Aldehydedehydrogenase

Aldehydedehydrogenase (ALDH) is het enzym in het mitochondrium dat de afbraak van ethanal (aceetaldehyde) tot azijnzuur mogelijk maakt. Hierna wordt acetyl-CoA gevormd uit het azijnzuur en Coënzym A. Dit gaat de citroenzuurcyclus in waarna het afgebroken wordt tot koolstofdioxide en water.

Dit enzym is uiterst belangrijk, omdat het de giftige stof ethanal moet afbreken. Zonder dit enzym brengt onafgebroken ethanal schadelijke effecten toe aan het lichaam, waardoor de functionaliteit beperkt wordt.

Verder is het aangetoond dat een variant van dit enzym bij Oost-Aziatische individuen veel minder efficiënt is dan het normale enzym.[bron?] Dit zorgt ervoor dat grote hoeveelheden ethanal langdurig in het lichaam onafgebroken blijven, waardoor de toxische effecten voor ernstigere gevolgen zorgen. Mensen uit landen als Japan zijn meestal ook geen stevige drinkers, omdat ze de ethanal slecht kunnen verwerken. Dit verschijnsel verschilt echter van persoon tot persoon in verband met factoren als lichaamsgewicht.