Jean Baes

Jean Baptiste Pierre Baes
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van België België
Geboortedatum 20 augustus 1848
Geboorteplaats Brussel
Overlijdensdatum 13 december 1914
Overlijdensplaats Elsene
Beroep • architect
• decorateur
• aquarellist
Werken
Belangrijke projecten Verbouwing van het voormalige stapelhuis
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Buitenzijde KVS
Interieur KVS

Jean Baptiste Pierre Baes (Brussel, 20 augustus 1848Elsene, 13 december 1914) was een architect, decorateur en aquarellist in het Belgische fin de siècle.

Baes kwam uit een artistieke familie. Hij volgde een opleiding aan de Kunstacademie Brussel, zowel in decoratieve kunsten als in architectuur. Hij trouwde op 7 januari 1879 met Louise Vandeputte (1845-1928).

Na zijn studies ging hij aan de slag in de architectenbureaus van Charle-Albert, Alphonse Balat en vooral Emile Janlet. Meestal wordt Baes gerekend tot de neo-Vlaamse-renaissance, zoals bij zijn meesterwerk, de verbouwing van het voormalige stapelhuis tot Koninklijke Vlaamse Schouwburg. In dat gebouw verzoende hij het esthetische en artisanale met het functionele. Zo zijn de vooruitstrevende metaalconstructies van de evacuatiebalkons bijzonder decoratief. Voor het interieur werkte hij samen met zijn broer Henri.

In de periode 1876-96 was Baes leraar aan de academie waar hij gestudeerd had. Hij gaf onder meer les aan Paul Hankar en Victor Horta. In 1886 werd Baes de eerste onderdirecteur van de school voor decoratieve kunsten die onder impuls van Karel Buls werd opgericht binnen de academie. Hij pleitte voor osmose tussen ambachtslui en architecten. Hij had zelf het goede voorbeeld gegeven door als eerste in Brussel de sgraffitotechniek op grote schaal toe te passen (Huis Goblet d'Alviella, 1882).

Daarnaast was Baes een getalenteerd aquarelschilder, met uiteraard veel aandacht voor stadsgezichten en monumenten. In 1882 presenteerde hij 80 schilderijen die hij in Brussel gemaakt had. Het leverde hem het voorzitterschap op van de Association des Aquarellistes et Aquafortistes bruxellois. Vijftig van zijn aquarellen werden als lithografie gepubliceerd in de bundel Tours et tourelles historiques de la Belgique d'après les aquarelles de M. Jean Baes, architecte, sous-directeur à l'Ecole des Arts décoratifs de Bruxelles, Chevalier de l'Ordre de Léopold (ca. 1890).[1]

In volle bloei werd de veelzijdige carrière van Baes gestopt door een zware ziekte. Hij leefde nog 19 jaar met zijn vrouw en twee kinderen in relatief isolement.

Werk (selectie)

[bewerken | brontekst bewerken]
[bewerken | brontekst bewerken]
  • Françoise Jurion-de Waha, "Baes, Jean", in: Dictionnaire d'Histoire de Bruxelles, Brussel, 2013, p. 64
  • Guy Waltenier, "Notes d'état civil relatives à quelques architectes qui édifièrent le Bruxelles monumental au XIXe et au début du XXe siècle", in: L'Intermédiaire des généalogistes, Brussel, 1983, nr. 225, p. 223
  • Louis-Charles Baes, La carrière de Jean Baes, architecte et aquarelliste bruxellois, 1848-1914, in: Cahiers bruxellois, 1958, nr. 1, p. 59-84
  1. De kleurenlitho's van Goossens tonen zichten van Aalst, Antwerpen, Bergen, Blankenberge, Brugge, Brussel, Chimay, Diegem, Diest, Dinant, Doornik, Edingen, Geel, Gent, Halle, Heist, Herentals, Hoogstraten, Ieper, Kortrijk, Leuven, Lier, Luik, Mechelen, Namen, Oudenaarde, Sint-Truiden, Veurne, Visé, Walcourt, Zottegem en Zoutleeuw.
Zie de categorie Jean Baes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.