پسته کوهی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

پسته کوهی
پسته کوهی، Pistacia terebinthus
رده‌بندی علمی
فرمانرو:
(طبقه‌بندی‌نشده):
(طبقه‌بندی‌نشده):
(طبقه‌بندی‌نشده):
راسته:
تیره:
سرده:
گونه:
P. terebinthus
نام دوبخشی
Pistacia terebinthus

پسته کوهی یا پسته وحشی یا کلخونگ یا (ونوشک) (نام علمی: Pistacia terebinthus) گیاهی از تیره پسته‌ایان است.

نتایج برخی پژوهش‌ها نشان داده که افشره پسته کوهی و فلووکسامین به‌تنهایی یا در کاربرد همزمان، در موش‌های تحت استرس بی‌حرکتی، باعث کاهش برخی آسیب‌های ناشی از استرس و افسردگی می‌شوند. افشره پسته‌کوهی در کنار داروی فلووکسامین علاوه بر کاهش افسردگی القاء شده با استرس بی‌حرکتی، باعث بهبود شرایط آنتی‌اکسیدانی در بافت اسبک مغز می‌شوند.[۱]

در ایران

[ویرایش]

درختی به ارتفاع ۲–۳ متر و خودرو بوده که زیستگاه اصلی آن در استان‌های خراسان رضوی، خراسان جنوبی و شمالی، کرمان، بلوچستان، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد چهار محال و بختیاری، کردستان، کرمانشاه و ایلام است ولی در دیگر نقاط کشور به‌طور پراکنده یافت می‌شود. از میوهٔ آن بیشتر در تهیه ترشیجات استفاده می‌شود اما حالت خشک‌شدهٔ آن دارای مغزی به شکل و طعم پسته بوده و به کردی آن را وهنوشک و قسقوان و در خراسان بنه می‌گویند. در زبان کردی به آن گُنوشک می‌گویند در لری و لکی نیز به آن قولنگ یا کولنگ و در زبان بختیاری به نوع پوست‌دار نرم آن کلخونگ و به نوع پوست‌سخت آن بن می‌گویند. در کرمان به آن بنه می‌گویند و غذای محلی کرمانی هم محسوب می‌شود.

منابع

[ویرایش]
  1. خبرگزاری ایسنا | صفحه اصلی | ISNA News Agency. «پسته کوهی، مکملی مناسب برای داروهای افسردگی.» ایسنا، خبرگزاری ایسنا | صفحه اصلی | ISNA News Agency, 14 Dec. 2017, [۱].
  • ویکی‌پدیای انگلیسی

جستارهای وابسته

[ویرایش]