Beerschot Voetbalclub Antwerpen

Beerschot VA
Naam Koninklijke Beerschot Voetbalclub Antwerpen
Bijnaam Kielse Ratten
de Mannekes
Purple White Army
de Beren
Stamnummer 155 (tot 2019)
13 (vanaf 2019)
Opgericht 1921
Plaats Kiel, Antwerpen
Stadion Olympisch Stadion
Capaciteit 12.772 zitplaatsen
Complex Universiteitsplein
Trainer Vlag van Nederland Dirk Kuijt
Kapitein Vlag van België Ryan Sanusi
(Hoofd)sponsor Star Casino
Kledingmerk Erreà
Competitie Jupiler Pro League
Prijzen Landskampioen 7x
Website https://www.beerschot.be
Thuis
Uit
Geldig voor 2020/21
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Koninklijke Beerschot Voetbalclub Antwerpen, voorheen KFCO Beerschot-Wilrijk en daarvoor KFCO Wilrijk, is een Belgische voetbalclub uit Antwerpen, die sinds 2024 uitkomt in de eerste klasse A. De club is bij de KBVB aangesloten met stamnummer 13 en heeft paars-wit (thuiswedstrijd), en wit-paars (uitwedstrijd) als kleuren. In 2013 besloot KFCO Wilrijk de identiteit van het toen failliete Beerschot AC te integreren in de club. Sindsdien worden de thuiswedstrijden in het Olympisch Stadion te Antwerpen gespeeld. Hun grootste rivaal is de stadsgenoot Royal Antwerp FC.

Zie het artikel Beerschot Voetbal en Atletiek Club voor de geschiedenis van de club waartoe het stamnummer 13 oorspronkelijk behoorde.

FC Wilrij(c)k en KFCO Wilrijk

[bewerken | brontekst bewerken]

De club werd in 1921 opgericht als Football Club Wilrijck en sloot zich aan bij de Belgische Voetbalbond op 11 februari 1921. Het waren enkele supporters van Beerschot VAC – de pastoor van de Sint-Bavoparochie, de Waalse adjudant van het plaatselijke Fort VI en Jan Vermeiren – die het idee kregen om Wilrijk een eigen voetbalclub te geven.[1]

In 1926 werd in het Belgisch nationale voetbal de derde klasse ingevoerd, dat voortaan de bevorderingsreeksen zou vormen. FC Wilrijk bereikte dat jaar dit niveau en speelde zo voor het eerst nationaal. De ploeg werd echter op twee na laatste en degradeerde na een jaar meteen terug. In 1931 werd het aantal clubs in de nationale reeksen opgetrokken en FC Wilrijk bereikte weer de nationale Bevordering. Het verblijf duurde er dit keer twee seizoenen.

In 1935 promoveerde de club nogmaals naar de nationale bevorderingsreeksen. Deze keer was FC Wilrijk er bij de beteren. Het eerste seizoen sloot men af als derde; het jaar erop slaagde men er in de reeks te winnen. De club stootte zo in 1937 voor het eerst door naar de Eerste Afdeling, in die tijd de tweede klasse. FC Wilrijk kon er zich twee jaar handhaven, maar toen men na het eerste seizoen topspits Jan Goossens kwijt speelde aan ROC Charleroi, zakte Wilrijk het volgende seizoen terug naar Bevordering, want Frans Goossens, de vader van Tony Goossens kon het alleen niet meer waarmaken. FC Wilrijk speelde er tijdens Tweede Wereldoorlog met wisselende resultaten. Uiteindelijk speelde de club ook na de oorlog nog een aantal jaar in Bevordering. In 1948 werd nog een derde plaats behaald, maar in 1949 zakte KFC Wilrijk weer weg uit het nationale voetbal. De volgende decennia bleef de club in de provinciale reeksen spelen.

In 1993 fuseerde KFC Wilrijk met Olympia Wilrijk '72. Deze jongere Wilrijkse club was opgericht in 1972 door enkele bestuursleden die zich hadden afgescheurd van FC Wilrijk en was bij de Belgische Voetbalbond aangesloten met stamnummer 7727. De fusieclub werd KFC Olympia Wilrijk gedoopt en speelde verder met stamnummer 155.

In 1994 bereikte KFCO Wilrijk voor het eerst in 45 jaar weer de nationale reeksen, nu de vierde klasse. Daar speelde de club meteen mee met de beteren. In 1996 behaalde men al een derde plaats, amper twee punten na reekswinnaar KFC Eendracht Zele. Ook in 2000 werd de club derde.

