Resolutie 1654 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1654
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 31 januari 2006
Nr. vergadering 5360
Code S/RES/1654
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Congolese burgeroorlog
Beslissing Verlengde de groep van experts die schendingen van het wapenembargo onderzocht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Slowakije Slowakije · Vlag van Tanzania Tanzania
De Democratische Republiek Congo.
De Democratische Republiek Congo.

Resolutie 1654 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 31 januari 2006. De resolutie verlengde de groep van experts die de schendingen van het wapenembargo tegen gewapende groepen in de Democratische Republiek Congo onderzocht met een half jaar.

Zie Congolese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1994 braken in de Democratische Republiek Congo etnische onlusten uit die onder meer werden veroorzaakt door de vluchtelingenstroom uit de buurlanden Rwanda en Burundi. In 1997 beëindigden rebellen de lange dictatuur van Mobutu en werd Kabila de nieuwe president. In 1998 escaleerde de burgeroorlog toen andere rebellen Kabila probeerden te verjagen. Zij zagen zich gesteund door Rwanda en Oeganda. Toen hij in 2001 omkwam bij een mislukte staatsgreep werd hij opgevolgd door zijn zoon. Onder buitenlandse druk werd afgesproken verkiezingen te houden die plaatsvonden in 2006 en gewonnen werden door Kabila. Intussen zijn nog steeds rebellen actief in het oosten van Congo en blijft de situatie er gespannen.

De Veiligheidsraad wilde nauw toezien op de naleving van het wapenembargo dat met resolutie 1493 was opgelegd en met resolutie 1596 was uitgebreid. Ook wilde de Veiligheidsraad de maatregelen tegen de schenders in de laatste resolutie hard maken.

De secretaris-generaal werd gevraagd om de groep van experts die krachtens resolutie 1533 schendingen van het embargo onderzocht opnieuw op te richten, nu tot 31 juli. Die experts werden gevraagd tegen 10 juli te rapporteren. Van alle partijen en landen werd geëist dat ze meewerkten met de experts, hun veiligheid verzekerden en aan die experts toegang tot relevante personen, documenten en plaatsen verschaften.

Verwante resoluties

[bewerken | brontekst bewerken]