یک نعلبکی رمز و راز - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

یک نعلبکی رمز و راز
آلبوم استودیویی از
انتشار۲۸ ژوئن ۱۹۶۸
ضبط۹ مه ۱۹۶۷ – ۳ مه ۱۹۶۸
استودیو
ژانر
مدت۳۹:۲۵
ناشرئی‌ام‌آی کلمبیا
تهیه‌کنندهنورمن اسمیت
گاه‌نگاری پینک فلوید
نی‌زن بر دروازه‌های سپیده‌دم
(۱۹۶۷)
یک نعلبکی رمز و راز
(۱۹۶۸)
بیشتر
(۱۹۶۹)
تک‌آهنگ‌های یک نعلبکی رمز و راز
  1. «روشنایی بیشتر شود»
    تاریخ انتشار: ۱۹ اوت ۱۹۶۸ (آمریکا)

یک نعلبکی رمز و راز (انگلیسی: A Saucerful of Secrets) نام دومین آلبوم از گروه موسیقی پراگرسیو راک بریتانیایی، پینک فلوید، است. این آلبوم در فاصله‌های زمانی گوناگون مابین اوت ۱۹۶۷ تا آوریل ۱۹۶۸ در ابی رود استودیوز لندن ضبط شد و در ۲۹ ژوئن ۱۹۶۸ توسط ئی‌ام‌آی کلمبیا در بریتانیا و در ۲۷ ژوئیه ۱۹۶۸ نیز توسط تاور رکوردز در ایالات متحده آمریکا عرضه شد.

مراحل ضبطِ یک نعلبکی رمز و راز قبل و بعد از جدایی سید برت، خواننده و گیتارنواز گروه، انجام گرفت. به دلیل رو به فزون بودن رفتارهای عجیب او در فصل‌های ضبط، دیوید گیلمور در ژانویه ۱۹۶۸ به گروه ملحق شد، از این رو این آلبوم؛ تنها آلبوم غیرگردآوری‌شده از پینک فلوید است که هر پنج عضو گروه در آن حضور دارند و اولین آلبومی است که گیلمور در آن به عنوان عضوی از گروه دیده می‌شود.

گیلمور در ۵ آهنگ این آلبوم شامل («روشنایی بیشتر شود»، «دستگاه‌ها را تنظیم کن به سمت قلب خورشید»، «سرجوخه کلگ»، «یک نعلبکی رمز و راز» و «الاکلنگ») مشارکت دارد و سید برت تنها در سه آهنگ («جاگبند بلوز»، «دستگاه‌ها را تنظیم کن به سمت قلب خورشید»، «روزی را به یادآور») مشارکت کرد که آهنگ جاگبند بلوز تنها آهنگی است که وی به عنوان خواننده و آهنگساز حضور دارد برخلاف آلبوم اول گروه که وی نقش عمده‌ای در ساخت آهنگ‌ها داشت.

مراحل ضبط و ساخت

[ویرایش]

