Paul McCartney

Paul McCartney
McCartney in 2018
McCartney in 2018
Algemene informatie
Volledige naam James Paul McCartney
Bijnaam Macca
Geboren 18 juni 1942
Geboorteplaats Liverpool
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1957-heden
Genre(s) skiffle, rock-'n-roll, artrock, softrock, poprock, klassieke muziek, trance, hiphop
Beroep Zanger-muzikant
Instrument(en) basgitaar, gitaar, piano, drums, mandoline, ukelele, blokfluit, klavecimbel, synthesizers, trompet en vele andere instrumenten
Label(s) Parlophone, Capitol, Apple, CBS, EMI, HearMusic
Act(s) The Quarrymen
The Beatles, Wings, solo-artiest
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Bekende instrumenten
Höfner-vioolbas[1]
Gibson Les Paul
Epiphone Casino
Rickenbacker 4001
Actief geweest in The Beatles
Functie(s) bassist, pianist, zanger, songwriter
In deze formatie 1960-1970
Inactief vanwege het uiteenvallen van The Beatles
Actief geweest in Wings
Functie(s) bassist, pianist, zanger, songwriter
In deze formatie 1971-1981
Inactief vanwege het uiteenvallen van Wings
Handtekening
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Sir James Paul McCartney CH MBE (Liverpool, 18 juni 1942) is een Britse popmuzikant en componist. Hij werd in de jaren 60 bekend als basgitarist, pianist, gitarist, zanger en songwriter van The Beatles. Zijn muzikale samenwerking met John Lennon wordt nu nog steeds beschouwd als een van de succesvolste in de popmuziek.[2] Nadat The Beatles in 1970 waren gestopt, heeft McCartney een uitbundige solocarrière gehad. Ook richtte hij in 1971 de band Wings op, samen met onder anderen zijn eerste vrouw Linda McCartney. Na het uiteenvallen van deze band in 1980 heeft McCartney vooral albums onder zijn eigen naam gemaakt.

McCartney kreeg in 1965 de decoratie van Lid van de Orde van het Britse Rijk. Sinds 1997 is hij ook ridder in de Orde van de Eregezellen. Hij kreeg deze onderscheidingen voor zijn langdurige muziekcarrière.

Paul McCartney werd geboren in het Walton-ziekenhuis, waar zijn moeder Mary Mohin McCartney werkte als verpleegkundige. Zij stierf in 1956 aan borstkanker.

1957-1970: The Beatles

[bewerken | brontekst bewerken]
Paul McCartney in New York, 1964
Zie The Beatles voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1957 leerde McCartney via een gemeenschappelijke vriend John Lennon kennen, werd lid van diens band The Quarrymen en schreef samen met hem, George Harrison en Ringo Starr geschiedenis als lid van The Beatles. McCartney schreef veel van het materiaal van de Beatles samen met John Lennon, hoewel ze maar af en toe echt samen een lied schreven - meestal schreef de een het grootste stuk en maakte de ander het af. Hun werkrelatie was meer een wedstrijd dan een samenwerking, maar door een afspraak die ze al vroeg maakten, kregen alle songs voor de Beatles, waaraan een van hen of allebei meewerkten, Lennon-McCartney als auteursvermelding.

McCartney werd over het algemeen gezien als de knapste van de vier Beatles en had de grootste vrouwelijke aanhang. Hij had een langdurige relatie met de actrice Jane Asher voordat hij Linda Eastman, een fotografe, ontmoette. Hij trouwde met Linda in 1969. Samen kregen ze drie kinderen: Mary, Stella en James. Linda had al een dochter, Heather, uit een eerder huwelijk.

Een van McCartneys bekendste composities, Yesterday, is gecoverd door een recordaantal artiesten en staat hiervoor genoteerd in het Guinness Book of Records. Andere ballades die ook een universele aantrekkingskracht hebben, zijn onder andere Hey Jude, Let It Be en Eleanor Rigby

1970-1980: solocarrière en Wings

[bewerken | brontekst bewerken]
Paul en Linda McCartney, 1974

Nadat de Beatles in 1970 uit elkaar gingen, begon McCartney onmiddellijk aan een solocarrière. Hij bracht het album McCartney uit met daarop het bekende Maybe I'm Amazed. Daarna volgde het album Ram dat slecht werd ontvangen. Feitelijk was dit album door zijn low-fi aanpak zijn tijd ver vooruit en tegenwoordig wordt Ram beschouwd als een van zijn beste albums.

In 1971 richtte Paul McCartney een nieuwe band op: Wings. Ondanks de vele personeelswisselingen was Wings erg succesvol in de jaren 70. De enige drie constante leden van Wings zijn Paul McCartney, Linda McCartney en Denny Laine. Wings maakte een aantal succesvolle albums, zoals Band on the Run en Venus and Mars. Ook werd een aantal grote hits gescoord met onder andere My Love, Live and Let Die, Band on the Run, Listen to What the Man Said, Silly Love Songs en With a Little Luck. Het nummer Mull of Kintyre, opgenomen als ode aan het gelijknamige schiereiland in Argyll (Schotland) waar Paul McCartney een huis heeft, werd de grootste hit. Deze single was de meest verkochte single ooit tot hij in 1984 voorbij werd gestreefd door Do They Know It's Christmas van Band Aid.

