Asenray

Asenray
Azerao
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Asenray (Limburg)
Asenray
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Roermond Roermond
Coördinaten 51° 12′ NB, 6° 3′ OL
Algemeen
Inwoners 883
Overig
Postcode 6042
Woonplaats (BAG) Roermond
COROP-gebied Midden-Limburg
Detailkaart
Kaart van Asenray
Locatie in de gemeente Roermond
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Asenray, kerk-Onze Lieve Vrouw van Goede Raad en Heilige Jozef

Asenray (Limburgs: Azerao) is een kerkdorp in de gemeente Roermond met 883 (2006) inwoners. Tot 1959 maakte Asenray deel uit van de gemeente Maasniel die in dat jaar bij Roermond werd gevoegd.

Asenray ligt in het landelijke gebied tussen de stad Roermond en de Duitse grens. Het dorp ligt in de nabijheid van meerdere snelwegen. Aan de westzijde loopt de A73, aan de noordzijde door de N280-Oost en enkele kilometers verder de BAB 52. Het dorp is vanuit Roermond te bereiken via de Laatweg. Daarnaast is er een route via Swalmen/Boukoul. Omliggende buurtschappen zijn Maalbroek, Straat, Spik en Thuserhof.

Net over de grens lag tot 2002 de Royal Air Force basis Brüggen. De Britse gevechtsvliegtuigen stegen recht over Asenray op, waardoor het dorp jarenlang te kampen had met vliegtuiglawaai en er niet gebouwd kon worden.

Natuur en landschap

[bewerken | brontekst bewerken]

Asenray ligt in het Middenterras van de Maas op een hoogte van ongeveer 27 meter. Ten zuiden van Asenray stroomt de Maasnielderbeek. Ten oosten van Asenray strekt zich het Elmpter Wald uit en ten zuiden van Melick ligt de Melickerheide. In het westen vindt men het natuurgebied Spik en in het noorden de Boeshei.

Bezienswaardigheden

[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzieningen

[bewerken | brontekst bewerken]

Asenray is klein en kent weinig voorzieningen. Zo is er geen basisschool en maar een zeer beperkte middenstand. Het dorpscafé werd in 2018 gesloten. Wel staat er een gemeenschapshuis.

Bereikbaarheid

[bewerken | brontekst bewerken]

Asenray wordt bediend door buurtbus 794, die op meerdere plaatsen in de kern stopt. Deze lijn rijdt tussen Boukoul en Leeuwen, op de route ligt naast Asenray ook station Roermond.

Nabijgelegen kernen

[bewerken | brontekst bewerken]

Herkenbosch, Roermond, Maasniel, Boukoul, Swalmen

Zie de categorie Asenray van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.