Emoji-vlagsequentie
Een emoji-vlagsequentie is het gebruik van een opeenvolging van Unicode-karakters om op ondersteunde platformen en applicaties vlaggen grafisch weer te geven.[1] Dit neemt meestal de vorm aan van de landsvlag van het desbetreffende gebied.[2]
Regional Indicator Symbols
[bewerken | brontekst bewerken]Een emoji-vlagsequentie wordt in de meeste gevallen gemaakt met behulp van Regional Indicator Symbols. Dit is een set van 26 alfabetische Unicode-karakters die specifiek bedoeld zijn om twee-letter codes uit de ISO 3166-1 alpha-2-standaard op een speciale wijze weer te kunnen geven. In de praktijk betreft het hier vaak vlagsymbolen, maar een enkel platform (zoals Microsoft Windows) geeft deze karakters weer in tekens die gebaseerd zijn op Latijns schrift.
Deze Regional Indicators zijn in 2010 geรฏntroduceerd met de Unicode 6.0-standaard.[3] Het Unicode-consortium is er vrij expliciet in dat dit mechanisme gebruikt zal moeten worden om landsvlaggen weer te geven, er komen geen specifieke emoji voor landsvlaggen Verder duiden deze Indicators strikt de vlaggen aan, niet de gebieden waarmee deze vlaggen geassocieerd zijn.[4] In 2021 zijn er 270 geldige vlagsequenties beschikbaar in de set van Regional Indicators.
Een ander belangrijk gegeven is dat de Regional Indicators alleen gebruikt worden voor de 249 landen die gespecificeerd zijn in de ISO 3166-1 standaard, plus enkele uitzonderingen. Deze uitzonderingen zijn:
- Macro-regio's. Dat zijn er in de huidige standaard twee, te weten de Verenigde Naties en de Europese Unie
- Een zestal "uitzonderlijke reserveringen": Ascension, Clipperton, Diego Garcia, Ceuta en Melilla, de Canarische eilanden, en Tristan da Cunha.
- Een "user-assigned temporary country code" voor Kosovo.
- Een twaalftal meest voormalige gebiedsdelen, waarvan het gebruik vermeden dient te worden (zie tabel).
Huidige vlagsequenties gebaseerd op Regional Indicators
[bewerken | brontekst bewerken]Andere vlaggen met ZWJ-sequenties
[bewerken | brontekst bewerken]Met behulp van ZWJ-sequenties is het is mogelijk vlaggen te maken die niet voorkomen in de ISO 3166-1-specificatie. ZWJ staat voor Zero Width Joiner, een verbindingsteken met breedte nul. Daartoe wordt een "lege" vlag (meestal de witte of de zwarte) met behulp van een ZWJ gecombineerd met een ander symbool. Let op dat niet ieder platform hier een grafische representatie voor zal hebben, Unicode houdt een lijst bij welke grafemen ondersteund moeten worden. Karakters op deze lijst worden aangeduid als Recommended for General Interchange (RGI).[6]
Geldige vlaggen van ZWJ-vlagsequenties
[bewerken | brontekst bewerken]- ๐ดโโ ๏ธ De Jolly Roger. Combinatie van ๐ด Zwarte Vlag, ZWJ, en โ ๏ธ Doodshoofd.
- ๐ณ๏ธโ๐ De regenboogvlag. Combinatie van ๐ณ๏ธ Witte Vlag, ZWJ, en ๐ Regenboog.
- ๐ณ๏ธโโง๏ธ De transgendervlag. Combinatie van ๐ณ๏ธ Witte Vlag, ZWJ, en โง๏ธ Transgender-symbool.
- Vlaggen van Britse gebiedsdelen. Combinatie van ๐ด Zwarte Vlag en vijf lettertekens uit het Unicode-bereik voor Tags (U+E0000โE007F):
- ๐ด๓ ง๓ ข๓ ฅ๓ ฎ๓ ง๓ ฟ De vlag van Engeland met "gbeng"
- ๐ด๓ ง๓ ข๓ ณ๓ ฃ๓ ด๓ ฟ De vlag van Schotland met "gbsct"
- ๐ด๓ ง๓ ข๓ ท๓ ฌ๓ ณ๓ ฟ De vlag van Wales met "gbwls"
- โ https://emojipedia.org/emoji-flag-sequence/. Gearchiveerd op 1 mei 2023.
- โ https://www.unicode.org/reports/tr51/#Flags "Although a pair of REGIONAL INDICATOR symbols is referred to as an emoji_flag_sequence, it really represents a specific region, not a specific flag for that region"
- โ https://www.unicode.org/L2/L2009/09379-n3727-regionalindicators.pdf. Gearchiveerd op 16 mei 2023.
- โ UTS #51: Unicode Emoji. www.unicode.org. Geraadpleegd op 14 mei 2021.
- โ UCD: Emoji Sequence Data for UTR #51. Unicode Consortium (28 januari 2020).
- โ https://www.unicode.org/Public/emoji/13.1/emoji-sequences.txt. Gearchiveerd op 16 juni 2023.