Plannen voor een nieuwe wereldtournee van Wings in 1980 werden afgelast in januari 1980, toen McCartney op het vliegveld van Tokio werd gearresteerd voor het bezit van softdrugs. Hij werd na tien dagen vrijgelaten, maar de tournee werd toch afgezegd. In 1980 werkte Wings door aan nieuwe nummers, maar die werden niet uitgebracht. Laurence Juber en Steve Holly verlieten daarom Wings. Uiteindelijk werd op 27 april 1981 bekendgemaakt dat ook Denny Laine Wings zou verlaten en dat daarmee Wings ophield te bestaan. Wegens zijn arrestatie in Tokio en de moord op John Lennon besloot McCartney voorlopig niet meer op tournee te gaan.

Lennon werd op 8 december 1980 voor zijn huis in New York doodgeschoten. McCartney reageerde aanvankelijk door thuis de telefoon van de haak te leggen en zich zodoende onbereikbaar te houden. Later verklaarde hij: 'Ik kan het nu nog niet verwerken. John was een geweldige kerel. Hij zal door de hele wereld worden gemist, maar in de herinnering blijven voortleven wegens zijn kunst, muziek en bijdragen tot de wereldvrede.'[3]

Paul McCartney, december 2009

Begin jaren 80 schreef McCartney nummers met Stevie Wonder. Uit deze samenwerking ontstond de hit Ebony & Ivory, dat op McCartneys album Tug Of War terechtkwam (1982). Op dat album staat ook het nummer Here Today, dat McCartney schreef als eerbetoon aan John Lennon.

Een andere artiest waarmee McCartney in de jaren 80 samenwerkte, is Carl Perkins, de bekende rockabilly-zanger uit de jaren 50, bekend van het nummer Blue Suede Shoes, die samen met McCartney het nummer Get It zong op het Tug of War-album. McCartney raakte bevriend met Perkins in 1964, toen Perkins aanwezig was in de studio waar The Beatles een paar van zijn nummers coverden (Honey Don't en Everybody's Trying To Be My Baby voor hun album Beatles for Sale en Matchbox voor de ep Long Tall Sally). Ook werkten Perkins en McCartney samen aan het nummer My Old Friend, dat op Perkins' album Go Cat Go belandde.

In 1983 verscheen het album Pipes of peace, met de gelijknamige titelsong als hitsingle. McCartney werkte hiervoor samen met Michael Jackson en de nummers The man en Say Say Say kwamen op dit album. Van Say Say Say zijn verschillende remixes gemaakt. Uit deze samenwerking ontstond ook het nummer The Girl Is Mine. Dat nummer belandde op Jacksons album Thriller en het werd als single meteen een nummer-één-hit. Toen Michael Jackson in 1984 de rechten van de songs van The Beatles opkocht, eindigde de vriendschap tussen McCartney en Jackson.

In 1984 maakte McCartney de geflopte film Give My Regards to Broad Street. De bijbehorende soundtrack bevatte naast de hit No More Lonely Nights nieuwe bewerkingen van oude Beatles- en Wings-nummers. Dat jaar scoorde McCartney wel een grote hit met de single We All Stand Together en de bijbehorende animatiefilm Rupert and the Frog Song, gebaseerd op de Britse stripfiguur Bruintje Beer en geschreven en geproduceerd door McCartney zelf. Op 13 juli 1985 was McCartney een van de artiesten die mochten optreden op Live Aid, waar hij afsloot met Let It Be.

In 1986 verscheen het album Press To Play. Dit album werd een matig succes en de recensies varieerden van uitgesproken negatief tot laaiend enthousiast. Wat in ieder geval vóór het album pleit, is dat McCartney met producer Hugh Padgham van onder andere Genesis en The Police getracht heeft aansluiting te vinden bij nieuwe interessante stromingen die in de jaren 80 in zwang raakten. Het is een experimenteel album zoals je dat van de drijvende kracht achter Sgt Pepper, Ram en Wings Over America mag verwachten. Het album Flowers In The Dirt, dat in 1989 verscheen, werd door critici beter ontvangen. Het bevat de hit My Brave Face, dat McCartney samen met Elvis Costello schreef. Op diens instigatie gebruikt McCartney op dit album voor het eerst sinds de jaren 60 weer zijn Höfner-basgitaar. Stilistisch gezien lijkt McCartney enigszins terug te keren naar de periode '64-'66, mede dankzij het Rickenbacker 12-string-gitaarwerk van Robbie McIntosh van The Pretenders en door de productie van Beatlesfan Mitchell Froom (onder andere Crowded House, Suzanne Vega). Ter promotie van Flowers In The Dirt ging McCartney in 1989-90 voor het eerst sinds het uiteenvallen van Wings weer op wereldtournee.

McCartney en zijn vrouw Linda waren uitgesproken vegetariërs en dierenrechtenactivisten. In 1991 introduceerde Linda McCartney haar eigen serie vleesvervangers op de Britse markt. In 2009 richtte Paul de campagne Meat Free Monday op.

Op 11 maart 1997 werd Paul door koningin Elizabeth II opgenomen in de Orde van het Britse Rijk. Sindsdien mag hij de persoonlijke titel Sir (ridder) voeren. In hetzelfde jaar verscheen het door Jeff Lynne geproduceerde album Flaming Pie.

