشی است: باورپذیری و اهمیت. یک آزمون ذهنی خوب این است که هر بخش را به طور مجزا در نظر بگیریم: الف) آیا این ادعا منطقی و پذیرفتنی است؟ و ب) اگر منطقی باشد، آیا این ادعا (یا هر ادعایی که بر این مطلب دلالت کند) موجب سرشناسی یک شخص میشود؟ یا مانند نکته ۶ قسمت بالا، این ادعا بیان میکند که تحقیقات بیشتر ممکن است سرشناسی را نشان دهد؟ پس ادعای این که شخصی پادشاه مریخ است، معیار ب) را برآورده میکند چون چنین شخصی باید در منابع معتبر پوشش گسترده داشته باشد اما معیار الف) این ادعا را رد میکند چون منطقی و پذیرفتنی نیست. در مقابل، مقالهای که نشان دهد فردی در چهار سال اخیر شاگرد اول کلاسش بوده، معیار الف) را برآورده میکند چون منطقی و پذیرفتنی است اما اینبار، این ادعا توسط معیار ب) رد میشود چون این ادعا منجر به سرشناسی نمیشود.