آلبوم در استودیوهای ئی‌ام‌آی واقع در لندن ضبط شد. نخستین آهنگ‌هایی که کار ضبطشان انجام شد «دستگاه‌ها را تنظیم کن به سمت قلب خورشید»، از کارهای واترز، و یک آهنگ منتشر نشده به نام «Scream Thy Last Scream» از سید برت بود که هر دو در ۷اُم-۸اُم اوت ضبط شدند. این دو آهنگ برای انتشار در قالب یک تک‌آهنگ در ۸ سپتامبر تنظیم شده بودند که کمپانی ئی‌ام‌آی از این کار صرف نظر کرد. گروه آهنگ «Vegetable Man» را در استودیوهای د لین لی در ۹–۱۱ اکتبر ضبط کرد و در ۱۹ همین ماه نیز مراحل ضبط آهنگ «جاگبند بلوز» را انجام داد. برت در آهنگ «روزی را به یادآور» که یک ضبط ناقص از فصول ضبط آلبوم نی‌زن بر دروازه‌های سپیده‌دم است؛ به عنوان نوازندهٔ اسلاید گیتار حضور دارد. گروه در این میان مدتی فصول ضبط آلبوم را رها کرد تا به ضبط آنچه که بعدها به تک‌آهنگ «سیب و پرتقال» منجر می‌شود بپردازد که در ۲۶ و ۲۷ اکتبر آن آهنگ را نیز ضبط کردند. چند روز بعد از آن گروه آهنگ «جعبه نقاشی» را نیز ضبط کرد تا به عنوان ترانهٔ پشت «سیب و پرتقال» منتشر کند. مدتی پس از ضبط «جعبه نقاشی»؛ گروه عازم یک تور در ایالات متحده شد و در همین دوره‌ها تک‌آهنگ سوم پینک فلوید نیز منتشر شد که نتوانست موفقیتی بدست آورد و در چارت‌ها جایگاه مناسبی بدست نیاورد. گروه از ۱۰ ژانویه ۱۹۶۸ به مدت دو روز نشست‌هایی را در استودیوهای ئی‌ام‌آی تشکیل داد تا روی آهنگ‌های قدیمی‌ترشان کار کنند، هنگامی که میسن قسمت خواندن را به آهنگ «Scream Thy Last Scream» می‌افزود، صدای واترز و اُرگ ریچار رایت در آهنگ «دستگاه‌ها را تنظیم کن…» روی هم سوارشده بودند (overdub). هنگامی که گیلمور به گروه پیوست، گروه مدتی کوتاه را از ۱۲ تا ۲۰ ژانویه به صورت پنج نفره فعالیت کرد. در چند کنسرت، گیلمور به نواختن گیتار و خواندن می‌پرداخت؛ درحالی که برت بی‌هدف و سرگردان در جایگاه حضور داشت و گه‌گداری به قصد نواختن به آن‌ها می‌پیوست. در مابین این چند کنسرت، گروه به تمرین روی چند تا از قطعه‌هایی که واترز ایده‌اش را داده بود در روزهای ۱۵ و ۱۶ ژانویه پرداختند. در ۱۸ ژانویه گروه توسط نورمن اسمیت گرد هم آمدند تا روی آهنگ‌های ریتیمیک‌تر کار کنند، برت را در این مرحله دعوت نکردند. در ۲۴ و ۲۵ ژانویه گروه یک قطعه به نام «The Most Boring Song I've Ever Heard Bar 2» را در ابی رود ضبط کرد که بعداً عنوان «الاکلنگ» را برایش در نظر گرفتند. گروه آهنگ‌های «روشنایی بیشتر شود»، «الاکلنگ» و «سرجوخه کلگ» (در این آهنگ آخری میسن به عنوان خواننده اصلی حضور دارد) را بدون حضور برت به سرانجام رسانید. آندرو کینگ، مدیر پینک فلوید، می‌گوید که برت در پایانِ آهنگ «روشنایی بیشتر شود» یک سولوی گیتار نواخته است.

اعضای گروه از رفتارهای عجیب و غریب برت خسته شده بودند و در ۲۶ ژانویه ۱۹۶۸ و هنگامی که گروه عازم ساوت‌مپتون بود تا در دانشگاه این شهر به اجرا پردازد، برت را کنار گذاشتند، یک شخصی در ماشین گفته بود که چرا باید برت را با خود ببریم؟. برت در اواخر ژانویه ۱۹۶۸ از گروه خارج شد؛ آهنگ «دستگاه‌ها ر ا تنظیم کن…» تنها آهنگ پینک فلوید بوده که هر پنج عضو گروه در آن حضور دارند و به نوازندگی می‌پردازند. پس از رفتن برت گروه تلاش کرد که با قطعات جدیدی به سراغ آلبوم بیاید.

