ویکی‌پدیا:هرزنامه - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

هرزنامه افزودن محتوای نامناسب به ویکی‌پدیا به منظور ترویج یا تبلیغ یک سازمان، فرد یا تشکیلات است و برای دانشنامه مضر تلقی می‌شود. ویکی‌پدیا را با هرزنامه درهم‌برهم نکنید. در صورت مشاهده هرزنامه، لطفاً محتوا را حذف یا بازنویسی کنید.

سه نوع ویکی‌هرزنامه وجود دارد.

  • تبلیغات با ظاهر مقاله
  • لینک به بیرون (به هرزنامه‌های دیگر)
  • اضافه کردن ارجاع به نیت تبلیغ برای نویسنده یا کار ارجاع شده

تبلیغات با ظاهر مقاله

[ویرایش]

مقالاتی که محتوی اعلام درخواست برای یک شغل - محصول - خدمات یا اعضای گروه‌هایی که برای ارتقا یک شرکت یا منافع شخصی فعالیت می‌کنند- جزء تبلیغات محسوب می‌شوند.

مقالات ویکی‌هرزنامه معمولاً با محتوای فروش و ایجاد پیوند به پایگاه اینترنتی اصلیشان نوشته می‌شوند. البته باید بین مقاله‌های تبلیغاتی و مقاله‌های نوشته شده در مورد نهادهای تجاری تفاوت قائل شد.

مقاله‌هایی را که آشکارا تبلیغاتی‌اند، می‌توان با افزودن برچسب {{db-spam}} وپ:حذف سریع کرد. در برخورد با سایر تبلیغ‌هایی که به ویکی‌پدیا فرستاده می‌شوند، می‌توان از روش وپ:نظرخواهی برای حذف یا وپ: حذف زمان‌دار استفاده کرد. از آنجا که اغلب، مطالب تبلیغاتی را کاربران ناشناس از وبگاه‌های دیگر کپی می‌کنند، در برخی موارد می‌توان محتوای مقاله را به دلیل احتمال نقض حق تکثیر موقتاً حذف کرد. قبل از آن که بخواهید مقاله‌ای را به دلیل تبلیغاتی بودن حذف کنید، لطفاً به تاریخچه مقاله نگاهی بیاندازید. شاید نسخه قابل قبولی از مقاله در تاریخچه موجود باشد. اگر بود، لطفاً مقاله را به آخرین نسخه قابل قبول واگردانی کنید.

در بیشتر موارد، مقاله‌ای را که موضوع آن دانشنامه‌ای است اما لحن تبلیغاتی دارد، می‌توان با بازنویسی براساس وپ:دیدگاه بی‌طرف نجات داد. بخش‌هایی از مقاله را که به محصولات یا خدمات با نام‌های تجاری خاص اشاره دارند، می‌توان در مقاله یا رده‌ای با عنوان عام ادغام کرد. برای آن که دسترسی به اطلاعات مشترک و غیرجانبدارانه میسر شود، می‌توان اطلاعاتی در مورد رقبا و جایگزین‌های مختلف افزود.

برچسب زدن به مقالات برای اسپم

[ویرایش]

{{پیوند اضافه مکنید}}

<!--======================== {{لینک اضافه نکنید}} ============================   | لطفاً لینک اضافه نکنید. ویکی‌پدیا محل تبلیغ نیست. | ======================= {{لینک اضافه نکنید}} =============================--> 

هرزفرستی با پیوند بیرونی

[ویرایش]

افزودن پیوندهای بیرونی به یک مقاله یا صفحهٔ کاربری با هدف ترویج یک وبگاه یا محصول مجاز نیست و هرزنویسی تلقی می‌شود. با وجود اینکه برخی پیوندها در شرایط خاص ممکن است مجاز باشند، اما افزودن پی‌درپی پیوندها در بیشتر موارد منجر به حذف همهٔ آن‌ها خواهد شد.

وسوسهٔ منبع

[ویرایش]

وسوسهٔ منبع به پیام‌هایی گفته می‌شود که در صفحه‌های بحث گذاشته می‌شوند و به صراحت ویرایش‌گران را به استفاده از یک منبع بیرونی مشخص برای گسترش مقاله وسوسه می‌کنند. اجماع کنونی ویکی‌پدیا این است که الگوها، رده‌ها و دیگر شکل‌های وسوسه‌های پنهانی مناسب ویکی‌پدیا نیستند. بدون شک هر مقاله‌ای در ویکی‌پدیا می‌تواند گسترش یابد؛ اما مسئله بر سر جزئیات در هر مقاله است. ممکن نیست که به سادگی بتوان گفت که «همهٔ مقاله‌های نوع آ را می‌توان با منبع ب گسترش داد».

قاعدهٔ مشخصی برای تعیین مرز بین تلاش برای بهبود بخشیدن مقاله و هرزفرستی وجود ندارد؛ اما برخی رهنمودها و پرسش‌ها را در نظر بدارید:

  • آیا وسوسهٔ منبع از راه یک الگو یا رده و به صورت ناشناس صورت می‌گیرد؟
  • آیا وسوسهٔ منبع در مقاله‌های بسیاری و به صورت همزمان رونویسی شده‌است؟ (به ویژه زمانی که موضوع مقاله‌ها چیز دیگری باشد)
  • آیا گفتگویی (به‌طور مشخص و به مقدار قابل توجه) دربارهٔ اینکه چرا باید منبع برای هر یک از مقاله‌ها استفاده شود وجود دارد؟
  • آیا منبع مناقشه‌برانگیز است؟ مانند منابعی که مرور همتا ندارند یا قدیمی و جدلی هستند؟ (ویکی‌پدیا:منابع معتبر را ببینید)
  • آیا منبع تجاری است؟

هرزفرستی پیوند بیرونی با ربات‌ها

[ویرایش]

در حال حاضر به نظر می‌رسد که تشکلهایی دارای یک ربات هرزفرست هستند که می‌تواند از چندین موتور مختلف ویکی، هرزفرستی در ویکی را اجرا کند، مشابه اسکریپت‌های ارسال کننده برای کتابهای مهمان و وبلاگ. آنها پایگاه داده‌ای از چند صد ویکی مختلف دارند. معمولاً پیوندهای بیرونی را وارد می‌کنند. هدف آنها، ارتقاء رتبه موتورهای جستجو در سایت‌های بیرونی است، نه تبلیغ مستقیم محصولات آنها، مانند هرزنامه وبلاگ.

در صورت مشاهده ربات درج پیوندهای بیرونی، لطفاً ویکی‌های زبان دیگر را بررسی کنید تا ببینید آیا این حمله گسترده‌است یا خیر. اگر چنین است، لطفاً با یک اپراتور سیستم درمتاویکی تماس بگیرید. آنها می‌توانند در سراسر ویکی‌مدیا یک فیلترمتن قرار دهند. هراپراتور سیستم متا، می‌تواند لیست سیاه هرزنامه وسیع ویکی‌مدیا را ویرایش کند تا الگوهایی را که توسط فیلتر تشخیص داده می‌شود اضافه یا حذف کند، و تغییرات بلافاصله اعمال می‌شوند. اگر یک ربات جدید هرزنامه فرست شروع به کار کرد، پیوندهای جدیدی نیز می‌توانند به لیست اضافه شوند.

اپراتور سیستم مجاز است در صورت مشاهده، ربات‌های غیرمجاز را مسدود کند. ربات‌های هرزنامه‌فرست باید به عنوان ربات‌های خرابکار تلقی شوند. ویرایش‌های ربات‌های هرزنامه‌فرست باعث تخریب و کاهش اعتبار وب سایت‌ها می‌شود که در بسیاری از کشورها خلاف قانون است و ممکن است منجر به شکایت به ارائه دهندگان خدمات اینترنتی و (در نهایت) پیگرد قانونی شود.


وجود یک پیوند تبلیغی دلیلی بر افزودن دیگری نیست

[ویرایش]

در بسیاری از موارد کاربران ممکن است بر اثر برداشته‌شدن پیوندها تبلیغی گیچ شوند زیرا پیوندهای دیگری که می‌توانند به عنوان هرزنامه تفسیر شوند به مقاله افزوده شده‌اند و هنوز هم حذف نگشته‌اند. وجود یک پیوند تبلیغی نباید تأییدی بر آن پیوند تبلیغی تفسیر شود و نیز نباید آن‌ها را دلیل و بهانه‌ای برای افزودن پیوندهای تبلیغی دیگر دانست.[۱]

پیوندهای وابسته و تبلیغی

[ویرایش]

حتی اگر پیوندهایی مرتبط با موضوع و به یک صفحه رسمی برای موضوع مقاله است باید پیوندهای خارجی را اسپم در نظر گرفت.


تبلیغ کتاب

[ویرایش]

گاهی در ویکی‌پدیا تبلیغ کتاب دیده می‌شود. به این صورت که به جای مشارکت مفید در مقاله، متنی به آن افزوده می‌شود تا توجه‌ها را به کتاب جلب کند. این کار اغلب به صورت افزودن نام کتاب‌ها در فهرست منابع مقاله صورت می‌گیرد؛ در حالی که اطلاعات موجود در کتاب در هیچ‌کجای مقاله استفاده نشده‌است. تبلیغ کتاب‌ها در بخش‌های «پیوندهای بیرونی»، «جستارهای وابسته» یا دیگر بخش‌های مشابه نیز ممکن است انجام شود و این در حالی است که کتاب‌های افزوده‌شده هیچ اطلاعات مفیدی یا مرتبطی به مقاله نمی‌افزاید.

هرزنویسی در یادکرد

[ویرایش]

هرزنویسی در یادکردها به معنای استفادهٔ نابجا یا نادرست از یادکردها، پانویس‌ها، یا منابع است. هرزنویسی در یادکردها گونه‌ای از بهینه‌سازی موتور جستجو یا تبلیغ هستند که معمولاً شامل افزودن یک منبع یا یادکرد مشخص به صورت تکراری در مقاله‌های مختلف به دست یک مشارکت‌کنندهٔ یکسان می‌شود. چنین یادکردهایی اغلب نه برای اثبات محتوای مقاله، بلکه برای پر کردن مقاله‌های مختلف با یک منبع مشخص می‌شود. گونه‌های مختلف هرزفرستیِ یادکرد می‌تواند شامل برداشتن چندین منبع و عبارت معتبر در یک مقاله، برای حفظ یک منبع دیگر که اغلب تحت وب است و ارزشش زیر سؤال یا دارای ارزش پایینی است، می‌شود. هرزفرستی یادکردها گونه‌ای زیرکانه از هرزفرستی است و نباید با مشارکت‌های خوش‌نیت و مُجازی که با هدف اثبات محتوای مقاله و کمک به ساخت دانشنامه انجام می‌شوند اشتباه شود.

جستارهای وابسته

[ویرایش]

پانویس

[ویرایش]
  1. در همین زمینه Other stuff exists را در ویکی‌پدیای انگلیسی ببینید.

پیوند به بیرون

[ویرایش]