Palytoxine

Palytoxine
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van palytoxine
Structuurformule van palytoxine
Algemeen
Molecuulformule C129H223N3O54
Molmassa 2680,13 g/mol
CAS-nummer 77734-91-9
Wikidata Q425134
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Hygroscopisch? ja
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestand vast
Smeltpunt > 300 °C
Goed oplosbaar in water, pyridine, DMSO
Onoplosbaar in aceton, chloroform
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Palytoxine is een chemische stof afkomstig van eencellige algen. Het is het grootste organische molecuul dat ooit door de mens is nagemaakt[1][2] en bevat 71 asymmetrische centra. Palytoxine is een onmiddellijk dodend gif.

Palytoxine werd in 1971 geïsoleerd uit het zeewier-achtige koraal Zoantharia in Hawaï. In 1982 werd de structuur opgehelderd door Prof. Daisuke Uemura. In 1994 werd palytoxine voor het eerst gemaakt door de chemicus Yoshito Kishi.

Dat men deze stof wist te maken is een absoluut record op het gebied van organische synthese. De strategie die Yoshito Kishi en zijn medewerkers gebruikten om daaruit het goede molecuul te maken was door eerst acht afzonderlijke delen van het molecuul te maken en die vervolgens aan elkaar te koppelen.

Palytoxine en maitotoxine zijn vermoedelijk de in de natuur voorkomende moleculen met de langste koolstofketens, die geen biopolymeer zijn (waarin dus geen herhaalde eenheden voorkomen). De totale lengte van hun koolstofketen bedraagt meer dan 10 nm.[3]