Afghanistan papers
De Afghanistan Papers zijn een reeks interviews met betrekking tot de Oorlog in Afghanistan (2001-2021) met het Amerikaanse leger, opgesteld door de Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction (SIGAR), die eind 2019 werden gerapporteerd door The Washington Post[1] na een Freedom of Information Act-verzoek. De documenten onthullen dat hoge ambtenaren over het algemeen van mening waren dat de oorlog niet te winnen was, terwijl ze dat voor het publiek verborgen hielden. Vanwege de moeilijkheid om objectieve maatstaven te creëren om (militair) succes aan te tonen, werd informatie gemanipuleerd, en dit tijdens de hele duur van het conflict. Lulu Garcia-Navarro, presentatrice bij de National Public Radio, vergeleek de documenten met de Pentagon Papers, en wees op de gelijklopende onthulling van “expliciete en aanhoudende inspanningen… om het publiek opzettelijk te misleiden.”
Het rapport in The Washington Post
[bewerken | brontekst bewerken]Het was journalist Craig Whitlock die op 9 december 2019 het eerste artikel op basis van de documenten publiceerde, getiteld “At War With the Truth. U.S. officials constantly said they were making progress. They were not, and they knew it” (“In oorlog met de waarheid. Amerikaanse functionarissen zeiden voortdurend dat ze vooruitgang boekten. Dat was niet zo, en dat wisten ze”). Het artikel vond internationaal weerklank,[2][3] en lag aan de basis van vele andere publicaties.
In een van de interviews schatte een ambtenaar dat 40% van de Amerikaanse hulp aan Afghanistan sinds 2001 terechtkwam in de zakken van corrupte ambtenaren, krijgsheren, criminelen en opstandelingen.[4] Ryan Crocker, voormalig ambassadeur in Afghanistan en Irak, vertelde de onderzoekers in een interview in 2016: “Je kunt gewoon niet die hoeveelheden geld in een zeer fragiele staat en samenleving stoppen zonder corruptie aan te wakkeren.”[5]
Reacties
[bewerken | brontekst bewerken]Verschillende volksvertegenwoordigers toonden zich geschokt door de onthullingen, en eisten ophelderingen. Voormalig vicepresident (en later president) Joe Biden distantieerde zich in december 2019 tijdens een debat tussen presidentskandidaten van Barack Obama's Afghaanse oorlogspolitiek: “Ik heb vanaf het begin betoogd dat het een grote, grote fout was om nog meer troepen naar Afghanistan te sturen."[6]
Literatuur
[bewerken | brontekst bewerken]- (en) Whitlock, Craig (31 augustus 2021). The Afghanistan Papers: A Secret History of the War.. Simon & Schuster. ISBN 978-1-9821-5900-9.
Zie ook
[bewerken | brontekst bewerken]Externe links
[bewerken | brontekst bewerken]- Documenten en geluidsopnames (gearchiveerd)
- "The Afghanistan Papers Reveal Two Decades Of White House Lies" (GBH News op YouTube)
- Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Afghanistan Papers op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
- ↑ (en) At war with the truth. The Washington Post (9 december 2019). Gearchiveerd op 29 augustus 2024.
- ↑ Afghanistan Papers: ‘Ons grootste project is het bevorderen van massale corruptie geweest’. de Volkskrant (10 december 2019). Gearchiveerd op 11 december 2019.
- ↑ Bush, Obama en Trump wisten dat ze de oorlog in Afghanistan niet konden winnen (maar dat mocht het publiek niet weten). vrnws.be (10 december 2019). Gearchiveerd op 11 december 2019.
- ↑ (en) US spending in Afghanistan fueled rampant corruption, reports say (11 december 2019). Gearchiveerd op 24 mei 2024.
- ↑ (en) The War in Afghanistan Was Doomed From the Start. The main culprit? Corruption. (9 december 2019). Gearchiveerd op 1 januari 2020.
- ↑ (en) Transcript: The December Democratic debate. The Washington Post (20 december 2019). Gearchiveerd op 20 februari 2020.