از فوریه ۱۹۶۸ گروه به عنوان یک گروه چهارنفره به اجرا و ضبط می‌پرداخت. اولین آهنگی هم که بدون برت ضبط کردند، آهنگ «چقدر خوب می‌شد» و «رؤیای جولیا» بود که در ابتدا Doreen's Dream نامگذاری شده بود. در اوایل فوریه اعلام شد که آهنگ «سرجوخه کلگ» قرار است به عنوان تک‌آهنگ بعدی گروه منتشر بشود، هرچند به دلیل فشارهایی که از سوی ناشر می‌آمد گروه از منتشر کردنش صرفه نظر کرد و در عوض آن را در آلبوم قرار داد. در ماه آوریل آهنگ «چقدر خوب می‌شد» که رایت آن را ساخته بود به همراه آهنگ «رؤیای جولیا» به عنوان ترانهٔ پشت، در قالب یک تک‌آهنگ در ۱۲ آوریل منتشر شد، این تک‌اهنگ در صورتی منتشر شد که یک هفته از کنارگذاشتن برت از گروه می‌گذشت. در میانه‌های آوریل گروه آهنگ‌های ضبط شده را مورد ارزیابی قرار داد تا در آلبوم بگنجاند، واترز مانع قرارگرفتن دو آهنگ «Scream Thy Last Scream» و «Vegetable Man» در آلبوم شد، اما دو آهنگ «جاگبند بلوز» و «دستگاه‌ها را تنظیم کن…» که برت در آن‌ها حضور داشت را در آلبوم نگه داشت. گروه به دلیل اینکه ۱۲ دقیقه در آلبوم فضای خالی وجود داشت و قطعهٔ مناسب دیگری نداشتند که در آن بگنجاند، به سرهم کردن یک سری قطعات داشته پرداختند که موجب شکل‌گیری آهنگِ همنام آلبوم «یک نعلبکی رمز و راز» شد که اعضای گروه پس از اتمام مراحل ساختنش، احساس خوبی داشتند. نورمن اسمیت، تهیه‌کننده آلبوم، این آهنگ را زیاد نمی‌پسندید و معتقد بود که به دلیل طولانی بودن نمی‌توانند آن را اجرا کنند و می‌گفت: «شما باید ترانه‌های سه دقیقه‌ای بنویسید». در ۲۵ ژوئن گروه برای یک دوره ضبط دیگر برای نمایش رادیویی تاپ گیر وارد استودیو شد که دو آهنگ از این آلبوم را برای آن برنامه ضبط کرد که شامل «روشنایی بیشتر شود» و یک نسخهٔ کوتاه‌تر و دو. باره‌نامگذاری‌شده از آهنگ همنام آلبوم؛ تحت عنوان «The Massed Gadgets of Hercules» بود.

دربارهٔ آهنگ‌های آلبوم

[ویرایش]

همانند آلبوم قبل پینک فلوید؛ ترانه‌های این آلبوم نیز در سبک سایکدلیک راک و اسپیس راک سیر می‌کند، اما برخلاف آن آلبوم که سید برت نقش زیادی در ساختن آهنگ‌ها داشت؛ در این آلبوم تنها یک آهنگ ساخته شده توسط او با نام «جالگبند بلوز» در آلبوم گنجانده شده است. وبگاه آل‌میوزیک آلبوم یک نعلبکی رمز و راز را آلبومی می‌داند که در آن؛ گروه شخصیت چند آلبوم آیندهٔ خود را طرح‌ریزی می‌کند.

