Eikenblad

Dit artikel gaat over een nachtvlinder. Voor het blad aan een eikenboom, zie eik. Voor de versiering op (vooral Duitse) onderscheidingen: zie Eikenloof.
Eikenblad
Eikenblad
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Lasiocampidae (Spinners)
Onderfamilie:Lasiocampinae
Geslacht:Gastropacha
Soort
Gastropacha quercifolia
(Linnaeus, 1758)
Eikenblad
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Eikenblad op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Het eikenblad (Gastropacha quercifolia) is een nachtvlinder behorende tot de familie van de spinners (Lasiocampidae). De wetenschappelijke naam verwijst, net als de Nederlandse naam, naar de gelijkenis met het blad (folium) van eiken (Quercus).

De spanwijdte bedraagt 50 tot 90 millimeter en de vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes. Het lichaam heeft meestal een heldere roodbruine kleur. De vleugels zijn bedekt met smalle grillige zwarte banden en hebben een golvende rand.[1]

De rupsen zijn donkerbruin en hebben aan de voorkant van het lichaam donkerblauwe vlekken.[1]

Het eikenblad overwinterd als rups op twijgen. De rupsen zijn te vinden op verschillende loofbomen en struiken, maar ze geven de voorkeur aan kersenbomen en de meidoorn. Hij vliegt in de zomer van juli tot augustus en rust overdag op de lage takken van kleine boompjes.[1]

Verspreiding en leefgebied

[bewerken | brontekst bewerken]

De vlinder komt voor in geheel Europa en Noord- en Oost-Azië maar is in België en Nederland zeldzaam geworden. In Nederland beperkt het leefgebied zich voornamelijk tot Drenthe en de Peel.

Waardplanten van de rupsen zijn struiken en bomen als meidoorns, de sleedoorn, wilgen en eiken. De vlinder neemt geen voedsel meer tot zich en leeft daardoor maar kort.