Avennes

Avennes
Deelgemeente in België Vlag van België
Avennes (België)
Avennes
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Braives
Fusie 1977
Coördinaten 50° 38′ NB, 5° 7′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,81 km²
Inwoners
(1/1/2020)
692
(246 inw./km²)
Overig
Postcode 4260
Netnummer 019
NIS-code 64015(H)
Oude NIS-code 64004
Detailkaart
Avennes (Luik)
Avennes
Portaal  Portaalicoon   België

Avennes is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van de gemeente Braives. Het was een zelfstandige gemeente tot het bij de fusie van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Braives.

Avennes ligt in het westen van de gemeente Braives. De oude Romeinse heerweg van Tongeren naar Bavay, de huidige N69, vormt de noordgrens van de deelgemeente. De Mehaigne stroomt door het dorp. Avennes is een landbouwdorp in Droog-Haspengouw met vooral akkerbouw.

Église Saint-Martin

Avennes vormde een eigen heerlijkheid in het graafschap Moha en was in handen van de familie de Juppleu. Toen in 1229 het graafschap opging in het prinsbisdom Luik gaf de prins-bisschop de heerlijkheid in leen aan verscheidene opeenvolgende families waaronder de familie d'Argenteau die de heerlijkheid behield tot aan de Franse Revolutie. Het recht om de pastoor aan te duiden voor de parochie, toegewijd aan Sint-Martinus was in handen van het kapittel van Sint-Paulus van Luik.

Bij de vorming van de gemeenten in 1795 werd Avennes een zelfstandige gemeente en kreeg het een vredegerecht toegewezen. In 1920 verhuisde dit naar Hannuit.

Vanaf de 19de eeuw was er wat industrie onder de vorm van een brouwerij en een suikerfabriek maar de bevolking leefde vooral van de landbouw.

Bezienswaardigheden

[bewerken | brontekst bewerken]
  • De Tumulus van Avennes, een tumulus langs de oude Romeinse heerweg. De tumulus en haar omgeving werden in 1978 beschermd als monument en als landschap.
  • De neoromaanse Sint-Martinuskerk uit 1905 waarin het koor van de vroegere romaanse kerk uit de 12de eeuw werd geïntegreerd. In 1933 werd het koor beschermd als monument.
  • Bij de kerk ligt de grote vierkantshoeve die de vroegere zetel van de heerlijkheid was. De gebouwen dateren uit de 18de eeuw.
  • De voormalige molen van Avennes op de Mehaigne was een watermolen van het onderslagtype. De molen werd reeds voor 1500 vermeld. Tot omstreeks 1940 was ze in werking. In het begin van de 21ste eeuw werd de molen gerestaureerd en werd er een nieuw waterrad geplaatst.

Demografische ontwikkeling

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Bron: NIS; Opm:1806 t/m 1970=volkstellingen; 1976=inwoneraantal op 31 december
Zie de categorie Avesnes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.