Bitburg

Bitburg
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Bitburg
Bitburg (Rijnland-Palts)
Bitburg
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts Rijnland-Palts
Landkreis Eifelkreis Bitburg-Prüm
Coördinaten 49° 58′ NB, 06° 32′ OL
Algemeen
Oppervlakte 47,55 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
15.181
(319 inw./km²)
Hoogte 339 m
Burgemeester Joachim Kandels (CDU)
Overig
Postcode 54634
Netnummer 06561
Kenteken BIT (alternatief: PRÜ)
Gemeentenr. 07 2 32 018
Website Officiële website
Locatie van Bitburg in Eifelkreis Bitburg-Prüm
Kaart van Bitburg
Foto's
Luchtfoto van het centrum van Bitburg
Luchtfoto van het centrum van Bitburg
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Bitburg (Luxemburgs: Béibreg) is een plaats in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Het is de Kreisstadt van de Eifelkreis Bitburg-Prüm. De plaats telt 15.181 inwoners[1] en ligt in het Luxemburgse taalgebied (Moezelfrankisch). De stad is mede beroemd vanwege de Bitburger-bierbrouwerij, alwaar het gelijknamige pilsener wordt gebrouwen.

Het is een zogenaamde verbandsvrije gemeente. De 51 omliggende gemeenten daarentegen zijn verenigd in de Verbandsgemeinde Bitburg-Land.

Rond het begin van de jaartelling als de romeinse vicus Beda gesticht, werd Bitburg in de vroege middeleeuwen het centrum van de Bidgouw. Vanaf de 10e eeuw maakte het deel uit van het graafschap Vianden. In de Franse tijd was het een arrondissementshoofdplaats in het Woudendepartement. Na de slag bij Waterloo werd het hele oostelijke deel van Vianden bij het congres van Wenen aan Pruisen toegewezen. Daar maakte het tot 1946 deel uit van de Rijnprovincie.

Op de militaire begraafplaats van Bitburg liggen, naast ongeveer 2000 militairen van de Wehrmacht, ook 49, vooral jonge, soldaten van de Waffen-SS begraven. Dit gegeven was in 1985 aanleiding voor grote internationale opschudding, toen de Amerikaanse president Ronald Reagan de begraafplaats bezocht op uitnodiging van, en vergezeld door, bondskanselier Helmut Kohl, ter viering van het 40-jarig bestaan van de vrede tussen beide landen.

Nabij Bitburg lag ook de Amerikaanse vliegbasis Bitburg. Na de sluiting van de vliegbasis werd de housingarea nog gebruikt om personeel te huisvesten van de nabij gelegen USAFE vliegbasis Spangdalhem.

Ten tijde van het Duitse Ardennenoffensief, eind 1944, begin 1945 was Bitburg een knooppunt van wegen en spoorwegen, van waaruit het Ardennenoffensief was voorbereid en werd bevoorraad. Teneinde de Duitse bevoorrading te treffen en de Duitse troepen in de Ardennen tot overgave te dwingen, werd op kerstavond 1944 Bitburg zo zwaar door geallieerde bommenwerpers gebombardeerd, dat de stad vrijwel geheel verwoest was. Men schatte van Duitse zijde in, dat de stad tussen 85 en 95% met de grond was gelijkgemaakt. De niet-getroffen gebouwen werden vanaf de avond van 6 februari 1945 zwaar getroffen door het offensief dat de Amerikaanse generaal Patton met zijn tankdivisies inzette om Bitburg te veroveren. Vooraf was Prüm, het tweede logistieke knooppunt in de regio, al door generaal Patton veroverd. Het had tijdens het bombardement van kerstavond 1944 als uitwijkdoel voor de bommenwerpers gediend en was de vernietiging vanuit de lucht gespaard gebleven

Na de oorlog is Bitburg weer grotendeels in de vooroorlogse stijl opgebouwd, nadat het in eerste instantie tot een 'dode stad' was verklaard en herbouw was afgeraden. Bij een monument voor de wederopbouw dat aan de rand van het stadje is neergezet – een smalspoortreintje waarmee het puin van de gebombardeerde stad was afgevoerd – is deze geschiedenis en herbouw van de voormalige 'dode stad' neergeschreven.

Geboren in Bitburg

[bewerken | brontekst bewerken]

Partnersteden

[bewerken | brontekst bewerken]

Bitburg is een partnerstad van:[2]

Zie de categorie Bitburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.