Nikola Zjekov

Nikola Zhekov
Nikola Zjekov
Geboren 6 januari 1864
Sliven
Overleden 1 november 1949
Füssen
Land/zijde Bulgarije
Onderdeel Bulgaarse leger
Dienstjaren 18851918
Rang Luitenant-generaal
Slagen/oorlogen Servisch-Bulgaarse Oorlog

Balkanoorlogen


Eerste Wereldoorlog

Onderscheidingen zie onderscheidingen

Nikola Todorov Zhekov (Bulgaars: Никола Тодоров Жеков) (Sliven, 6 januari 1864 - Füssen, 1 november 1949) was minister van Oorlog van Bulgarije in 1915 en diende als opperbevelhebber van 1916-1918 tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Voor de oorlog

[bewerken | brontekst bewerken]

Zhekov diende tijdens twee eerdere conflicten: Servisch-Bulgaarse Oorlog in 1885, en de Balkanoorlogen 1912-1913, waar hij het bevel had over het 2de leger. Van augustus tot oktober 1915 was Zhekov de minister van Oorlog van Bulgarije, werkend aan Bulgaarse deelname van de Eerste Wereldoorlog aan de kant van de Centrale mogendheden (en de invasie van Servië).

Eerste Wereldoorlog

[bewerken | brontekst bewerken]

Na Servië de oorlog verklaard te hebben werd Zhekov aangewezen als opperbevelhebber van het leger aan het Balkanfront. Het 1e Bulgaarse leger samengevoegd met Mackensens legergroep, bracht het Servische leger een vernietigende nederlaag toe samen met Duitse en Oostenrijk-Hongaarse troepen. Hierdoor werd het Servische leger gedwongen om ver terug te trekken (tot de Griekse grens). Onder Mackensens bevel vocht het Bulgaarse leger ook mee in de voor de Centralen succesvolle Roemeense Campagne. Los daarvan wist Zhekov de geallieerde offensieven van uit Thessaloniki in de herfst van 1916 en de lente van 1917 af te stoppen in de Slag bij Florina en de Slag bij het Prespameer. Zhekovs troepen deden ook mee aan de succesvolle aanval op de haven van Kavalla van augustus tot september 1917.

Na de oorlog koos hij er voor om te vluchten naar Duitsland. Hij keerde terug in 1923 om zijn reputatie te verdedigen en werd veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. Daarna ging hij terug naar Duitsland, waar hij later een nazi werd. Hij stierf in Füssen.

Onderscheidingen

[bewerken | brontekst bewerken]