McCartney in 2010

Nadat Linda in 1998 overleed aan borstkanker, trouwde McCartney in juni 2002 met Heather Mills, een ex-model en anti-landmijnactivist. Samen kregen ze op 28 oktober 2003 een dochter, Beatrice Milly. In mei 2006 werd bekend dat de twee besloten te gaan scheiden.

In 2002 ging Paul McCartney weer voor het eerst in negen jaar op wereldtournee. Op 1 en 2 april 2003 stond hij met de Back In The World tournee in het Sportpaleis in Antwerpen en op 25 april in het GelreDome in Arnhem. Ook gaf hij voor het eerst in zijn carrière een concert in Rusland, op het Rode Plein in Moskou.

Op 2 juli 2005 opende McCartney samen met U2 het Live 8-concert in Hyde Park in Londen met de Beatlessong Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Een dag later werd deze live-uitvoering als download beschikbaar gesteld en kwam deze vanuit het niets op nummer 1 terecht in de downloadcharts. Overigens sloot Paul McCartney die dag ook Live 8 af.

In 2008 wilde McCartney weer op wereldtournee. Deze tournee werd eigenlijk voor 2007 gepland, maar eerst wilde hij zijn echtscheiding van Heather Mills afronden. Op 17 maart 2008 besloot de rechtbank dat McCartney 24,3 miljoen pond (30,9 miljoen euro) aan Heather Mills moest betalen. Ook moest hij ten behoeve van de opvoeding van hun kind 35.000 pond per jaar betalen.

Op 22 oktober 2009 werd bekend dat Paul McCartney in december van dat jaar een korte tournee zou doen door Europa. De tournee kreeg de titel The Good Evening Europe Tour. Op 9 december werd het GelreDome in Arnhem aangedaan. Dat is de eerste keer in zes jaar dat Paul McCartney weer naar Nederland kwam. Hij heeft hierbij een paar nummers voor het eerst in Nederland gespeeld, waaronder Mrs Vandebilt van het album Band on the Run, waarvan hij overigens bijna de helft speelde. Het concert kreeg zeer goede recensies van verschillende kranten. Vanaf maart 2010 ging McCartney in de Verenigde Staten verder met de Up and Coming Tour. De samenstelling van de McCartney-band is Paul "Wix" Wickens (keyboards), Abe Laboriel Jr. (drums), Rusty Anderson en Brian Ray (gitaren).

2011 tot heden

[bewerken | brontekst bewerken]

McCartney onthulde begin 2011 dat hij een nieuw album zou gaan uitbrengen. Op 9 oktober van datzelfde jaar trouwde hij met Nancy Shevell.

Op 4 juni 2012, een paar weken voor zijn 70e verjaardag, trad McCartney op bij het Diamond Jubilee Concert ter ere van het 60-jarige ambtsjubileum van de Britse koningin Elizabeth II, naast onder andere Tom Jones, Elton John en Stevie Wonder. Enkele weken later trad hij ook op op de openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen. Verder kreeg McCartney dat jaar een ster op de Hollywood Walk of Fame, vlak naast de reeds aanwezige sterren van de overige Beatles en ontving hij de Legion d'honneur van de Franse president François Hollande voor zijn verdiensten op cultureel vlak.

Op 12 december 2012 werd bekend dat McCartney wijlen Kurt Cobain zal vervangen als voorman van Nirvana, voor het eerst in twintig jaar weer samen, tijdens het benefietconcert voor de slachtoffers van orkaan Sandy. Samen namen ze Cut Me Some Slack op, dat is geschreven voor de documentaire Sound City van Foo Fighters-frontman en voormalig Nirvana-drummer Dave Grohl.

Op 24 januari 2015 verscheen van McCartney een samenwerkingsproject met zangeres Rihanna en rapper Kanye West. De single FourFiveSeconds werd meteen uitgeroepen tot alarmschijf en op NPO 3FM gebombardeerd tot 3FM Megahit.[4] Daarnaast hebben West en McCartney Only one opgenomen. Op FourFiveSeconds zingt Rihanna, rapt Kanye en speelt McCartney op de akoestische gitaar en het orgel. Het is de voorloper van het achtste album van Rihanna, waar ze in de zomer van 2014 mee begon.[5] Op 4 februari onthulde Lady Gaga dat ze samen met McCartney een nummer heeft opgenomen, nadat ze een jaar eerder hiertoe het verzoek kreeg van hem.

Op 12 juni 2016 sloot McCartney de 47e editie van het Limburgse festival Pinkpop af. In juni 2018 kwam een single uit met een dubbele A-kant, Come on to me en I Don't Know. In datzelfde jaar verscheen ook de single Fuh you. De nummers waren afkomstig van het album Egypt Station, dat werd uitgebracht op 7 september 2018. Het album werd internationaal heel goed verkocht, en het was dan ook het eerste album sinds 1982 dat op de eerste plek stond van de Billboard 200 in de Verenigde Staten. Op 17 september 2018 begon McCartney de Freshen Up-tournee, die zou eindigen op het Glastonbury Festival in 2020. De concerten van 2020 werden echter afgelast als gevolg van de wereldwijde coronapandemie.

