Mandaatgebied

Ruanda-Urundi was mandaatgebied en vervolgens trustschap tussen 1924 & 1962

Een mandaatgebied of kortweg mandaat is de voogdij na de Eerste Wereldoorlog op basis van artikel 22 van het Handvest van de Volkenbond, die door verschillende staten (mandatarissen) werd uitgeoefend. Deze voogdij werd uitgeoefend over voormalige Duitse koloniën en delen van het vroegere Ottomaanse Rijk, onder toezicht van de mandatencommissie van de Volkenbond. Deze gebieden kunnen in feite gezien worden als een annexatie van de Duitse kolonies en delen van het Ottomaanse Rijk door de overwinnaars van de Grote Oorlog.

Men onderscheidde:

  • A-mandaten, gebieden die in principe voor onafhankelijkheid in aanmerking kwamen, maar waarvan men vond dat zij tijdelijk bestuur nodig hadden,
  • B-mandaten, voor onbepaalde tijd als afzonderlijke eenheid door de mandataris te besturen,
  • C-mandaten, door de mandataris te besturen als deel van het eigen gebied of van de eigen kolonie.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de mandaten omgezet in trustschappen onder supervisie van de Trustschapsraad van de Verenigde Naties, die in tegenstelling tot de mandatencommissie onderzoek ter plaatse kon instellen. Japanse mandaten in de Zuidzee kwamen onder bestuur van de VS (het Trustschap van de Pacifische Eilanden); Zuid-Afrika weigerde de trustschapovereenkomst te tekenen, en bleef Zuidwest-Afrika als C-mandaat besturen.

Afrika en het Midden-Oosten Oceanië
  1. Syrië
  2. Libanon
  3. Palestina
  4. Transjordanië
  5. Irak
  6. Brits Togoland
  7. Frans Togoland
  8. Brits Kameroen
  9. Frans Kameroen
  10. Ruanda-Urundi
  11. Tanganyika
  12. Zuidwest-Afrika
  1. Japans mandaat
  2. Australisch mandaat
  3. Brits mandaat
  4. Nieuw-Zeelands mandaat