پس از کنارگذاشتن برت، واترز و رایت عهده‌دارِ فراهم‌آوردن آهنگ‌های آلبوم شدند. آهنگ «روشنایی بیشتر شود» از جمله آهنگ‌های ساخته‌شده توسط واترز است که دارای همان فضای اسپیس راک مشابه کارهای ساخته شده پیشین برت است. در هر دو آهنگ «الاکلنگ» و «روزی را به یادآور» که توسط رایت نوشته شده‌اند؛ از تم‌های ساده و بی‌آلایشی که در آلبوم نخست دیده به کالر گرفته شده بود استفاده می‌کنند. ریچارد رایت در چهار ترانهٔ آلبوم به عنوان همخوان یا خواننده اصلی حضور دارد و تنها آلبوم پینک فلوید است که در آن رایت بیشترین حضور را به عنوان خواننده دارد. آهنگ دستگاه‌ها را تنظیم کن به سمت قلب خورشید که توسط راجر واترز نوشته شده جزو اهنگ‌های موفق آلبوم بود که در اجراهای زنده گروه تا سال ۱۹۷۳ باقی ماند و بعدها واترز ان را در تورهای ۱۹۸۴ خود نیز به اجرا درآورد. واترز اشعار این آهنگ را از یک کتاب شعر چینی الهام گرفته بود که متعلق به دودمان تانگ بود، بمانند سید برت که اشعار آهنگ فصل ۲۴ رااز یک کتاب چینی دیگر بنام (ئی چینگ) الگوگیری کرده بود.
سرجوخه کلگ هم آهنگی بود که توسط واترز نوشته شده بود و پیرامون جنگ است و آهنگی هم است که نیک میسون در آن به عنوان خواننده حضور دارد.

آهنگ‌های منتشر نشده

[ویرایش]

بمانند آهنگ «جاگبند بلوز» که توسط سید برت نوشته شده بود، آهنگ‌های دیگری هم توسط او نوشته شده بود که در آلبوم قرار نگرفتند، آهنگ‌هایی مانند «Vegetable Man»، علاوه بر این دو آهنگ برت، در طول ضبط این آلبوم آهنگ‌های "In the Beechwoods","Scream Thy Last Scream","John Latham" هم ضبط شده بودند که در هیچ آلبومی انتشار نیافتند.

پخش و بازخورد

[ویرایش]
رتبه‌بندی حرفه‌ای
بررسی انتقادی
منبعرتبه‌بندی
آل‌میوزیک3.5/5 ستاره[۴]
دیلی تلگراف3/5 ستاره[۵]
مارتین سی. استرانگ۸/۱۰[۶]
دانشنامه موسیقی عامه‌پسند3/5 ستاره[۷]
MusicHound۲/۵[۸]
پیست۸٫۳/۱۰[۹]
راهنمای آلبوم رولینگ استون3/5 ستاره[۱۰]
Sputnikmusic4.5/5 ستاره[۱۱]
تام هولA−[۱۲]
دانشنامه موسیقی عامه‌پسند3/5 ستاره[۱۳]

آلبوم در ۲۹ ژوئیه ۱۹۶۸ در بریتانیا توسط ای‌ام‌آی/کلمبیا رکوردز منتشر شد و به مکان نهم جدول فروش دست یافت. این آلبوم توسط تاور رکوردز در آمریکا هم منتشر شد ولی به توفیقی دست نیافت و تنها آلبوم پینک فلوید است که در نمودار قرار نگرفت، اگرچه پس از موفقیت آلبوم نیمه تاریک ماه و در انتشار مجدد این آلبوم به همراه آلبوم نی‌زن بر دروازه‌های سپیده‌دم در قالب آلبوم یک جفت خوب توانست به مکان ۳۶ بیلبورد ۲۰۰ دست یابد.

بعد از انتشار آلبوم مجله رولینگ استون به آن درجهٔ نامطلوب داد و آلبوم را «نه چندان جالب نسبت به آلبوم اولشان» و «یک چیز متوسط» لقب داد. آل‌میوزیک هم این آلبوم را یک آلبوم در مرحله انتقال دانست که کارهای گروه از سبک اولیه اش به سبکی دیگر می‌رود.

فهرست آهنگ‌ها

[ویرایش]
سمت نخست
شمارهنامخواننده(ها)مدت
۱.«روشنایی بیشتر شود» (راجر واترز)ریچارد رایت، دیوید گیلمور، واترز۵:۳۸
۲.«روزی را به یادآور» (رایت)رایت۴:۳۳
۳.«دستگاه‌ها را تنظیم کن به سمت قلب خورشید» (واترز)واترز۵:۲۸
۴.«سرجوخه کلگ» (واترز)گیلمور، رایت، واترز، نیک میسن۴:۱۳
سمت دوم
شمارهنامخواننده(ها)مدت
۱.«یک نعلبکی رمز و راز» (واترز، رایت، گیلمور، میسن)بی کلام۱۱:۵۲
۲.«الاکلنگ» (رایت)رایت۴:۳۶
۳.«جاگبند بلوز» (سید برت)برت۳:۰۰

جدول فروش

[ویرایش]
سال جدول مکان
۱۹۶۸ جدول بریتانیا ۹

اعضا

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]

مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا. «A Saucerful of Secrets». در دانشنامهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی، بازبینی‌شده در ۱۲ ژانویه ۲۰۱۳.

  1. Edmondson PhD, Jacqueline (10 May 2011). Music in American Life: An Encyclopedia of the Songs, Styles, Stars, and …. Farrar, Straus and Giroux. p. 147. ISBN 978-1-4299-6589-7. Retrieved 3 April 2017. ...Although Pink Floyd found its own origins in the psychedelic rock of the late 1960s—most notably in The Piper at the Gates of Dawn(1967) and A Saucerful of Secrets(1968)...
  2. Bill Martin (14 December 2015). Avant Rock: Experimental Music from the Beatles to Bjork. Open Court. p. 68. ISBN 978-1-4299-6589-7. Archived from the original on 21 May 2021. Retrieved 25 January 2020.
  3. Bill Martin (14 December 2015). Listening to the Future: The Time of Progressive Rock, 1968–1978. Open Court. p. 165. ISBN 978-1-4299-6589-7. Archived from the original on 21 May 2021. Retrieved 23 August 2017.
  4. Unterberger, Richie. "A Saucerful of Secrets – Pink Floyd : Songs, Reviews, Credits, Awards : AllMusic". AllMusic. Archived from the original on 9 October 2012. Retrieved 9 October 2012.
  5. McCormick, Neil (20 May 2014). "Pink Floyd's 14 studio albums rated". دیلی تلگراف. London. Archived from the original on 27 December 2014. Retrieved 27 December 2014.
  6. Strong, Martin C. (2004). The Great Rock Discography (7th ed.). New York: Canongate. p. 1176. OL 18807297M.
  7. Larkin, Colin (2011). The Encyclopedia of Popular Music (به انگلیسی). Omnibus Press. ISBN 978-0-85712-595-8. Archived from the original on 21 May 2021. Retrieved 15 August 2019.
  8. Graff, Gary; Durchholz, Daniel, eds. (1999). MusicHound Rock: The Essential Album Guide. Farmington Hills, MI: Visible Ink Press. p. 872. ISBN 1-57859-061-2.
  9. Deusner, Stephen (16 October 2011). "Assessing a Legacy: Why Pink Floyd? Reissue Series". پیست (مجله). Archived from the original on 24 September 2015. Retrieved 26 August 2015.
  10. Sheffield, Rob (2 November 2004). "Pink Floyd: Album Guide". رولینگ استون. Wenner Media, سایمون اند شوستر. Archived from the original on 17 February 2011. Retrieved 27 December 2014.
  11. "A Saucerful of Secrets – Pink Floyd". Archived from the original on 27 June 2014. Retrieved 13 August 2019.
  12. Hull, Tom. "Grade List: pink floyd". Tom Hull – on the Web. Archived from the original on 12 October 2020. Retrieved 11 October 2020.
  13. Larkin, Colin, ed. (2007). The Encyclopedia of Popular Music (5th concise ed.). Omnibus. p. 1105. OL 11913831M.