McCartney bracht de lockdownperiode in 2020 op zijn boerderij in Sussex door, waar hij vaak de muziekstudio inging om aan nieuwe nummers te werken.[6] Uiteindelijk had hij genoeg materiaal opgenomen om een nieuw album uit te brengen. Op 18 december 2020 bracht hij McCartney III uit. Op diezelfde dag bracht hij ook de enige single, Find My Way, uit op streamingdiensten. Het album bereikte de eerste plaats in een aantal landen, onder andere het Verenigd Koninkrijk en Nederland, en scoorde hoog bij recensenten.

Op het Glastonbury Festival in 2022 gaf McCartney op tachtigjarige leeftijd een optreden van meer dan tweeënhalf uur.

In september 2023 kreeg McCartney zijn eerste basgitaar terug. Fabrikant Höfner was in 2018 een zoektocht naar deze Höfner 500/1 vioolbas uit 1961 vaak omschreven als de Cavern-bass, gestart die in 2023 in een stroomversnelling kwam en tot de teruggave leidde. De vondst kwam pas in februari 2024 naar buiten. Het instrument was een van de beroemdste gestolen en vermiste instrumenten uit de rockhistorie. De bas bleek anders dan lang werd gedacht niet in 1969 toen deze tijdens de getback-sessies voor het laatst werd gefotografeerd, maar in 1972 te zijn gestolen uit de door zijn roadies gebruikte instrumentariumvrachtwagen. Ook bleek het instrument, dat ooit op bestelling als linkshandig was gebouwd, anders dan de standaard rechtshandige productiemodellen uit die tijd geen vlak maar een gewelfd achterblad te hebben. McCartney laat het instrument dat verschillende defecten en beschadigingen heeft terug in bespeelbare staat brengen.[7]

In mei 2024 werd bekend dat McCartney de eerste Britste muzikant is die miljardair is geworden. Dit blijk uit een lijst van de rijkste Britten van The Sunday Times. Op de lijst van rijkste Britten staat McCartney op nummer 165 met een geschat vermogen van een miljard pond.[8]

Paul McCartney, 2004

Door de jaren heen heeft McCartney ook werk onder pseudoniemen uitgegeven. In de meeste gevallen ging het om experimenteel of minder commercieel werk. In 1968 produceerde hij I'm the Urban Spaceman van de Bonzo Dog Doo-Dah Band. Op het album staat McCartney echter vermeld als Apollo C. Vermouth.

In 1977 bracht McCartney een orkestuitvoering uit van het album Ram onder de naam Percy "Thrills" Thrillington.

Als Bernard Webb schreef hij in 1966 het nummer Woman voor Peter & Gordon, omdat hij benieuwd was of het publiek een liedje van hem ook zou waarderen als niet bekend was dat het een McCartney-nummer betrof. Het nummer werd een kleine hit.

Onder de naam Paul Ramon (een naam die hij ook af en toe gebruikte voordat hij met The Beatles doorbrak en die de inspiratie vormde voor de naam van de groep Ramones) speelde hij in 1969 mee in het nummer My Dark Hour van de Steve Miller Band.

In de jaren 90 bracht hij twee experimentele albums uit als The Fireman, in samenwerking met Youth van (o.a.) Killing Joke. Dat The Fireman Paul McCartney is, was aanvankelijk vrij obscuur: bandnaam en plaattitel verwijzen in combinatie met elkaar naar het Beatlesnummer Penny Lane ('...the fireman rushes in...'). Het label, Juggler Records, verwijst naar het vignet van McCartney Productions Ltd (mpl), waarop een jongleur staat afgebeeld. Verder staan er enkele vervormde geluiden op die aan McCartneys stem doen denken en een foto op de binnenhoes van een naakte dame die erg lijkt op McCartneys dochter Mary. Tijdens de wereldtournee van 2002-2003 werd muziek van The Fireman gebruikt als voorprogramma. Tot dat moment was zelfs bij de fans nauwelijks bekend dat het hier om werk van Paul McCartney ging.

Bij latere tournees stond de DJ Freelance Hellraiser in het voorprogramma, die diverse nummers uit de solocarrière van McCartney mixte. McCartney en hij brachten in 2005 een dubbel-lp uit vol met dit soort mixen. Zowel de elpee als de artiesten kregen de naam "Twin Freaks" mee.

Concerttournees

[bewerken | brontekst bewerken]

Na het laatste concert van The Beatles op 29 augustus 1966 in Candlestick Park in San Francisco, ging McCartney in februari 1972 voor het eerst in meer dan vijf jaar weer op tournee, nu met zijn nieuwe band Wings. Sindsdien heeft hij een groot aantal concertreeksen gegeven over de hele wereld met meer dan 800 concerten.

Concertreeksen

[bewerken | brontekst bewerken]
Tournaam Begin Einde Aantal shows Opmerkingen
Wings University Tour 9 februari 1972 23 februari 1972 11 met Wings
Wings Over Europe Tour 9 juli 1972 24 augustus 1972 25 met Wings
Wings UK Tour 11 mei 1973 10 juli 1973 19 met Wings
Wings Over the World tour 9 september 1975 21 oktober 1976 65 met Wings
Wings UK Tour 23 november 1979 29 december 1979 20 met Wings
The Paul McCartney World Tour 26 september 1989 29 juli 1990 104
Paul McCartney's Unplugged Tour 1991 8 mei 1991 24 juli 1991 6 Verrassingstournee
The New World Tour 18 februari 1993 16 december 1993 79
Driving USA, Back in the US, Driving Mexico en Driving Japan 1 april 2002 18 november 2002 58
Back in the World tour 25 maart 2003 1 juni 2003 33
'04 Summer Tour 25 mei 2004 26 juni 2004 14
The 'US' Tour 17 september 2005 30 november 2005 37
Secret Tour 2007 7 juni 2007 25 oktober 2007 6
Summer Live '09 11 juli 2009 19 augusust 2009 11
Good Evening Europe Tour 2 december 2009 22 december 2009 9
Up and Coming Tour 28 maart 2010 10 juni 2011 42
On the Run Tour 15 juli 2011 29 november 2012 37
Out There Tour 4 mei 2013 22 oktober 2015 96
One on One 13 april 2016 16 december 2017 77
2018 Secret Gigs 9 juni 2018 26 juli 2018 5
Freshen Up 17 september 2018 13 Juli 2019 39
Got Back 28 april 2022 19 december 2024 58

Tourmuzikanten (tijdlijn)

[bewerken | brontekst bewerken]
Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
McCartney 1970 23-05-1970 3 10
RAM 17-05-1971 19-06-1971 1(2wk) 18 met Linda McCartney
Wild Life 1971 - 6 5 Wings
Red Rose Speedway 1973 - 6 6 Wings
Band on the Run 1973 - 5 13 Wings
Venus and Mars 1975 - 5 10 Wings
Wings at the Speed of Sound 1976 - 3 14 Wings
Wings over America 1976 - 10 12 Wings / Livealbum
London Town 1978 - 1(2wk) 25 Wings
Wings Greatest 1978 - 18 6 Wings / Verzamelalbum
Back to the Egg 1979 - 11 9 Wings
McCartney II 1980 31-05-1980 20 9
Tug of War 1982 08-05-1982 1(1wk) 14
Pipes of Peace 1983 12-11-1983 11 13
Give My Regards to Broad Street 1984 03-11-1984 24 4 Soundtrack
Press to Play 1986 13-09-1986 21 6
All the Best 1987 21-11-1987 10 18 Verzamelalbum
Flowers in the Dirt 1989 17-06-1989 15 25
Tripping the Live Fantastic 1990 - - - Livealbum
Tripping the Live Fantastic: Highlights! 1990 17-11-1990 35 13 Livealbum
Unplugged - The Official Bootleg 1991 01-06-1991 42 6 Livealbum
Paul McCartney's Liverpool Oratorio 1991 - - - Klassiek album
Choba Б CCCP (The Russian album) 1991 12-10-1991 56 5 Coveralbum
Off the Ground 1993 13-02-1993 5 14
Strawberries Oceans Ships Forest 1993 - - - The Fireman
Paul is Live! 1993 27-11-1993 60 5 Livealbum
Flaming Pie 1997 17-05-1997 9 20
Standing Stone 1997 - - - Klassiek album
Rushes 1998 - - - The Fireman
Run Devil Run 1999 16-10-1999 53 4 Coveralbum
Working Classical 1999 - - - Klassiek album
Wingspan - Hits and History 2001 26-05-2001 32 9 Wings / Verzamelalbum
Driving Rain 2001 24-11-2001 76 5
Back in the U.S. - Live 2002 2002 - - - Livealbum
Back in the World - Live 2003 29-03-2003 16 15 Livealbum
Chaos and Creation in the Backyard 2005 17-09-2005 8 17
Ecce Cor Meum 2006 - - - Klassiek album
Memory Almost Full 2007 09-06-2007 6 10
Electric Arguments 2008 - 66 2 The Fireman
Good Evening New York 13-11-2009 05-12-2009 21 14 Livealbum
Band on the Run (remaster) 29-10-2010 06-11-2010 34 2 Wings
Ocean's Kingdom 2011 - - - Klassiek album
Kisses on the Bottom 03-02-2012 11-02-2012 5 13
New 2013 19-10-2013 6 17
Pure McCartney 2016 18-06-2016 7 8 Verzamelalbum
Egypt Station 2018 15-09-2018 2 9
Amoeba Gig 2019 27-07-2019 83 1 Livealbum
McCartney III 2020 18-12-2020 1 5
McCartney III Imagined 2021 - - - Remix album
One Hand Clapping 2024 22-06-2024 10 1 Wings / Live-in-studio album


Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Flaming Pie 02-05-1997 31-05-1997 19 5
Run Devil Run 05-10-1999 30-10-1999 44 1
Wingspan - Hits and History 07-05-2001 19-05-2001 21 5 met Wings / Verzamelalbum
Back in the World - Live 17-03-2003 29-03-2003 4 8 Livealbum
Chaos and Creation in the Backyard 12-09-2005 17-09-2005 15 7
Memory Almost Full 01-06-2007 16-06-2007 25 4
Electric Arguments 21-11-2008 06-12-2008 79 2 The Fireman
Good Evening New York City 13-11-2009 05-12-2009 76 4
Band on the Run 29-10-2010 13-11-2010 89 1 met Wings / Verzamelalbum
Kisses on the Bottom 03-02-2012 11-02-2012 8 10
RAM 18-05-2012 02-06-2012 75 4 met Linda McCartney
New 11-10-2013 26-10-2013 6 17
Tug of War 02-10-2015 10-10-2015 60 4
Pipes of Peace 02-10-2015 10-10-2015 63 3
Pure McCartney 10-06-2016 18-06-2016 3 20 Verzamelalbum
Flowers in the Dirt 24-03-2017 01-04-2017 54 5
Egypt Station 2018 15-09-2018 2 18
Red Rose Speedway 01-12-2018 15-12-2018 94 2
Wild Life 2018 15-12-2018 117 2 Wings
Amoeba Gig 2019 27-07-2019 149 3 Livealbum
McCartney III 2020 26-12-2020 5 15
McCartney I / II / III 2022 13-08-2022 193 1
One Hand Clapping 2024 22-06-2024 11 3 Wings / Live-in-studio album
Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Another Day 1971 20-03-1971 6 8 Nr. 3 in de Single Top 100
Eat at Home 1971 07-08-1971 10 7 met Linda McCartney /
Nr. 7 in de Single Top 100
Mary had a Little Lamb 1972 10-06-1972 15 6 met Wings /
Nr. 13 in de Single Top 100
Hi, Hi, Hi 1972 16-12-1972 6 11 met Wings /
Nr. 6 in de Single Top 100 / Alarmschijf
My Love 1973 21-04-1973 12 6 met Wings /
Nr. 12 in de Single Top 100
Live and Let Die 1973 25-08-1973 27 3 met Wings /
Nr. 29 in de Single Top 100 /
Soundtrack "Live and let die"
Helen Wheels 1973 03-11-1973 tip4 - met Wings /
Nr. 23 in de Single Top 100
Mrs Vandebilt 1974 26-01-1974 7 7 met Wings /
Nr. 7 in de Single Top 100
Jet 1974 23-03-1974 11 8 met Wings /
Nr. 10 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Band on the Run 1974 29-06-1974 4 10 met Wings /
Nr. 7 in de Single Top 100
Junior's Farm 1974 02-11-1974 tip2 - met Wings
Listen to What the Man Said 1975 14-06-1975 14 4 met Wings /
Nr. 18 in de Single Top 100
Lettin' Go 1975 25-11-1975 tip21 - met Wings
Silly Love Songs 1976 15-06-1976 13 6 met Wings /
Nr. 11 in de Single Top 100
Let 'Em In 1976 11-09-1976 23 5 met Wings /
Nr. 25 in de Single Top 100
Maybe I'm Amazed 1977 05-03-1977 tip22 - met Wings
Mull of Kintyre 1977 10-12-1977 1(5wk) 17 met Wings /
Nr. 1 in de Single Top 100 / Alarmschijf
With a Little Luck 1978 15-04-1978 6 8 met Wings /
Nr. 11 in de Single Top 100
Deliver Your Children / I've Had Enough 1978 15-07-1978 9 8 met Wings /
Nr. 13 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Goodnight Tonight 1979 07-04-1979 21 7 met Wings /
Nr. 24 in de Single Top 100
Getting Closer 1979 23-06-1979 tip5 - met Wings /
Nr. 29 in de Single Top 100
Wonderful Christmastime 1979 01-12-1979 24 5 Nr. 20 in de Single Top 100
Coming Up 1980 26-04-1980 22 7 Nr. 20 in de Single Top 100
Waterfalls 1980 28-06-1980 tip13 -
Ebony and Ivory 1982 10-04-1982 3 9 met Stevie Wonder /
Nr. 3 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Take It Away 1982 10-07-1982 tip2 - Nr. 43 in de Single Top 100
The Girl Is Mine 1982 30-10-1982 12 7 met Michael Jackson /
Nr. 16 in de Single Top 100
Say Say Say 1983 15-10-1983 4 8 met Michael Jackson /
Nr. 8 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Pipes of Peace 1983 21-01-1984 32 3 Nr. 34 in de Single Top 100
No More Lonely Nights 1984 20-10-1984 37 3 Nr. 33 in de Single Top 100
We All Stand Together 1985 05-01-1985 12 8 met The Frog Chorus /
Nr. 7 in de Single Top 100
Spies like Us 1985 07-12-1985 tip15 -
Once Upon a Long Ago 1987 05-12-1987 6 8 Nr. 11 in de Single Top 100 / Alarmschijf
My Brave Face 1989 27-05-1989 12 6 Nr. 15 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Ferry 'Cross the Mersey 1989 17-06-1989 20 5 met The Christians, Holly Johnson,
Gerry Marsden & Stock, Aitken & Waterman /
Nr. 21 in de Single Top 100
This One 1989 12-08-1989 tip11 - Nr. 31 in de Single Top 100
Figure of Eight 1989 02-12-1989 tip12 - Nr. 42 in de Single Top 100
Put It There 1990 - Nr. 82 in de Single Top 100
Birthday 1990 - Nr. 68 in de Single Top 100
The Long and Winding Road (Live) 1991 12-01-1991 tip20 - Nr. 54 in de Single Top 100
Hope of Deliverance 1992 23-01-1993 8 9 Nr. 9 in de Single Top 100
C'mon People 1993 27-03-1993 tip4 -
Off the Ground 1993 25-09-1993 tip14 -
Young Boy 1997 10-05-1997 tip9 - Nr. 53 in de Single Top 100
The World Tonight 1997 26-07-1997 tip12 - Nr. 68 in de Single Top 100
Beautiful Night 1997 - Nr. 75 in de Single Top 100
From a Lover to a Friend 2001 - Nr. 71 in de Single Top 100
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band 09-07-2005 - met U2 / Nr. 21 in de Single Top 100
Fine Line 2005 - Nr. 28 in de Single Top 100
Jenny Wren 2005 - Nr. 58 in de Single Top 100
The Girl Is Mine 2009 - met Michael Jackson /
Nr. 80 in de Single Top 100
We All Stand Together 2010 - met The Frog Chorus /
Nr. 79 in de Single Top 100
We All Stand Together 2011 - met The Frog Chorus /
Nr. 90 in de Single Top 100
My Valentine 09-01-2012 - Nr. 93 in de Single Top 100
Only One 2014 10-01-2015 tip2 - met Kanye West /
Nr. 82 in de Single Top 100
FourFiveSeconds 24-01-2015 07-02-2015 2 24 met Rihanna & Kanye West /
Nr. 2 in de Single Top 100 / Alarmschijf
All Day 2015 - met Kanye West, Theophilus London & Allan Kingdom /
Nr. 93 in de Single Top 100


Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Another Day 19-02-1971 27-03-1971 10 6 Nr. 7 in de Radio 2 Top 30
Eat at Home 17-05-1971 14-08-1971 13 6 met Linda McCartney /
Nr. 9 in de Radio 2 Top 30
My Love 22-03-1973 12-05-1973 17 5 met Wings/
Nr. 12 in de Radio 2 Top 30
Mrs. Vandebilt 12-01-1974 09-02-1974 19 8 met Wings /
Nr. 12 in de Radio 2 Top 30
Jet 18-02-1974 27-04-1974 26 2 met Wings /
Nr. 20 in de Radio 2 Top 30
Band on the Run 08-04-1974 20-07-1974 21 4 met Wings /
Nr. 18 in de Radio 2 Top 30
Wonderful Christmastime 1979 22-12-1979 26 3 Nr. 27 in de Radio 2 Top 30
Coming Up 11-04-1980 10-05-1980 18 7 Nr. 15 in de Radio 2 Top 30
Ebony and Ivory 29-03-1982 24-04-1982 2 11 met Stevie Wonder /
Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Take It Away 26-04-1982 31-07-1982 28 5 Nr. 24 in de Radio 2 Top 30
The Girl Is Mine 10-1982 13-11-1982 8 7 met Michael Jackson /
Nr. 8 in de Radio 2 Top 30
Say Say Say 03-10-1983 22-10-1983 2 11 met Michael Jackson /
Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
No More Lonely Nights 26-11-1984 27-10-1984 28 7 Nr. 17 in de Radio 2 Top 30
We All Stand Together 1984 29-12-1984 12 9 met The Frog Chorus /
Nr. 10 in de Radio 2 Top 30
Spies like Us 1985 14-12-1985 26 4 Nr. 22 in de Radio 2 Top 30
Press 14-07-1986 30-08-1986 25 2 Nr. 17 in de Radio 2 Top 30
Pretty Little Head 19-09-1986 13-12-1986 29 3 Nr. 29 in de Radio 2 Top 30
Once Upon a Long Ago 16-11-1987 05-12-1987 4 12 Nr. 4 in de Radio 2 Top 30
My Brave Face 08-05-1989 10-06-1989 16(2wk) 7 Nr. 15 in de Radio 2 Top 30
Ferry 'Cross the Mersey 14-08-1989 01-07-1989 28 2 met The Christians, Holly Johnson,
Gerry Marsden & Stock, Aitken & Waterman
This One 17-07-1989 02-09-1989 30 2 Nr. 21 in de Radio 2 Top 30
Hope of Deliverance 28-12-1992 20-02-1993 7 11 Nr. 7 in de Radio 2 Top 30
Young Boy 28-04-1997 24-05-1997 tip11 Nr. 7 in de Radio 2 Top 30
My Valentine 09-01-2012 28-01-2012 tip38 - Nr. 25 in de Radio 2 Top 30
New 02-09-2013 07-09-2013 tip12 - Nr. 7 in de Radio 2 Top 30
Queenie Eye 11-10-2013 23-11-2013 tip55 - Nr. 7 in de Radio 2 Top 30
Hope for the Future 08-12-2014 13-12-2014 tip51 -
Only One 02-01-2015 10-01-2015 tip18 - met Kanye West
FourFiveSeconds 23-01-2015 07-02-2015 5 18 met Rihanna & Kanye West
All Day 02-03-2015 14-03-2015 tip47 - met Kanye West, Theophilus London & Allan Kingdom
Come On to Me 22-06-2018 30-06-2018 tip18 -
I Don't Know 22-06-2018 07-07-2018 tip -
Fuh You 2018 22-09-2018 tip19 -
Home Tonight 2020 11-01-2020 49 1
Find My Way 2020 26-12-2020 tip9 -
Pretty Boys 2021 24-04-2021 tip - met Khruangbin

