Discriminatie tegen autistische mensen
Discriminatie tegen autistische mensen is validisme (discriminatie, marginalisatie en stigmatisering van mensen met een handicap of chronische ziekte), specifiek gericht tegen autistische mensen.
Oorzaak
[bewerken | brontekst bewerken]Discriminatie tegen mensen met autisme komt in verschillende vormen voor. Autisten hebben vaak last van vooroordelen, ontmoediging of verzwijging. Vooral volwassenen hebben hier last van. Vijftig procent van de volwassenen met autisme geeft aan last te hebben van discriminatie en zestig procent van de volwassenen geeft aan dat ze discriminatie vooral opmerken tijdens hun studie, werk of sollicitaties. Ook kinderen met autisme ervaren discriminatie, vooral in de vorm van pesten. Mensen die autisten discrimineren doen dit vaak op basis van vooroordelen, zoals bijvoorbeeld het vooroordeel dat autisten weinig empathie zouden hebben. Zo zijn sommige mensen er nog steeds van overtuigd dat autisme veroorzaakt kan worden door het BMR-vaccin, een conclusie op basis van een onderzoek dat al lang is ontmaskerd als frauduleus en ingetrokken. Daarnaast bestaan er nog heel wat onjuiste theorieën over wat autisme is of hoe het ontstaat.[1] Dit zorgt er weer voor dat sommige mensen autisten wantrouwen of ze onjuiste hulp aanbieden. Waar mensen met autisme ook vaak last van hebben is stereotypering, bijvoorbeeld dat autisten liever alleen zijn, geen gevoel voor humor hebben en dat autisme een psychische stoornis is.[2]
Gevolg
[bewerken | brontekst bewerken]De gevolgen voor autisten kunnen groot zijn. Zo delen sommige autisten in een sollicitatie niet mee dat ze autisme hebben, om te voorkomen dat ze toch de functie niet krijgen. Dit kan ook in andere situaties gebeuren waarbij autisme een nadeel kan zijn. Door onjuiste kennis worden autisten soms ook uitgesloten of worden ze gepest. Sommige mensen vermijden ook samenwerking met autistische collega's, omdat ze denken dat autisten dat niet kunnen. Ook hebben autisten door vooroordelen van anderen soms moeite als ze een relatie willen.
Discriminatie door bekende mensen
[bewerken | brontekst bewerken]Er zijn voorbeelden van bekende mensen die discriminerende uitspraken doen over autisme, met name tijdens de coronapandemie. De Amerikaanse politicus Donald Trump heeft in 2015 tijdens een Republikeins debat beweerd dat vaccinaties een 'autistische epidemie' zouden veroorzaken.[3] De Nederlandse politicus Thierry Baudet noemde de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg, die Asperger heeft, 'Gekke Greta' en de Nederlandse columnist Leon de Winter noemde Thunberg 'een meisje dat nu onder het mom van klimaatpassie publiekelijk haar ziektes uitleeft'.[4]
Positieve discriminatie
[bewerken | brontekst bewerken]Autisten kunnen ook te maken krijgen met positieve discriminatie. Zo nemen sommige werkplekken enkel of voornamelijk mensen met autisme aan.[5]
Zie ook
[bewerken | brontekst bewerken]- ↑ Theorieën - Bespreking van diverse theorieën over autisme. Autismevriendelijk Nederland. Gearchiveerd op 24 februari 2023. Geraadpleegd op 25 februari 2023.
- ↑ Stereotypen - Artikelen over de verschillende stereotypen die bestaan over autisme. Autismevriendelijk Nederland. Gearchiveerd op 24 februari 2023. Geraadpleegd op 25 februari 2023.
- ↑ Donald Trump gelooft dat vaccins autisme veroorzaken. Het Nieuwsblad (29 december 2016). Gearchiveerd op 24 februari 2023. Geraadpleegd op 24 februari 2023.
- ↑ Asha ten Broeke, Greta is net zo 'uniek' als ieder ander. Dus neem haar net zo serieus. OneWorld (2 januari 2020). Gearchiveerd op 24 februari 2023. Geraadpleegd op 25 februari 2023.
- ↑ Vooroordelen en discriminatie. werkwebautisme.nl. Gearchiveerd op 24 juni 2023. Geraadpleegd op 25 februari 2023.