کوسکو (شهر) - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

کوسکو
Cusco / Cuzco (Spanish)
Qosqo (کچوآ)
Cusco
پرچم کوسکو
نام مستعار: 
شهر امپراتوری
ناحیه‌های کوسکو
ناحیه‌های کوسکو
کشور پرو
منطقهکوسکو
استانکوسکو
تأسیس۱۱۰۰
-۲۳ مارس ۱۵۳۴
حکومت
 • نوعشهر
 • شهردارلوئیس فلورس
مساحت
 • کل۷۰۰۱۵ کیلومتر مربع (۲۷۰۳۳ مایل مربع)
ارتفاع
۳۳۹۹ متر (۱۱۱۵۲ فوت)
جمعیت
 (۲۰۰۷)
 • کل۳۵۸۹۳۵
 • تراکم۵٫۱/کیلومتر مربع (۱۳/مایل مربع)
اهلیت‌نام(ها)Cuzqueño (a), cusqueño (a)
منطقهٔ زمانییوتی‌سی ۵- (PET)
پیش‌شماره تلفن۸۴
وبگاهwww.municusco.gob.pe
نام رسمیشهر تاریخی کوسکو
مکانآمریکای لاتین و دریای کارائیب
معیار ثبتفرهنگی: iii, iv
شمارهٔ ثبت۲۷۳
تاریخ ثبت۱۹۸۳

کوسکو (انگلیسی: Cusco، اسپانیایی: Cuzco) شهری تاریخی در جنوب شرق پرو نزدیک به درهٔ اوروبامبا از رشته کوه‌های آند، که پایتخت اداری-سیاسی-نظامی امپراتوری اینکاها بشمار بوده است.

این شهر در جنوب شرقی پرو در نزدیکی دره اوروبامبا در رشته کوه آند قرار گرفته است. شهر مرکز منطقه کوسکو و استان کوسکو است و هفتمین شهر پرجمعیت پرو است. در سال 2017 ، 428،450 نفر جمعیت داشت. ارتفاع آن حدود 3400 متر بلندتر از سطح دریا است.

زلزله بزرگی در 21 مه 1950 باعث ویرانی یا آسیب بیش از یک سوم ساختمانهای شهر شد. کلیسای دومینیکن و کلیسای سانتو دومینگو ، که در بالای قریکانچا (معبد خورشید) ساخته شده بودند ، از جمله ساختمانهای دوران استعمار اسپانیا بودند که خراب شدند. لیکن معماری اینکا در برابر زلزله مقاومت کرد. در ابتدا تصور می شد که بسیاری از دیوارهای قدیمی اینکا پس از زلزله از بین رفته اند ، اما دیوارهای حایل گرانیتی قوریکانچا و دیوارهای دیگر بناهای باستانی در سراسر شهر باقی ماندند. کار مرمت در مجموعه سانتو دومینگو ، سنگ تراشی اینکا را که قبلاً توسط روبنا محو شده بود ، بدون آسیب رساندن به تمامیت میراث اسپانیایی، آشکار کرد.

از دهه 1990 گردشگری در کوسکو به نحو چشمگیر افزایش یافته است. اکنون کوسکو مهمترین مقصد گردشگری پرو است. تحت مدیریت شهردار دانیل استرادا پرز ، یکی از حامیان سرسخت تاریخ باستانی پرو، بین سالهای 1983 تا 1995 نام اصیل این شهر یعنی Qosqo رسمیت یافت.

تاریخچه

[ویرایش]

از نظر اینکاها، پایتخت امپراتوری کوسکو «ناف جهان» بود، یعنی جایی که زمین، آسمان و رودها با یکدیگر تلاقی می‌کردند. کوسکو که محاط به کوه‌های مقدس و پوشیده از برف بود، ناحیه‌ای بس عظیم‌تر از یک شهر بود و تجسم اسطوره، تاریخ و هویت کیهانی اینکا و آینهٔ آسمان به شمار می‌رفت. این شهر که به دست پاچاکوتی‌ها در وسعتی پهناور بنا شده، به شکل یوزپلنگی عظیم‌الجثه نماد سلطنت اینکا بود. این شهر به دو نیمهٔ کوسکوی علیا و سفلی تقسیم شده و جایگاه پرستشگاه‌ها، بارگاه‌ها و کاخ مقابر امپراتوران گذشته بود که اجساد مومیایی آن‌ها جزوه اصلی کیش سلطنتی به شمار می‌رفت.[۱]

نگارخانه

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. Doty، William (۱۳۹۲). اساطیر جهان. ترجمهٔ ابوالقاسم اسماعیل‌پور. تهران: نشر اسطوره. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۸۳۳۲-۳۵-۳.

Wikipedia contributors, "Cusco," Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Cusco&oldid=208206474