Áo dài

Naam (taalvarianten)
quốc ngữ áo dài
IPA [noorden: [ʔǎːw zâːj]
zuiden: [ʔǎːw jâːj]]?
hán tự 襖𨱾
Portaal  Portaalicoon   Taal
Twee jonge vrouwen in een roze áo dài

De áo dài is een traditioneel kledingstuk uit Vietnam. Letterlijk betekent áo dài 'lange jurk' of lang overhemd.[1][2] De áo dài bestaat uit een zijden broek met daarboven een lange jurk met splitten die het lichaam van de nek tot onder de knie bedekt. De bovenkant zit strak en volgt de lichaamsvormen, maar vanaf het midden valt het losser. De áo dài voor mannen is wijder.

Het kledingstuk is uniseks maar wordt voornamelijk door vrouwen gedragen. Mannen dragen het veelal voor bijzondere gelegenheden zoals Tết Nguyên Đán (Vietnamees nieuwjaar) of bruiloften. De áo dài is vaak onderdeel van een uniform voor vrouwelijke scholieren, studenten, ambtenaren, hotelmedewerkers en toergidsen.

Er zijn bepaalde tradities als het gaat om de kleur van de áo dài. Zo dragen jonge meisjes en scholieren een witte áo dài, waarbij de witte kleur puurheid vertegenwoordigt. Jonge maar ongehuwde vrouwen dragen lichte pastelkleuren. De áo dài van getrouwde vrouwen zijn meestal van rijkere, donkere kleuren.[3]

Er zijn initiatieven van kunstenaars, verenigingen, en overheidsinstanties om de áo dài weer vaker in het straatbeeld te krijgen. Hierbij worden vrouwen én mannen aangemoedigd om de áo dài te dragen.[4] De provincie Thừa Thiên Huế is van plan een aanvraag in te dienen bij UNESCO om de áo dài aan te merken als immaterieel cultureel erfgoed.[5]

Áo dài is vergelijkbaar met de salwar kameez, kurta van landen die de Indo-islamitische cultuur volgen, zoals India, Pakistan, Centraal-Azië, enz.[6]

  1. Foto's van Vietnam om de sfeer te proeven. web.archive.org (16 februari 2020). Gearchiveerd op 16 februari 2020. Geraadpleegd op 14 mei 2021.
  2. Zuidoost-Azie Tradities Vietnam - ZuidoostAzie.nl. web.archive.org (24 april 2008). Gearchiveerd op 24 april 2008. Geraadpleegd op 14 mei 2021.
  3. (en) Ao Dai - The Traditional Dress of Vietnam. Journey On Air. Geraadpleegd op 14 mei 2021.
  4. (en) Vietnam Ao dai Week 2021 has been strongly responded. hanoitimes.vn. Geraadpleegd op 14 mei 2021.
  5. (en) Thua Thien-Hue to become Vietnam’s Capital of “Ao Dai”. THE VOICE OF VIETNAM (17 juli 2020). Geraadpleegd op 14 mei 2021.
  6. Bach, Trinh, Origin of Vietnamese Ao Dai (2020). Geraadpleegd op 23 juli 2023.
Zie de categorie Áo dài van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.