Interconnector
Een interconnector is een type infrastructuur dat uitwisseling van energie tussen verschillende netwerken mogelijk maakt. Het begrip wordt voornamelijk gebruikt voor internationale verbindingen tussen elektriciteits- en gasnetwerken. Een elektrische interconnector faciliteert elektriciteitstransport tussen elektriciteitsnetten van verschillende landen of tussen verschillende synchrone elektriciteitsnetten[1]. Interconnectoren kunnen bestaan uit onderzeese kabelverbindingen, ondergrondse kabelverbindingen op land, alsook bovengrondse elektriciteitslijnen. Derhalve kunnen interconnectoren een landsgrens op het vasteland overschrijden of twee landen verbinden die gescheiden zijn door water.
Economie
[bewerken | brontekst bewerken]Interconnectoren zijn noodzakelijk voor het verhandelen van energie tussen gebieden. De Interconnector UK staat aardgashandel tussen het België en het Verenigd Koninkrijk toe[2], terwijl de East–West Interconnector elektriciteitshandel tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland mogelijk maakt. Een territorium dat meer energie opwekt dan het nodig heeft voor eigen activiteiten kan derhalve het energieoverschot verkopen aan een naburig gebied.
Interconnectoren zorgen ook voor een toename van veerkracht op de energiemarkt. Binnen de Europese Unie is er een beweging richting een gemeenschappelijke markt voor energie, wat interconnectoren rendabel maakt[3]. Zodoende is het Nord Pool-platform, gericht op energie-uitwisseling tussen Noordse en Baltische staten, gebaseerd op meerdere interconnectoren. De verst mogelijke implementatie hiervan is het voorgesteld Europees supernetwerk dat een aanzienlijk aantal interconnectoren tussen nationale elektriciteitsnetwerken zou moeten omvatten.
Nederlandse hoogspanningsinterconnectoren
[bewerken | brontekst bewerken]Verenigd Koninkrijk
Noorwegen
Denemarken
België
Duitsland
- Doetinchem-Wesel
- Hengelo (Overijssel)-Gronau
- Maasbracht-Siersdorf
- Meeden-Diele[4]
Belgische hoogspanningsinterconnectoren
[bewerken | brontekst bewerken]Verenigd Koninkrijk
Nederland
- Rilland-Zandvliet
- Maasbracht-Van Eijck
Frankrijk
Groothertogdom Luxemburg
- Aubange-Belval
Duitsland
Zie ook
[bewerken | brontekst bewerken]- Lijst van onderstations in het extrahoogspanningsnet van de Benelux-landen
- EuroAsia Interconnector
- Europees supernetwerk
Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Interconnector op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
- ↑ Electricity interconnectors Ofgem. Geraadpleegd op 3 mei 2020. Gearchiveerd op 31 mei 2020.
- ↑ UK gas prices surge on supply fears BBC (22 maart 2013) Geraadpleegd op 3 mei 2020. Gearchiveerd op 8 oktober 2021.
- ↑ Single market progress report Europese Commissie. Geraadpleegd op 3 mei 2020. Gearchiveerd op 20 mei 2020.
- ↑ Nederlands transportnet TenneT (17 maart 2020) Geraadpleegd op 3 mei 2020. Gearchiveerd op 6 oktober 2021.
- ↑ Kaart van het transmissienet 2019 Elia (1 januari 2019) Geraadpleegd op 3 mei 2020. Gearchiveerd op 29 september 2020.
- ↑ ALEGrO Elia. Geraadpleegd op 5 mei 2020
- ↑ BBPlG, Vorhaben 30: Oberzier – Bundesgrenze (Belgien) (ALEGrO) Bundesnetzagentur (31 december 2019) Geraadpleegd op 5 mei 2020