Studentenorganisatie

Studenten organiseren zich in verschillende verbanden, zoals verenigingen, stichtingen, actiegroepen en politieke partijen. In dit artikel worden de verschillende vormen van studentenorganisaties kort besproken.

Gezelligheidsverenigingen

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie ook studentenvereniging voor een breder kader van de ontstaansgeschiedenis van studenten(gezelligheids)verenigingen

Met de generieke term studentenvereniging wordt met name gedoeld op een studentengezelligheidsvereniging, ofwel een vereniging van studenten aan een universiteit of hogeschool, met vooral een sociale functie. De omvang kan variëren van enkele tientallen tot een paar duizend leden. De grotere verenigingen zijn onderverdeeld in subgroepen, met name jaarclubs en disputen.

In Vlaanderen noemt men een studentenvereniging ook wel een studentenkring. Daarnaast kent Vlaanderen de zogenaamde studentenclubs, gezelligheidsverenigingen met leden afkomstig uit één bepaalde regio, of met eenzelfde studierichting. De studentenclubs hebben gemiddeld enkele tientallen leden. Lid worden kan enkel op voorspraak.

Verder kennen West- en Centraal-Europa de studentencorpora: gewoonlijk de oudste studentenverenigingen in een universiteitsstad, die soms teruggaan tot de studentenverbanden van de 18de en 19de eeuw. De corpora zijn doorgaans traditionele clubs, met bijbehorende tradities en rituelen, en worden beschouwd als elitair.

Organisaties naar interessegebied

[bewerken | brontekst bewerken]

Voor studenten met een specifieke interesse zijn er specifieke studentenverenigingen, bijvoorbeeld:

Sommige van deze verenigingen zijn niet op zichzelf staand, maar onderdeel van een studentengezelligheidsvereniging.

Organisaties naar identiteit

[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit een gemeenschappelijke identiteit, zoals taal, afkomst, religie, politieke ideologie of seksuele geaardheid zijn er:

De scheidslijn met de gewone studentengezelligheidsverenigingen kan dun zijn.

Organisaties gerelateerd aan een opleiding, faculteit of opleidingsinstituut

[bewerken | brontekst bewerken]

Voor studenten die verdieping zoeken in hun opleiding zijn er verschillende organisaties, die studieboeken verkopen, beschikken over oefententamens, en lezingen, congressen, trainingen en excursies organiseren, gerelateerd aan de opleiding. Daarnaast organiseren ze borrels, feesten, sportdagen en weekends. Men onderscheidt:

Organisaties voor belangenbehartiging

[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillende studentenbelangen-organisaties:

Koepelorganisaties

[bewerken | brontekst bewerken]

Koepelorganisaties en samenwerkingsverbanden behartigen de belangen van de aangesloten leden, nemen besluiten, en halen de vriendschappelijke banden aan met organisaties van dezelfde snit.

  • lokale samenwerkingsverbanden binnen een gemeente, bijvoorbeeld een studentensportraad of een seniorenkonvent
  • landelijke koepelorganisaties en samenwerkingsverbanden van organisaties van eenzelfde aard
  • internationale koepelorganisaties