Jewish Agency for Israel
De Jewish Agency for Israel (Hebreeuws: הסוכנות היהודית, ha-Sochnut ha-jehudit), voorheen de Palestine Zionist Executive en de Jewish Agency for Palestine, is een Israëlische niet-gouvernementele organisatie. Sinds de stichting van de staat Israël is de belangrijkste taak het bevorderen van de immigratie van Joden naar Israël. De Jewish Agency is in ruim 80 landen vertegenwoordigd en biedt daar onder meer cursussen Hebreeuws aan.
Geschiedenis
[bewerken | brontekst bewerken]Op 11 augustus 1929 tijdens het 16e zionistische wereldcongres in Zürich werd besloten dat de Palestine Zionist Executive zou worden gereorganiseerd en verder zou gaan als de Jewish Agency for Palestine. De Jewish Agency trad op als vertegenwoordiging van de Joden in het Britse Mandaatgebied Palestina. Ook was zij verantwoordelijk voor de interne zaken van de jisjoev, de Joodse gemeenschap in Palestina. Hiertoe behoorde het volgende:
- Immigratie
- De bouw van nederzettingen
- Economische ontwikkeling
- Onderwijs en cultuur
- Gezondheidszorg
De mandaattekst van 1922 van het Brits Mandaat over Palestina had in artikel 4 al aangegeven dat een Jewish Agency zou worden erkend als vertegenwoordiger van de Joden. Het duurde tot 1929 totdat zionisten en niet-zionistische Joden tot overeenstemming kwamen over de oprichting van de Jewish Agency.[1] De oprichting hiervan was een van de aanleidingen tot onlusten in Palestina in 1929, waarbij 133 Joden werden gedood en 339 Joden gewond raakten. 116 Arabieren werden gedood en 232 gewond, meest door optreden van Britse troepen en politie.[2][3]
Zie ook
[bewerken | brontekst bewerken]Externe link
[bewerken | brontekst bewerken]- ↑ Mandate for Palestine - Report of the Mandatory to the LoN for 1929 (31 December 1929)
- ↑ UNSCOP (1946), A survey of Palestine, p. 24
- ↑ A survey of Palestine, tekst p.24