Daarna werden de resultaten echter wisselvalliger. In 2002 werd KFCO Wilrijk op twee na laatste en degradeerde zo na acht jaar weer uit de Vierde klasse. Een jaar later was KFCO Wilrijk alweer terug. Ditmaal duurde het verblijf drie jaar, tot men in 2006 weer degradeerde. De club bleef op en neer gaan: opnieuw promotie naar de vierde klasse in 2008, opnieuw degradatie in 2010.

KFCO Beerschot Wilrijk

[bewerken | brontekst bewerken]

Na het faillissement van eersteklasser Beerschot AC in 2013, besloot KFCO Wilrijk de identiteit van Beerschot op te nemen. De club wilde als KFCO Beerschot Wilrijk verder spelen, en de paarse en witte clubkleuren van Beerschot aan de eigen kleuren toevoegen. De KBVB besliste echter dat de club de K van Koninklijke niet mocht gebruiken omdat deze een naamswijziging deed. Daardoor heette de club oorspronkelijk FCO Beerschot Wilrijk. De club diende een nieuwe aanvraag in te dienen om de Koninklijke in zijn naam terug te krijgen.[2] Op 14 juni 2017 volgde de officiële toezegging om opnieuw Koninklijke toe te voegen aan de clubnaam.[3] Door het grote succes van de club worden de wedstrijden afgewerkt in het Olympisch Stadion, de oude thuishaven van Beerschot AC. Sinds het eerste jaar van dit project werden de thuiswedstrijden gespeeld voor gemiddeld meer dan 7.000 betalende toeschouwers. Bij uitwedstrijden nam de club ook gemiddeld meer dan 1.000 mensen mee, waardoor in de lagere afdelingen dikwijls door de thuisspelende club moest worden uitgeweken naar een groter stadion.

Eerste provinciale Antwerpen

[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste seizoen speelde KFCO Beerschot Wilrijk in Eerste provinciale met Urbain Spaenhoven als trainer. Bij de eerste thuiswedstrijd tegen Ternesse VV waren er 8.500 supporters in het stadion aanwezig. Met dit toeschouwersaantal werd meteen een record gevestigd, namelijk het record van meeste supporters in 1e provinciale. Op 15 februari 2014 werd dit toeschouwersrecord reeds gebroken in de topper tussen competitieleider Beerschot Wilrijk en eerste achtervolger FC De Kempen met 12.000 betalende toeschouwers op het Kiel.

Op de 28ste speeldag speelde KFCO Beerschot Wilrijk kampioen met een vlotte 5-0 zege tegen KFC Katelijne-Waver. Er waren 11.500 toeschouwers aanwezig op de titelwedstrijd, waardoor het jonge toeschouwersrecord voor de 2e keer werd gebroken door de supporters van Beerschot Wilrijk. De wedstrijd eindigde met een veldbestorming in uitzinnige vreugde. Beerschot Wilrijk sloot uiteindelijk het seizoen af met 10 punten voorsprong op de tweede VC Herentals en werd in eigen huis door geen enkele tegenstander geklopt.

Vierde klasse C

[bewerken | brontekst bewerken]

Een jaar later trad KFCO Beerschot Wilrijk aan in Vierde klasse C. Op 14 maart 2015 moest KFCO Beerschot Wilrijk het thuis opnemen tegen eerste achtervolger FC Esperanza Pelt dat toen op 7 punten volgde. KFCO Beerschot Wilrijk won die wedstrijd vlot met overtuigende 4 - 0 cijfers voor een uitverkocht Olympisch Stadion met 11 500 toeschouwers. Twee weken later kon Beerschot Wilrijk de kampioenstitel vieren indien het zelf won thuis tegen Lyra en achtervolger Esperanza Pelt verloor op het veld van RC Hades. Esperanza Pelt verloor met 2 - 0 en Beerschot Wilrijk won zelf zijn wedstrijd van Lyra met 4 - 0 en dus vierde Beerschot Wilrijk zijn tweede titel op rij. Voor deze wedstrijd waren er ongeveer 12.000 toeschouwers. KFCO Beerschot Wilrijk sloot het seizoen in Vierde klasse C af met een voorsprong van 11 punten op eerste achtervolger Esperanza Pelt.

Derde klasse B

[bewerken | brontekst bewerken]

KFCO Beerschot Wilrijk trad tijdens het seizoen 2015/16 aan in Derde Klasse B. Ook daar speelde de club meteen mee in de hoogste regionen van het klassement. Ondanks een tweede plaats in het klassement werd trainer Urbain Spaenhoven in februari 2016 ontslagen en vervangen door Dennis van Wijk. Op 1 mei 2016 bezorgde Jimmy Fockaert KFCO Beerschot Wilrijk de titel door in de toegevoegde tijd op aangeven van Hernán Losada het winnende doelpunt te maken in de 1-0 overwinning tegen Bocholt VV.[4] Zo behaalde de club de derde opeenvolgende titel in een uitverkocht Olympisch Stadion.

Eerste klasse amateurs

[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het seizoen 2016/17 trad KFCO Beerschot Wilrijk aan in de Eerste klasse amateurs. Dit is de hoogste amateur reeks ontstaan uit de hervormingen in het Belgische voetbal. Na een korte samenwerking met Dennis van Wijk werd Marc Brys aangesteld als trainer. Tijdens de voorafgaande transferperiode verlieten met Jef Snyders en Dyron Daal de laatste twee spelers die met KFCO Beerschot Wilrijk drie kampioenstitels op rij behaalden de club. Op 5 april 2017 werd bekend dat de club een licentie behaalde voor de competitie in Eerste klasse B.[5] Op zaterdag 13 mei werd de club voor de 4de keer op rij kampioen door in de eindronde met 1-2 te winnen op het veld van Dessel Sport. Vier promoties op rij is een unicum in de Belgische voetbalgeschiedenis.

Eerste klasse B

[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen 2017/18 nam KFCO Beerschot Wilrijk deel aan de Belgische Eerste klasse B. Het won hierin de eerste periode en mocht daarom tegen de winnaar van de tweede periode aantreden, namelijk Cercle Brugge. Op 4 maart speelde KFCO Beerschot Wilrijk eerst thuis tegen Cercle Brugge. Het won deze wedstrijd met 1-0 na een doelpunt van Placca. Op 10 maart volgde de beslissing in Brugge. KFCO Beerschot Wilrijk kon voor de vijfde maal op rij promoveren, maar het verloor met 3-1 na onder andere een penalty in minuut 90.

In 2018 besloot de club om voor 40.000 euro het oude stamnummer 13 van Beerschot VAC te kopen. Vanaf 1 juli 2019 zou de club dit stamnummer uiteindelijk in gebruik nemen.[6] In 2019 werd beslist om de naam en het logo te wijzigen. De club gaat verder als Koninklijke Beerschot Voetbalclub Antwerpen.[7]

Ook in het seizoen 2018/2019 behaalde Beerschot de promotiefinale, dit keer verloor het van K.V. Mechelen na een doelpunt van Clement Tainmont in de 88e minuut van de terugwedstrijd.[8]

In het seizoen 2019/20 trad de club voor het derde opeenvolgende seizoen aan in de Eerste Klasse B. De eerste periode verliep moeizaam voor de club. Ze eindigden de periode als vijfde. Trainer Stijn Vreven werd na speeldag 9 ontslagen wegens de tegenvallende resultaten. Hij werd vervangen door clublegende Hernán Losada. De resultaten werden in de tweede periode iets beter en uiteindelijk werd deze zelfs gewonnen door op de laatste speeldag te winnen op het veld van Lokeren. Beerschot speelde voor de derde keer in drie jaar tijd de finale. Tegenstander was deze keer OH Leuven. De eerste wedstrijd werd met 1-0 gewonnen na een doelpunt van Tarik Tissoudali. De terugwedstrijd werd uitgesteld naar 2 augustus 2020 vanwege de coronapandemie en werd met 1-4 gewonnen.

Eerste klasse A

[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen 2020/21 trad Beerschot V.A. voor het eerst in hun geschiedenis aan in de hoogste afdeling van het Belgische voetbal. Het eerste seizoen Eerste Klasse A verliep beter dan verwacht, Beerschot eindigden met 47 punten en had de plaats nummer 9 te pakken. Het volgend seizoen was dramatisch. Beerschot haalde maar 16 punten en degradeerden terug naar Eerste klasse B. Ze wonnen dit seizoen maar liefst 4 wedstrijden en speelden er 4 gelijk, ze verloren er 26.

Challenger Pro League (Eerste klasse B)

[bewerken | brontekst bewerken]

Beerschot begon het eerste helft van het seizoen 2022/23 goed, bij de winterstop stonden ze zelfs aan de leiding. Die plek werd al snel ingenomen door RWDM, dat uiteindelijk ook promoveerde. Beerschot haalde de play-offs nog wel, maar speelde daarin geen rol van betekenis.

Bij aanvang van het seizoen 2023/24 werd Beerschot niet als titelfavoriet gezien, dat was vooral het pas gedegradeerde SV Zulte Waregem. Tijdens de winterstop kondigde trainer Andreas Wieland aan dat hij gelijk stopte om bij het Oostenrijkse LASK de functie van technisch directeur in te vullen. Beerschot haalde Dirk Kuijt als nieuwe trainer. Onder diens leiding promoveerde Beerschot opnieuw naar het hoogste niveau van België.[9]

Olympisch Stadion

[bewerken | brontekst bewerken]
Olympisch Stadion ('t Kiel)

De thuishaven van Beerschot V.A is het Olympisch Stadion. Het gebouw is gelegen aan de Atletenstraat te 2020 Antwerpen. De bijnaam van het stadion, 't Kiel, is te danken aan de wijk waarin het stadion gelegen is. In het stadion is plaats voor 12.771 toeschouwers, met enkel zitplaatsen. Beerschot huurt dit stadion.

Periode Kledingmerk Shirtsponsor
2013-2017 Joma Land Invest Group
2017-2020 DCA
2020-2022 XIII Yelo
2022-2024 Errea
2024- Star Casino
winnaar (2x): 2019/20, 2023/24
winnaar (1x): 2016/17
winnaar (1x): 2015/16
winnaar (1x): 2014/15
winnaar (1x): 2013/14
Seizoen Klasse Reeks Punten Opmerkingen Beker van België
  I II P.II P.III P.IV        
Als FC Wilrijk
1921/22       2         Derde prov. Antw. 18
1922/23     8           Tweede prov. Antw. 21    
1923/24     7           Tweede prov. Antw. 20    
1924/25     7           Tweede prov. Antw. 20    
1925/26     4           Tweede prov. Antw. 29    
  I II III P.II P.III P.IV Vanaf 1926/27 zijn er 3 nationale niveaus
1926/27     12           Bevordering A 20
1927/28       3         Tweede prov. Antw. 39
1928/29       3         Tweede prov. Antw. 32
1929/30       2         Tweede prov. Antw. 39
1930/31       4         Tweede prov. Antw. 34
1931/32     7           Bevordering A 27
1932/33     12           Bevordering B 16
1933/34       5         Tweede prov. Antw. 30
1934/35       2         Tweede prov. Antw. 35
1935/36     3           Bevordering C 31
1936/37     1           Bevordering B 36
1937/38   11             Eerste afdeling A 20
1938/39   13             Eerste afdeling A 13
1939/40                 Geen competitie door Wereldoorlog II. FC Wilrijk nam wel deel aan Tweede provinciale en eindigde hier 8e met 5 punten.
1940/41                 Geen competitie door Wereldoorlog II. FC Wilrijk nam wel deel aan Tweede provinciale en eindigde hier 2e met 29 punten.
1941/42     2           Bevordering B 29
1942/43     13           Bevordering C 15
1943/44       12         Tweede prov. Antw. 22
1944/45                 Geen competitie door Wereldoorlog II.
1945/46     5           Bevordering B 43
1946/47     10           Bevordering B 34
1947/48     3           Bevordering C 40
1948/49     14           Bevordering D 25
1949/50       3         Tweede prov. Antw. 40
Als KFC Wilrijk
1950/51       6         Tweede prov. Antw. 35
1951/52       10         Tweede prov. Antw. 30
  I II III IV P.I P.II P.III P.IV Vanaf 1952/53 zijn er 4 nationale niveaus
1952/53         10       Eerste prov. Antw. 25    
1953/54         12       Eerste prov. Antw. 26    
1954/55         12       Eerste prov. Antw. 25    
1955/56         16       Eerste prov. Antw. 10    
1956/57           8     Tweede prov. Antw. 32    
1957/58           14     Tweede prov. Antw. 21    
1958/59             1   Derde prov. Antw. 45    
1959/60           7     Tweede prov. Antw. 29    
1960/61           8     Tweede prov. Antw. 33    
1961/62           6     Tweede prov. Antw. 31    
1962/63           2     Tweede prov. Antw. 46    
1963/64           2     Tweede prov. Antw. 41    
1964/65           6     Tweede prov. Antw. 36    
1965/66           9     Tweede prov. Antw. 29    
1966/67           8     Tweede prov. Antw. 31    
1967/68           13     Tweede prov. Antw. 28    
1968/69           10     Tweede prov. Antw. 26    
1969/70           10     Tweede prov. Antw. 27    
1970/71           13     Tweede prov. Antw. 24    
1971/72           12     Tweede prov. Antw. 26    
1972/73           10     Tweede prov. Antw. 28    
1973/74           16     Tweede prov. Antw. 20    
1974/75             2   Derde prov. Antw. 39    
1975/76           15     Tweede prov. Antw. 26    
1976/77             6   Derde prov. Antw. 30    
1977/78             3   Derde prov. Antw. 41    
1978/79           6     Tweede prov. Antw. 33    
1979/80           3     Tweede prov. Antw. 36    
1980/81           2     Tweede prov. Antw. 43    
1981/82           2     Tweede prov. Antw. 41    
1982/83           3     Tweede prov. Antw. 38    
1983/84           6     Tweede prov. Antw. 35    
1984/85           4     Tweede prov. Antw. 36    
1985/86           2     Tweede prov. Antw. 42    
1986/87           3     Tweede prov. Antw. 36    
1987/88           1     Tweede prov. Antw. 41    
1988/89         15       Eerste prov. Antw. 21    
1989/90           2     Tweede prov. Antw. 42    
1990/91           1     Tweede prov. Antw. 44    
1991/92         6       Eerste prov. Antw. 33    
1992/93         6       Eerste prov. Antw. 33    
Als KFC Olympia Wilrijk
1993/94         3       Eerste prov. Antw. 38    
1994/95       7         Vierde klasse B 33    
1995/96       3         Vierde klasse B 56    
1996/97       11         Vierde klasse B 35    
1997/98       4         Vierde klasse B 51    
1998/99       11         Vierde klasse B 41    
1999/00       3         Vierde klasse B 53    
2000/01       9         Vierde klasse B 42    
2001/02       14         Vierde klasse B 35    
2002/03         6       Eerste prov. Antw. 50 Promotie via eindronde.  
2003/04       5         Vierde klasse B 52    
2004/05       5         Vierde klasse B 41    
2005/06       15         Vierde klasse B 32    
2006/07         7       Eerste prov. Antw. 46    
2007/08         2       Eerste prov. Antw. 57  
2008/09       11         Vierde klasse B 39    
2009/10       15         Vierde klasse B 31    
2010/11         2       Eerste prov. Antw. 52    
2011/12         5       Eerste prov. Antw. 49    
2012/13         4       Eerste prov. Antw. 51    
Als KFCO Beerschot Wilrijk
2013/14         1       Eerste prov. Antw. 70 Promotie als kampioen.  
2014/15       1         Vierde klasse C 71 Promotie als kampioen. 5e ronde
2015/16     1           Derde klasse B 71 Promotie als kampioen. 3e ronde
  1A 1B 1Am 2Am 3Am P.I P.II P.III P.IV Vanaf 2016/17 zijn er 3 nationale en 2 regionale niveaus
2016/17     1             Eerste klasse Am. 53 Promotie als kampioen. Na de reguliere competitie 1e plaats met 80 punten. 5e ronde
2017/18   3               Eerste klasse B 46 Winnaar eerste periode met 29 punten. 1/16
2018/19   2               Eerste klasse B 54 Winnaar tweede periode met 30 punten. 1/8
Als K. Beerschot Voetbalclub Antwerpen
2019/20   5               Eerste klasse B 43 Kampioen, Winnaar tweede periode met 26 punten 1/16
2020/21 9                 Eerste klasse A 47 1/8
2021/22 18                 Eerste klasse A 16 Degradatie door laatste plaats in de competitie. 1/16
2022/23   3               Eerste klasse B 49 1/16
2023/24   1               Eerste klasse B 56 Kampioen 1/16
2024/25                 Eerste klasse A -

Spelerskern 2024/25

[bewerken | brontekst bewerken]
Nr. Naam Nat. Geboortedatum Competitie Beker Totaal Vorige club
W W W
Keepers
33 Nick Shinton Vlag van België 10-05-2001 0 0 0 0 0 0 Vlag van België Club Brugge
71 Davor Matijaš Vlag van Kroatië 23-08-1999 0 0 0 0 0 0 Vlag van België Royal Antwerp FC
Verdedigers
2 Colin Dagba Vlag van Frankrijk Vlag van Benin 09-09-1998 0 0 0 0 0 0 Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain
3 Hervé Matthys Vlag van België 19-01-1996 0 0 0 0 0 0 Vlag van Nederland ADO Den Haag
4 Brian Plat Vlag van Nederland 05-04-2000 0 0 0 0 0 0 Vlag van Nederland FC Volendam
5 Loïc Mbe Soh Vlag van Frankrijk Vlag van Kameroen 13-06-2001 0 0 0 0 0 0 Vlag van Engeland Nottingham Forest
6 Omar Fayed Vlag van Egypte 04-07-2003 0 0 0 0 0 0 Vlag van Turkije Fenerbahçe SK
19 Cheick Thiam Vlag van Guinee Vlag van België 27-09-2003 0 0 0 0 0 0 Vlag van België Zulte Waregem
26 Derrick Tshimanga Vlag van België Vlag van Congo-Kinshasa 06-11-1988 0 0 0 0 0 0 Vlag van België SK Beveren
28 Marco Weymans Vlag van België 09-07-1997 0 0 0 0 0 0 Vlag van Zweden Östersunds FK
42 Ar'jany Martha Vlag van Curaçao Vlag van Nederland 04-09-2003 0 0 0 0 0 0 Vlag van Nederland Jong Ajax
55 Félix Nzouango Vlag van Frankrijk Vlag van Kameroen 07-01-2003 0 0 0 0 0 0 Vlag van Italië Juventus FC
66 Apostolos Konstantopoulos Vlag van Griekenland 02-08-2002 0 0 0 0 0 0 Vlag van Griekenland Panetolikos
Middenvelders
8 Ewan Henderson Vlag van Schotland 27-03-2000 0 0 0 0 0 0 Vlag van Schotland Hibernian FC
16 Faisal Al-Ghamdi Vlag van Saoedi-Arabië 13-08-2001 0 0 0 0 0 0 Vlag van Saoedi-Arabië Al-Ittihad
18 Ryan Sanusi Aanvoerder Vlag van België 05-01-1992 0 0 0 0 0 0 Vlag van Frankrijk Grenoble Foot 38
22 Oscar Vargas Vlag van België 31-01-2006 0 0 0 0 0 0
30 Dean Huiberts Vlag van Nederland 16-05-2000 0 0 0 0 0 0 Vlag van Nederland PEC Zwolle
47 Welat Cagro Vlag van België 31-05-1999 0 0 0 0 0 0 Vlag van Nederland NAC Breda
Aanvallers
7 Tom Reyners Vlag van België 20-04-2000 0 0 0 0 0 0 Vlag van België SK Beveren
9 Ayouba Kosiah Vlag van Liberia Vlag van Nederland 22-07-2001 0 0 0 0 0 0 Vlag van Nederland NAC Breda
10 Thibaud Verlinden Vlag van België 09-07-1999 0 0 0 0 0 0 Vlag van Slowakije DAC 1904 Dunajská Streda
11 Florian Krüger Vlag van Duitsland 13-02-1999 0 0 0 0 0 0 Vlag van Nederland FC Groningen
17 Marwan Al-Sahafi Vlag van Saoedi-Arabië 17-02-2004 0 0 0 0 0 0 Vlag van Saoedi-Arabië Al-Ittihad
25 Antoine Colassin Vlag van België 26-02-2001 0 0 0 0 0 0 Vlag van België RSCA Futures
27 Charly Keita Vlag van Frankrijk Vlag van Ivoorkust 16-06-1999 0 0 0 0 0 0 Vlag van Frankrijk Clermont Foot
32 D'Margio Wright-Phillips Vlag van Engeland Vlag van Grenada 24-09-2001 0 0 0 0 0 0 Vlag van Engeland Stoke City

Transfers 2022/23

[bewerken | brontekst bewerken]