Radio 2 Top 2000

[bewerken | brontekst bewerken]
Nummer(s) met noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23 '24
Another Day 956 1542 1618 1249 1368 1846 1030 1952 - 1814 - - - 1915 - - - - - - - - - - -
Band on the Run (met Wings) 339 339 249 294 254 344 394 421 411 362 248 270 399 304 537 662 516 728 760 764 760 916 932 991 1051
Dance Tonight - - - - - - - - 597 - - - - - - - - - - - - - - - -
Ebony and Ivory (met Stevie Wonder) 890 1488 - 1900 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
FourFiveSeconds (met Rihanna & Kanye West) - - - - - - - - - - - - - - - - - 1708 - 1875 - - - - -
Hi Hi Hi (met Wings) 1530 1377 1204 1927 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Hope of Deliverance - - - - - - - - 1880 - 1959 - - - - - - - - - - - - - -
Jet (met Wings) - - - - 1808 1899 1996 - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Listen to What the Man Said (met Wings) 1739 - 1553 1830 1992 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Live and Let Die (met Wings) 671 1506 1044 1264 946 1041 1530 1398 1617 1333 1084 1205 1234 1336 1532 1768 679 1191 1333 1218 1423 1766 1691 1841 1910
London Town (met Wings) 1293 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Maybe I'm Amazed (met Wings) - - - - 1394 1363 1601 1843 1741 1705 1915 1917 1866 1831 1542 1573 1074 1252 1679 - - - - - -
Mrs. Vandebilt (met Wings) - 1620 - 1718 - 1929 - - - - - 1878 - - - - - - - - - - - - -
Mull of Kintyre (met Wings) 206 238 107 321 393 353 414 401 572 399 371 401 558 987 931 987 895 1224 1295 1289 1157 1272 1293 1394 1445
My Love (met Wings) - - - - 1666 1547 1625 1875 - 1948 1679 1682 - - - - - - - - - - - - -
Say Say Say (met Michael Jackson) - - - - - - - - - - 1769 - - - - - - - - - - - - - -
Silly Love Songs (met Wings) 1344 1690 - 1729 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
The Girl is Mine (met Michael Jackson) 1264 - 1692 1836 - 1874 - - - - 1253 - - 1153 - - - - - - - - - - -
We All Stand Together (met The Frog Chorus) 471 - 759 1041 1287 1054 1052 1118 1363 1167 1212 1190 1229 992 1064 976 849 1198 1145 1620 1487 1439 1565 1622 1769
Dvd's met hitnoteringen in
de DVD Top 30
Datum van
verschijnen'
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Back in the U.S. - Concert Film 2003 29-03-2003 1(1wk) 19
Paul McCartney – Music & Animation Collection 2004 13-04-2004 Bevat drie animatiefilms geschreven door McCartney
In Red Square - A Concert Film 2005 02-07-2005 12 7
The Space within Us 2006 25-11-2006 15 8
The McCartney Years 2007 24-11-2007 7 8
Live Kisses from Capitol Studios, Hollywood 2012 17-11-2012 17 5
Rockshow 2013 15-06-2013 3 14 met Wings
  • 1981 Rockshow
  • 1984 Give My Regards to Broad Street
  • 1984 Rupert and the Frog Song
  • 1986 The Prince's Trust All-Star Rock Concert
  • 1987 The Paul McCartney Special
  • 1989 Paul McCartney: Put It There
  • 1990 Paul McCartney: Get Back
  • 1993 Paul McCartney: Movin' On
  • 1994 Paul Is Live
  • 1997 Paul McCartney: In the World Tonight
  • 1997 Music For Montserrat
  • 1999 Live At The Cavern
  • 1999 Paul McCartney: Working Classical
  • 2000 Paul McCartney and Friends: The PETA Concert for Party Animals
  • 2000 Standing Stone
  • 2001 The Concert For New York City
  • 2001 Wingspan
  • 2002 Party At The Palace
  • 2002 Paul McCartney: Back in the U.S. - Live 2002
  • 2003 The Concert For George
  • 2003 Paul McCartney in Red Square
  • 2005 Chaos And Creation In The Backyard
  • 2006 Paul McCartney: The Space Within US
  • 2007 Paul McCartney: The McCartney Years
  • 2009 Paul Mccartney: Good Evening New York City
  • 2017 Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
  • In 1969 ging het gerucht dat Paul McCartney in 1966 bij een auto-ongeluk om het leven zou zijn gekomen en sindsdien door een dubbelganger werd vervangen. De meest uiteenlopende aanwijzingen in de liedjes en elpeehoezen van de Beatles zouden dit gerucht (Paul is dead) bevestigen.
  • McCartney staat ook bekend om zijn activisme voor vegetarisme en dierenwelzijn. Hij is sinds 1975 vegetariër.
  • Op 7 juni 2015 nam McCartney in de Ziggo Dome een tulp in ontvangst die op initiatief van een fan Tulipa Paul McCartney is genoemd. Aan de tulp is twintig jaar gewerkt. De tulp heeft een rode bloem met witte rand. Deze kleuren verwijzen naar McCartneys geboortestad Liverpool. Het zijn ook de kleuren van actie, passie en liefde en, op aangeven van McCartney zelf, van 'vrede'.[9]
[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Paul McCartney van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.