Steltwantsen

Steltwantsen
Metatropis rufescens, heksenkruidsteltwants
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)]
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie
Berytidae
(Fieber, 1851)
Neides tipularius, lange steltwants
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Steltwantsen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Steltwantsen (Berytidae) zijn een familie van insecten die behoren tot de wantsen (Heteroptera).

Uiterlijke kenmerken

[bewerken | brontekst bewerken]

De steltwantsen zijn 2,5-11 millimeter lang en hebben een langwerpige, slanke lichaamsbouw met dunne lange poten en voelsprieten. Veel soorten lijken op het eerste gezicht op wantsen uit de familie hydrometridae of op wantsen uit de onderfamilie Emesinae van de roofwantsen Reduviidae. De meeste steltwantsen zijn geelachtig of bruin. Het bovenste deel van de dijen en van antennesegmenten is vaak opvallend verdikt.

Verspreidingsgebied

[bewerken | brontekst bewerken]

De steltwantsen zijn wereldwijd verspreid. Er zijn ongeveer 170 soorten bekend in ongeveer 36 geslachten. In Europa worden 30 soorten gevonden.

Ze bewegen zich traag. De dieren voeden zich voornamelijk met planten en leven daar ook op. In het oosten van de V.S. veroorzaakt de Jalysus spinosis schade aan maïs, perzik, en tomaat.

De Berytidae waren in de loop van hun taxonomisch onderzoek als een aparte familie (zoals nu), maar ook als een onderfamilie van randwantsen (Coreidae) en de bodemwantsen (Lygaeidae) of als een geslachtengroep van de onderfamilie Cyminae van de bodemwantsen beschouwd. Nu wordt de familie steltwantsen (Berytidae) in de volgende onderfamilies en geslachtengroepen verdeeld. Hier in komen in Nederland de volgende negen soorten voor.