Berkoet
De Berkoet (Oekraïens: Бе́ркут) was de oproerpolitie van de Oekraïense militsia binnen het Ministerie van Binnenlandse Zaken.[1][2] Het bureau werd opgericht in 1992, kort na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, als opvolger van de OMON van de Oekraïense SSR.
Aanvankelijk gespecialiseerd in het bestrijden van georganiseerde misdaad, veranderde de Berkoet in een gendarmerie die werd gebruikt door de Oekraïense militsia voor openbare veiligheid. De Berkoet opereerde semi-autonoom op lokaal of regionaal niveau. De term Berkoet werd gebruikt voor alle professionele speciale politie-eenheden in Oekraïne. Voorafgaand aan de Revolutie van de Waardigheid in 2014, had de Berkoet een slechte reputatie opgebouwd vanwege illegale activiteiten tegen Oekraïense burgers zoals: afpersing, terrorisme, geweld, marteling, intimidatie van kiezers en andere geheime dienst-tactieken tegen degenen die niet op Viktor Janoekovytsj zouden stemmen, en geweld tegen demonstranten tijdens Euromaidan en de Oranjerevolutie.[3] De nieuwe regering hield de Berkoet verantwoordelijk voor de meeste Hemelse Honderd burgerdoden tijdens de Oekraïense revolutie. Waarnemend Oekraïens minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, tekende een decreet dat het agentschap ontbond en verving het met de Nationale Garde van Oekraïne.[4]
In maart 2014, tijdens de Russische annexatie van de Krim, liepen Berkoet-eenheden die in de Autonome Republiek van de Krim en Sebastopol waren gestationeerd over naar het Russische Ministerie van Binnenlandse Zaken.[5] De Berkoet werd in feite een agentschap van Rusland toen eenheden met behoud van hun oude naam, binnen de Nationale Garde van Rusland mochten dienen als gendarmerie voor de Krim.
Bronnen/referenties
[bewerken | brontekst bewerken]- Bronnen
- Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Berkut op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
- Referenties
- ↑ (uk) «Беркут» злетівся захищати «Межигір’я» Януковича від журналістів (+фото) (6 september 2013). Geraadpleegd op 5 oktober 2022.
- ↑ (uk) Паралімпійці підтримали поранених бійців з АТО. 24 Канал. Geraadpleegd op 5 oktober 2022.
- ↑ (en) Berkut Riot Police Used to Falsify Ukrainian Parliamentary Elections. Jamestown. Geraadpleegd op 5 oktober 2022.
- ↑ (en) Ukraine's new rulers disband riot police. Reuters (26 februari 2014). Geraadpleegd op 5 oktober 2022.
- ↑ (en) Ukraine crisis: Timeline. BBC (13 november 2014). Geraadpleegd op 5 oktober 2022.