I Origins

I Origins
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Mike Cahill
Scenario Mike Cahill
Hoofdrollen Michael Pitt
Brit Marling
Àstrid Bergès-Frisbey
Steven Yeun
Archie Panjabi
Muziek Will Bates
Phil Mossman
Fall On Your Sword
Montage Mike Cahill
Cinema­tografie Markus Forderer
Productie­bedrijf Verisimilitude
WeWork Studios
Bersin Pictures
Penny Jane Films
Distributie Fox Searchlight Pictures
Première 18 januari 2014 (Sundance Film Festival)
Genre Sciencefiction, drama, romantiek
Speelduur 106 minuten
Taal Engels, Hindi
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Opname­locaties Chatham (New York), Brooklyn (New York), Delhi
Opbrengst 336.472 US$[1]
Gewonnen prijzen 2
Overige nominaties 3
Kijkwijzer
Bekijk/bewerk dit op Wikidata
Bekijk/bewerk dit op Wikidata
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Sciencefiction

I Origins is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2014 onder regie van Mike Cahill. De film ging in première op 18 januari op het Sundance Film Festival.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Ian Gray, een PhD-student, bestudeert de ogen van de mensen om de "creationisten" ongelijk te geven, omdat deze beweren dat ogen niet evolueren. Samen met zijn labcollega Karen ontdekt hij bewijs dat blinde wormen toch het DNA hebben om ogen te vormen. Ian heeft ondertussen trouwplannen met het spirituele meisje Sofi maar net voor de bruiloft sterft ze door een incident in een lift. Ian vindt troost bij Karen. Zeven jaar later heeft Ian een boek geschreven over zijn theorie en is Karen in verwachting van hun eerste kind. Nadat ze bevallen is doen ze een test en ontdekken ze in de databank dat de ogenscan van hun baby exact overeenkomt met de scan van een persoon die twee jaar eerder gestorven is, wat volgens hen duidelijk wijst op reïncarnatie. Samen met Kenny, Ian's voormalige onderzoekspartner en oprichter van de irisdatabank onderzoeken ze verder naar identieke irissen van overleden personen. Zo vinden ze ook een identieke gelijkenis met de irissen van Ian's overleden verloofde Sofi. Het blijkt een meisje in India te zijn, waarna Ian naar India reist om het meisje te bezoeken. Zijn vermoedens worden verder bevestigd wanneer blijkt dat ze in paniek geraakt wanneer ze in de lift moet stappen.

Een scène na de aftiteling laat Dr. Simmons zien die de irissen probeert te matchen van overleden bekendheden zoals John F. Kennedy, Elvis Presley, Abraham Lincoln, Mahatma Gandhi, Che Guevara, Albert Einstein, John Lennon, Adolf Hitler, Thomas Edison, Nikola Tesla, Louis Armstrong, Salvador Dali, Margaret Thatcher, Indira Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela.