Korg RADIAS

Korg RADIAS
Synthesizer
Korg RADIAS
Fabrikant Korg
Jaar 2006- 2010
Type display lcd, 128×64 pixels
Klavier optioneel, 49 toetsen, aanslaggevoelig
Polyfonie 24 stemmen
Type synthese Virtueel analoog subtractief
Filters laag-/hoogdoorlaat, banddoorlaat, combfilter
Envelope 3 ADSR
Multitimbraal ja, 4 kanalen
Geheugen 256 patches
128 timbres
128 insert-effecten
128 master effects
Effecten 33 soorten
Aansluitingen USB, klavier
Control MIDI
Extra's Sequencer, vocoder met samplingfunctie
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Korg RADIAS is een virtueel analoge synthesizer die door Korg van 2006 tot 2010 werd geproduceerd.

De geluidsbron van de Radias is gebaseerd op de Korg OASYS-synthesizer waarmee een aantal typen klanksynthese mogelijk is. Zo kan phase distortion-synthese worden gecombineerd met subtractieve synthese. Hiermee is het mogelijk om een realistische nabootsing (emulatie) te creëren van enkele historische Korg-synthesizers.

Het model heeft twee ingebouwde sequencers met 32 stappen, die gecombineerd 64 stappen vormen. Ook is er een vocoder met samplingfunctie van 7,5 seconden. De keyboardversie is aanslaggevoelig, maar heeft geen aftertouch. Het is mogelijk om een externe geluidsbron door de interne filters en omhullende (envelopes) te leiden.

Er zijn 256 ingebouwde patches. Deze zijn verdeeld in 16 groepen van elk 16 klanken. Er zijn 128 sjablonen die toegepast kunnen worden om eenvoudig eigen klanken te programmeren.

De 40 aanwezige draaiknoppen kunnen gebruikt worden voor het beïnvloeden van de klank. Onderaan zijn 16 trigger-knoppen te vinden die gebruikt worden voor de step-sequencer, of het inspelen van noten.

De klankmodule neemt 4U in beslag wanneer deze is ingebouwd in een rack. Doordat de aansluitingen bovenop het instrument zitten moet daarboven nog extra ruimte worden vrijgelaten.

De Radias werd aangeboden in twee uitvoeringen; een rackmodule (Radias R), en met een bijpassend klavier en ophangsysteem (Radias RD-KB). In 2007 bracht Korg een eenvoudiger model met minder functies uit, de Radias R3.

Bekende gebruikers

[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende gebruikers van de RADIAS zijn Jordan Rudess, Tangerine Dream, J.R. Rotem en Ferry Corsten.[1]