Lijn M3 (Métro Léger de Charleroi)

Lijnen van de Métro Léger de Charleroi
M1 Charleroi - Anderlues
M2 Charleroi - Anderlues
M3 Charleroi - Gosselies
M4 Charleroi - Soleilmont
Toekomstige lijnen
M5 Charleroi - Les Viviers
Lijn M3 Charleroi
Totale lengte17 km
Type treinLight Rail Véhicule
Traject
uKHSTACCa Faubourg de Bruxelles
uABZgluSTR+r
uSTRguHST Rue du Chemin de Fer
uHSTACCuSTRf Bruyerre
uSTRguHST Emailleries
uHSTuSTRf Calvaire
uSTRguHST City Nord
uHSTuSTRf Léopold
uSTRguHST Chaussée de Fleurus
uABZg+luSTRr
uHST Carrosse
uHSTACC Madeleine
uABZgl+luKDSTeq Stelplaats Jumet
uHST Rue Bertaux toegankelijk richitng Gosselies
uHST Chaussée de Gilly toegankelijk richting centrale ring
uHSTACC Puissant
uHST Saint Antoine
uHSTACC Marie Curie
uHSTACC Deschassis
uHSTACC La Planche
uHSTACC Sacré Madame
uABZg+r van M1 en M2
uHSTACC Piges
uSTR+luABZgr+r
uSTRutSTRa
uSTRgutHSTACC Palais Bediend in beide richtingen van de centrale ring
uSTRutWSLge Ondergrondse keerlus
uSTRutABZg+lutABZq+l aftakking M4 M5
uSTRutHSTACCutSTR Waterloo
uSTRutSTRlutABZr+r
uSTRgutHSTACC Janson
uACCutSTRf Ouest
uSTRutHSTACC Parc
uSTRutSTRe
uSTRguHST Tirou
uHSTACCuSTRf Vilette
uSTRuHST Sambre
uSTRluACCquSTRr Gare Centrale

Lijn M3 is een lightrail-lijn van de Métro Léger de Charleroi, in Charleroi. De lijn loopt van Gosselies (ten noorden van het stadscentrum van Charleroi) naar het stadscentrum ent terug.

Het grootste deel van de lijn, tussen Faubourg de Bruxelles in Gosselies en Sacré Madame volgt grotendeels het tracé van een voormalige tramroute die tot 1988 in gebruik was waarvan tussen 2009 en 2013 de traminfrastructuur compleet opnieuw werd aangelegd. Tussen 1988 en 2013 werd deze lijn alleen gebruikt voor ritten naar de stelplaats in Jumet. Het gedeelte van Faubourg de Bruxelles via City Nord naar Carosse (alléén in die richting) volgt min of meer het tracé van de voormalige spoorlijn 119. Bij station Madeleine is een busstation aangelegd, waar een gelijkvloerse overstap tussen tram en bus mogelijk is.

Dit tracé is aangelegd als klassieke tramlijn, met de sporen grotendeels in het midden van de weg, deels op een eigen rijbaan, deels gemengd tussen het verkeer.

Vanaf station Piges gaat de lijn over op metro-infrastructuur. Bij station Palais komt de lijn op de centrale ring, en rijdt deze rechtsom. Tussen Tirou en Gare Centrale is de lijn weer uitgevoerd als tramlijn, met gelijkvloerse kruisingen. Vanaf Vilette is de lijn weer uitgevoerd als metrolijn, en vervolgt ze de centrale ring om vanaf Palais via Jumet terug te gaan naar Anderlues.

Vanaf 3 september 2012 reed lijn M3 alleen het traject over de centrale ring. Omdat lijn M2 geen hoge frequentie heeft, werd de lijn alvast in dienst gesteld, zodat het traject van de centrale ring met de klok mee vaker bediend werd. De aftakking naar Gosselies werd op 21 juni 2013 geopend, waardoor de lijn compleet in dienst werd gesteld.

Lijn M3 is de goedkopere versie van de ooit geplande maar nooit aangelegde metrolijn naar Gosselies.

Toegankelijkheid

[bewerken | brontekst bewerken]

Het metronetwerk van Charleroi is slecht toegankelijk voor minder validen. Binnen in de Light Rail Véhicule-trams is een trede, alleen de rond 2023-2025 verbouwde stellen hebben bij één deur een rolstoelplank waardoor rolstoelgebruikers in kunnen stappen. De in het diagram getekende toegankelijkheidssymbolen hebben alleen betrekking op de instap van het perron tot de eerste trede van de tram, het geeft niet aan of het perron toegankelijk is.

De meeste van de als metrohaltes gebouwde stations (Piges en de stations Waterloo, Janson, Vilette en Ouest op centrale ring) hebben een gelijkvloerse instap tot aan deze onderste trede, maar zijn op een viaduct of in een tunnel zijn gebouwd en alleen toegangkelijk per (rol)trap. Alleen Palais en Parc zijn uitgerust met een lift.

De stations Faubourg de Bruxelles, Bruyere, Madeleine, Rue Bertaux (alleen richting Faubourg de Bruxelles), Rue de Gilly (alleen richting centrale ring), Puissant, Marie Curie, Dechassis, La Planche en Sacré Madame en Gare Centrale hebben perrons die met een hellingbaan te bereiken zijn.

De stations Calvaire, Léopold, Carosse, Rue Bertaux (alleen richting centrale ring), Rue de Gilly (alleen richting Faubourg de Bruxelles), Saint Antoine, Tirou en Sambre hebben een instap op stoephoogte waarbij een vrij hoge instap ontstaat.