کلاوس فون اشتاوفنبرگ - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

کلاوس شنک کُنت فون اشتاوفنبرگ
نام تولدکلاوس فیلیپ ماریا یوستینیان شنک گراف فون اشتاوفنبرگ
زاده۱۵ نوامبر ۱۹۰۷
یتینگن، پادشاهی بایرن، امپراتوری آلمان
درگذشته۲۱ ژوئیهٔ ۱۹۴۴ (۳۶ سال)
برلین، آلمان
وفاداری
شاخه نظامی
سال‌های خدمت۱۹۴۴–۱۹۲۶
درجهسرهنگ
جنگ‌ها و عملیات‌ها
نشان‌ها
همسر(ان)نینا شنک گرافین فون اشتاوفنبرگ
فرزندانبرتولد،هایمران،فرانتس-لودویگ، والری،کنستانزه
خویشاوندانبرتولد فون اشتاوفنبرگ(برادر)، الکساندر فون اشتاوفنبرگ(برادر)

کلاوس فیلیپ ماریا شِنک گْراف فون اشتاوفنبرگ (به آلمانی: Claus Philipp Maria Schenk Graf von Stauffenberg) (۱۵ نوامبر ۱۹۰۷ – ۲۱ ژوئیه ۱۹۴۴)، نظامی آلمان بود که بیشتر به خاطر تلاش نافرجامش در ۲۰ ژوئیه ۱۹۴۴ برای ترور آدولف هیتلر پیشوای‌آلمان در ولفس‌شانتسه شناخته می‌شود.

اشتاوفنبرگ از انتصاب آدولف هیتلر به عنوان صدراعظم در سال ۱۹۳۳ استقبال کرد و از آرمان های ناسیونالیستی و تجدیدنظرطلبانه ناسیونال سوسیالیسم حمایت کرد. با این حال، او از پیوستن به حزب ناسیونال سوسیالیست کارگران آلمان خودداری کرد. با طولانی شدن جنگ جهانی دوم، او به ماهیت جنایتکارانه دیکتاتوری ناسیونال سوسیالیستی پی برد. با توجه به وضعیت ناامید کننده نظامی پس از شکست آلمان در استالینگراد، او تصمیم گرفت در مقاومت فعالانه شرکت کند. اشتاوفنبرگ در کنار هنینگ فون ترسکو به یکی از شخصیت های مرکزی مقاومت نظامی در ورماخت تبدیل شد. به عنوان رئیس ستاد فرماندهی ارتش ذخیره، او در ۲۰ ژوئیه ۱۹۴۴ اقدام به ترور آدولف هیتلر کرد و به طور قاطع در عملیات والکری، شرکت داشت. پس از شکست عملیات، اشتاوفنبرگ به همراه معتمدانش آلبرشت مرتس فون کویرنهایم، فردریش اولبریخت و ورنر فون هفتن در شب ۲۱ ژوئیه ۱۹۴۴ درحیاط بندلربلوک در مرکز برلین تیرباران شدند.

طرح سو قصد به هیتلر

[ویرایش]

فون اشتاوفنبرگ، مجری مهم‌ترین سوءقصدی بود که در جریان دوران قدرت هیتلر علیه وی صورت گرفت. این سوءقصد نافرجام در ۲۰ ژوئیه سال ۱۹۴۴ زیر نام عملیات والکری صورت گرفت. کلاوس فون اشتاوفنبرگ و طراحان سوءقصد قصد داشتند با از میان بردن هیتلر، رژیم نازی را سرنگون کرده و یک حکومت میانه‌رو را بر سر کار بیاورند. آن‌ها تصمیم داشتند با کشورهای آمریکا و بریتانیا صلح کرده ولی به جنگ با اتحاد جماهیر شوروی ادامه دهند.

بمب‌گذاری در نشست هیتلر

[ویرایش]

کلاوس فون فون اشتاوفنبرگ در روز سوءقصد، کیف حاوی بمب را در نزدیکی هیتلر و در زیر میزی می‌گذارد که در اطراف آن هیتلر و ژنرال‌هایش نقشه‌ها را بررسی می‌کردند. او سپس به بهانه یک تماس تلفنی خارج شده و به سرعت رهسپار برلین شد تا پس از کشتن هیتلر، ارتش را به خیزش دعوت کند. اما پای یکی از افسران به کیف برخورد می‌کند و او کیف را برداشته و آن را در فاصله دورتری قرار می‌دهد. هنگام ظهر که انفجار رخ می‌دهد، میز کنفرانس مانند یک حفاظ مانع از کشته شدن هیتلر شده و او فقط جراحتی سطحی می‌بیند، اما تا پایان عمر دچار لرزش دست و پا می‌شود.

عاملان سوءقصد که از سرنوشت هیتلر آگاه نبودند در به دست گرفتن قدرت تردید به خرج می‌دهند.

اعدام

[ویرایش]

بعد از شکست کودتا، سرهنگ اشتاوفنبرگ به همراه همدستانش در شب ۲۰ ژوئیه در محل وزارت دفاع آلمان بازداشت شد. وی پس از یک محاکمه کوتاه، به دستور ارتشبد فریدریش فروم، فرمانده ارتش جایگزینی به همراه سه نفر دیگر به مرگ محکوم و در حیاط وزارت دفاع تیرباران شد.

منابع

[ویرایش]
  • Timeline of Stauffenberg's life
  • Claus Graf Schenk von Stauffenberg (1934) From German History in Documents and Images a project of the German Historical Institute
  • "Emerging from the Nazi shadow?". BBC News. 2004-07-19. Retrieved 2008-08-10. – BBC report of 60th anniversary of the 20 July plot; by Clare Murphy, BBC News Online
  • "Photos of the 20th July 1944 Memorial in Berlin" – Part of the photo collection of Ian J. Sanders
  • Photos from the German Stern magazine to the 20 July plot
  • "Stauffenberg and the Assassination Attempt of July 20, 1944" – Featured topic at the Memorial to the German Resistance's website