Swan Features Syndicate

Swan Features Syndicate
Oprichting 1953
Sleutelfiguren Anton (Ton) de Zwaan
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Amsterdam[1]
Producten Krantenstrips
Portaal  Portaalicoon   Economie
Strip

Swan Features Syndicate was een Nederlands syndicatiebureau opgericht door Anton (Ton) de Zwaan. Het bedrijf verkocht voornamelijk Nederlandse strips aan buitenlandse kranten. Op zijn hoogtepunt was het het grootste syndicatiebureau van de Lage Landen.

De Zwaan werkte na de Tweede Wereldoorlog als zakelijk directeur bij de stripstudio Toonder Studio's, waar hij hun strips verkocht aan buitenlandse kranten. Ondanks De Zwaan en Toonders wederzijdse waardering hadden ze echter meningsverschillen over de verlieslijdende tekenfilmafdeling. Hierop verliet De Zwaan Toonder Studio's en richtte hij in 1953 zijn eigen bedrijf, Swan Features Syndicate, op. Enkele tekenaars waaronder Hans G. Kresse, Henk Sprenger en Piet Wijn volgden hem.[2][3] Bij het nieuwe bedrijf deed hij vergelijkbaar werk als bij Toonder Studio's.

In de beginperiode van het syndicatiebureau reisde De Zwaan bijna 10 maanden per jaar. Hij deed vooral zaken in Australië, België, Canada, de Filipijnen, Frankrijk, India, Japan, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Scandinavië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.[1] Verscheidene buitenlandse syndicatiebureaus kochten de exclusieve rechten voor de strips van Swan Features Syndicate in de landen waar zij actief zijn. Deze syndicatiebureaus kochten gewoonlijk de rechten op alle strips van Swan Features Syndicate, waardoor de strips nooit apart verkocht werden. Soms werden ook strips geruild waardoor het syndicatiebureau buitenlandse strips zoals Fred Basset en Kapitein Rijkers in het Nederlands vertaalde. Het bedrijf gaf ook enkele reeksen zelf in Nederland uit waaronder een aantal strips voor het stripblad Olidin. Voor sommige strips zoals Matho Tonga maakte Swan Features Syndicate ook een promofolder. Het hoogtepunt van het bedrijf was van 1956 tot 1970.

Met de opkomst van de ballonstrips bewerkte het syndicatiebureau ook tekststrips naar ballonstrips.[1] De Zwaan overleed in 1989. Zijn kleindochter schonk het het archief van het bedrijf in 2015 aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (sinds 2019 Allard Pierson).[4]

Onderstaande Nederlandse strips verschenen via Swan Features Syndicate in het Nederlands:

Van onderstaande Nederlandse strips verzorgde Swan Features Syndicate vertalingen:

Van onderstaande anderstalige strips verzorgde Swan Features Syndicate een Nederlandse vertaling:

Bewerk
Deze lijst is (mogelijk) incompleet. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om de lijst uit te breiden.