Phymatinae

Phymatinae
Phymata sp.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Reduviidae (Roofwantsen)
Onderfamilie
Phymatinae
Laporte, 1832
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Phymatinae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Phymatinae zijn een onderfamilie van wantsen uit de familie roofwantsen (Reduviidae). Ze worden ook wel als een aparte familie Phymatidae gezien.

De voorpoten van deze roofwantsen zijn sterk ontwikkeld en hebben een tandachtige structuur, waardoor hij je aan een bidsprinkhaan doet denken. Ze hebben een sterk verbrede rand van het abdomen (Connexivum), die omhoog is gebogen. Ook de zijkanten van het halsschild zijn omhooggebogen. Door hun vorm en kleuren zijn ze heel goed gecamoufleerd. De antennes bestaan uit vier segmenten. Op de kop zijn twee ocelli. De lengte is 5 – 12 mm. Phymatinae is afgeleid van het Griekse Phymata, dat gezwollen betekent en vermoedelijk verwijst naar het aan de zijkanten vergrote achterlichaam en de gezwollen dijbenen.

Verspreiding en habitat

[bewerken | brontekst bewerken]

De onderfamilie komt vooral voor in de tropische delen van Amerika en Azië.

Deze roofzuchtige wantsen liggen op de loer om hun prooi te vangen (meestal tussen bloemen) en hebben daarbij voordeel van hun hun uitstekende camouflage. Net als bidsprinkhanen vangen ze de prooi met hun voorpoten. Die prooi kan veel groter zijn dan hun eigen grootte.

Phymatinae werden beschouwd als een aparte familie binnen Cimicomorpha (Froeschner & Kormilev (1989), Maldonado (1990)) en de naam Phymatidae wordt nog steeds gebruikt in sommige literatuur en websites. Carayon, Usinger and Wygodzinsky (1958) waren de eersten die Phymatidae reduceerden tot een onderfamilie binnen de familie Reduviidae, In een recente analyse (Weirauch 2008) werd dat bevestigd. Daarom hoort de naam Phymatidae niet meer te worden gebruikt.[1]

De onderfamilie bestaat uit de volgende geslachten: [2]