Technische staf

[bewerken | brontekst bewerken]
Functie Naam Nationaliteit
Hoofdcoach Dirk Kuijt Vlag van Nederland Nederland
Assistent-coach Frank Magerman Vlag van België België
Keeperstrainer Raymond Mulder Vlag van Nederland Nederland
Zie Lijst van trainers van Beerschot Voetbalclub Antwerpen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Zie lijst van spelers van Beerschot Voetbalclub Antwerpen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Seizoen Speler
2013/14 Vlag van België Davy De Smedt
2014/15
2015/16 Vlag van België Davy De Smedt
Vlag van België Hannes Meeus
2016/17 Vlag van België Jaric Schaessens
2017/18 Vlag van Argentinië Hernán Losada
2018/19 Vlag van België Tom Van Hyfte
2019/21 Vlag van België Mike Vanhamel
2022/23 Vlag van België Ryan Sanusi
2023/24
Seizoen Speler Doelpunten
2015/16 Vlag van Argentinië Hernán Losada 10
2016/17 15
2017/18 9
2018/19 Vlag van België Dante Vanzeir 17
2019/20 Vlag van Oostenrijk Raphael Holzhauser 8
2020/21 16
2021/22 Vlag van België Joren Dom
Vlag van Nigeria Marius Noubissi
Vlag van Schotland Lawrence Shankland
5
2022/23 Vlag van België Thibo Baeten 14
2023/24 Vlag van België Tom Reyners 10

Manneke van 't seizoen

[bewerken | brontekst bewerken]

De jaarlijkse trofee die uitgereikt wordt aan de beste speler van het seizoen. Deze worden verkozen door de supporters.

Seizoen Speler
2013/14 Vlag van België Jef Snyders
2014/15 Vlag van Nederland Dyron Daal
2015/16 Vlag van Argentinië Hernán Losada
2016/17 Vlag van Nederland Arjan Swinkels
2017/18
2018/19 Vlag van België Jan Van den Bergh
2019/20 Vlag van België Mike Vanhamel
2020/21 Vlag van Oostenrijk Raphael Holzhauser
2021/22 De fans
2022/23 Vlag van België Ryan Sanusi
2023/24 Vlag van Kroatië Davor Matijaš

Memorial Marc Steenackers

[bewerken | brontekst bewerken]

Als eerbetoon aan Algemeen Directeur Marc Steenackers, die op 12 maart 2017 overleed na een tragisch ongeval, besliste KFCO Beerschot Wilrijk jaarlijks de Memorial Marc Steenackers te organiseren. In de voorbereiding van het seizoen 2017-2018 vond deze voor het eerst plaats met een wedstrijd tegen KAA Gent.


22 juli 2017
16:30 uur
Beerschot Wilrijk 2 – 3 Vlag van België KAA Gent Olympisch Stadion, Antwerpen
Toeschouwers: 3.500
Scheidsrechter: Deckers
Placca Goal 63'
Mitrović Goal 66' (e.d.)
Goal 19' Kubo
Goal 50' Sylla
Goal 70' Simon

27 juli 2018
19:30
KFCO Beerschot Wilrijk 0 – 0 Vlag van Griekenland Aris FC Olympisch Stadion, Antwerpen
Toeschouwers: 1.300
Scheidsrechter: Kevin Debeuckelaere

20 juli 2019
19:00
Beerschot VA 2 – 1 Vlag van Griekenland Panathinaikos FC Olympisch Stadion, Antwerpen
Toeschouwers: 2.000
Scheidsrechter: Frederik Geldhof
Saint-Louis Goal 33'
Placca Goal 66'
Goal 54' (pen.) Vergos

14 juli 2021
18:00
Beerschot VA 1 – 2 Vlag van Nederland FC Utrecht Olympisch Stadion, Antwerpen
Toeschouwers: 1.700
Scheidsrechter: Jan Boterberg
Eleke Goal 80' Goal 32' Boussaid
Goal 77' Van de Streek

30 juli 2022
16:00
Beerschot VA 2 – 2 Vlag van Nederland FC Eindhoven Olympisch Stadion, Antwerpen
Vaca Goal 83'
Sebaoui Goal 86' (pen.)
Goal 14' Amevor
Goal 42' Bannis

4 augustus 2023
19:00
Beerschot VA 0 – 0 Vlag van Nederland Fortuna Sittard Olympisch Stadion, Antwerpen

19 juli 2024
20:30
Beerschot VA 3 – 1 Vlag van Griekenland OFI Kreta Olympisch Stadion, Antwerpen
Verlinden Goal
Keita Goal
Reyners Goal
Goal Leya Iseka
[bewerken | brontekst bewerken]