Deutsche Post
Deutsche Post is de naam waaronder de posterijen in het naoorlogse Duitsland hebben gewerkt. Vanwege de Duitse deling werd ook de Duitse post gedeeld opgezet.
DDR
[bewerken | brontekst bewerken]Vanaf 1946 hadden postzegels in de Sovjet-bezettingszone in Duitsland het opschrift "Deutsche Post". Deze postzegels waren in heel Duitsland geldig. Nadat de westelijke geallieerden in hun bezettingszones in 1948 de D-mark invoerden werd ook de post gesplitst. De DDR had een eigen postbedrijf dat onder de naam Deutsche Post werkte en in 1959 werd omgezet in een staatsbedrijf.
Bondsrepubliek
[bewerken | brontekst bewerken]In 1947 werd in de drie westelijke bezettingszones de Deutsche Post opgericht als opvolger van de Reichspost. Na de oprichting van de Bondsrepubliek Duitsland in 1949 kon het postbedrijf als staatsbedrijf worden opgezet. In 1950 volgde een naamswijziging in Deutsche Bundespost.
Na de invoering van de Oost-Duitse mark op 23 juni 1948 werd ook het postbedrijf in Berlijn gesplitst. West-Berlijn was formeel geen volwaardig onderdeel van de Bondsrepubliek en kreeg een eigen Deutsche Post Berlin, die vanaf 1950 verder werkte als Deutsche Bundespost Berlin.
Na de privatisering van de Duitse post ontstond op 1 januari 1995 een nieuw postbedrijf in Duitsland: de Deutsche Post AG.