Oertijdmuseum

Oertijdmuseum
De Groene Poort
De dinosauriërhal gezien vanuit de beeldentuin
De dinosauriërhal gezien vanuit de beeldentuin
Locatie Boxtel
Coördinaten 51° 36′ NB, 5° 19′ OL
Type natuurhistorisch museum
Detailkaart
Oertijdmuseum (Noord-Brabant)
Oertijdmuseum
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Oertijdmuseum (eerder De Groene Poort), in de plaats Boxtel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant is een natuurhistorisch en geologisch museum dat paleontologische bijzonderheden, waaronder dinosauriërskeletten, toont en daarnaast educatieve activiteiten ontplooit.

De verzameling is geleidelijk ontstaan uit een particuliere verzameling die vanaf de jaren zeventig van de twintigste eeuw is bijeengebracht door de familie Fraaije onder de naam Ammonietenhoeve. In 1983 werd de Stichting Ammonietenhoeve opgericht om een en ander een meer bestendig karakter te geven. Er werd dat jaar begonnen met de aanleg van een museum op St. Lambertusweg 4 en dit werd geregeld uitgebreid. Op 4 april 1999 werd door staatssecretaris Rick van der Ploeg een nieuw museumgebouw geopend aan de Bosscheweg 80.[1]

In 2010 was er ongeveer duizend vierkante meter tentoonstellingsruimte. Het hoofdgebouw heeft een permanente expositie van fossielen. Daarna volgt een grote ruimte met aandacht voor het ontstaan, de radiatie en het uitsterven van de dinosauriërs. Een volgende grote ruimte laat belangrijke vondsten uit Nederlandse bodem zien, waaronder een skelet van een moderne potvis en archeologische vondsten uit de Meierij van 's-Hertogenbosch, van welk gebied ook de geologie uitgelegd wordt. Er is een museumwinkel, een klein museumrestaurant, een speeltuin en een beeldentuin die op chronologische volgorde veel uitgestorven dieren op ware grootte toont. Deze ruim vijf hectare grote Oertijdtuin dient tevens als arboretum waarin al achthonderd speciale of zeldzame boomsoorten zijn aangeplant, bij voorkeur "levende fossielen" uit groepen die al in de tijd van de dinosauriërs voorkwamen.

In 2007 werd de Dinosaurus-parade geopend, een nieuwe, twaalf meter hoge, glazen hal aan de achterzijde. Hier treft men onder meer een replica van het drieëntwintig meter lange en elf meter hoge skelet van Brachiosaurus aan en verder dat van Carnotaurus, Diplodocus, Hatzegopteryx, Tarbosaurus, Stegosaurus, Deinonychus, Pteranodon en Chasmosaurus.

In 2018 werd het Oertijdmuseum uitgebreid met twee prepareerlaboratoria. Daar kan vanachter glas gezien worden hoe originele dinosauriërbotten en andere fossielen uit het gesteente gehaald worden.

In 2020 werd de Dino-werkplaats geopend. Daar wordt gewerkt aan het opstellen van echte dinosauriërskeletten.

In 2021 is de routing van het museum aangepast aan de COVID-19-pandemie en is er een vaste expositie opgesteld over alle belangrijke vindplaatsen van fossielen in Nederland en directe omgeving. Het Oertijdmuseum krijgt jaarlijks ruim tachtigduizend bezoekers.[2]