کله (کاشان) - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

کله (کاشان)
روستا
کله (کاشان) در ایران واقع شده
کله (کاشان)
کله (کاشان)
موقعیت در ایران
کله (کاشان) در اصفهان واقع شده
کله (کاشان)
کله (کاشان)
کله (کاشان) (اصفهان)
مختصات: ۳۴°۴′ شمالی ۵۱°۵′ شرقی / ۳۴٫۰۶۷°شمالی ۵۱٫۰۸۳°شرقی / 34.067; 51.083
کشورایران
استاناصفهان
شهرستانکاشان
بخشبخش نیاسر
دهستانکوه دشت
جمعیت
۷۶۵ نفر (سرشماری ۹۵)

کمال الملک (کله) کاشان ، روستایی از توابع بخش نیاسر شهرستان کاشان در استان اصفهان ایران است. این روستا در 40کیلومتری غرب شهرستان کاشان و 15کیلومتری مشهد اردهال کاشان قرار دارد.

این دیار زادگاه مشاهیر و بزرگانی از جمله محمد غفّاری معروف به کمال‌المُلک، نقاش نامدار ایرانی است و به همین دلیل به روستای کمال الملک نیز معروف می باشد.

از دیگر مشاهیر این روستا می توان از شاعر بزرگ ادبیات ایران ابونصر شیبانی کله ، خطاط بزرگ کاشان محمد جلال الدین کله ، واعظ بزرگ کاشان حاج ملا لطف الله تاج، سرهنگ علی اکبر غفاري ، علی پاشا صالح و جهان شاه صالح نام برد.

مکان های دیدنی

[ویرایش]

کَلّه دارای ابنیه تاریخی بسیاری است که درکنار اماکن بی نظیر طبیعی وگردشگری اش می تواند برای مخاطبین تازگی و جذابیت منحصر به فردی داشته باشد. این اماکن به قدری کم نظیر و ماندگارند که در کتاب مرجع و نفیس تاریخ کاشان به سه مورد از این اماکن اشاره شده که در این بخش به این موارد اشاره ای می کنیم:

قدمگاه علی:

[ویرایش]

در ارتفاع ۱۹۰۰متری کوه زیبا وی تجر کوه کلّه شکاف بزرگی خود نمایی می کند که دران مکان شکافهای است در سقف که به صورت دائم و یکواخت(قطره قطره)اب ازانها جاری است و مردم قدیم تاامروز آن رااز معجزات حضرت علی (ع) میدانند.

آبجه کهره:

[ویرایش]

ضرابی در کتاب تاریخ کاشان این مکان را اینگونه توصیف میکند"در مقام مزبور نیز سوراخی است که از بطن آن کوه، آبی سرد و گوارا همیشه جاری است  به قدر لوله گلابدانی  و در جلو آن گودال آبی است سرد و گوارا و یک درخت جوز و یکی بید کهن در آب آن سبز شده و آن سوراخ را «آبجه کهره » گویند و چنان است که هر گاه کسی سر درون آن سوراخ برده به صدای بلند طولانی می گوید: «آبجه کهره! های! سه مهمان عزیزت بمده  به زبان رایجی «بمده» یعنی آمده  آب سرده». گویا کسی است که خبر را میشنود، فوراً جریان آن آب زیاد می شود و سه مساوی (= برابر) میشود و به قدر یک دقیقه می آید و فروکش مینماید. دو دفعه سر داخل کرده میگویند: «آبجه کهره! های! مهمان عزیزت بمده آب سرده» نیز جریان آب مزبور زیاد شود بدو مساوی و حکمت آن معلوم است» " در سال های پر آبی چشمه مذکور دارای آبی گوارا و خنک می باشد. مشهدی نوش آبادی صفه و چشمه موجود در کوه قدمگاه را محلی برای برگزاری جشن تیرگان توسط زرتشتیان پیش از گرویدن به اسلام میداند[۱]

سوراخ سه میله:

[ویرایش]

در ۵۰۰ متر پایین تر از قدمگاه علی در ارتفاع ۱۵۰۰ متری سوراخی است که هر گاه در طول سال بخصوص بهار ۳ روز پیاپی باران ببارد آب ازاین سوراخ ناگهان جستن می کند و به شیب کوه جاری شده آبشارهای زیادی با مناظر زیبا در مسیرش ایجاد می شود.

جمعیت

[ویرایش]

این روستا در دهستان کوه دشت قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۸۰ نفر (۹۷خانوار) بوده‌است.

منابع

[ویرایش]
  1. . به کوشش محمد مشهدی نوش آبادی. «بازشناسی پرستشگاهي زرتشتی در روستای کله کاشان». مجله ادیان و عرفان. ۱۳۹۰.