Veelerveen

Veelerveen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Veelerveen (Groningen)
Veelerveen
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Westerwolde Westerwolde
Coördinaten 53° 3′ NB, 7° 8′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,3[1] km²
- land 4,21[1] km²
- water 0,09[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
575[1]
(134 inw./km²)
Woning­voorraad 265 woningen[1]
Overig
Postcode 9566
Netnummer 0597
Woonplaats­code 2234
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Veelerveen is een lintdorp in de Groningse gemeente Westerwolde met 575 inwoners in 2023. Het dorp is een van de jongste veenkoloniën in Oost-Groningen.

Rond 1900 was er al enige bebouwing aanwezig, maar de nederzetting groeide uit toen de Vereniging ter bevordering van de kanalisatie van Westerwolde het B.L. Tijdenskanaal (1911), het Ruiten-Aa Kanaal (1920) en het Mussel Aa Kanaal (1916) had laten graven. Veelerveen ontstond precies op de plek waar deze kanalen samenkomen. De kanalen leidden ook tot de vestiging van de aardappelmeelfabriek 'Westerwolde'. Na de vervening werd het dorp grotendeels agrarisch.

In 1911 werd begonnen met het graven van het Ruiten-Aa-kanaal, tussen Ter Apel en Bellingwolde, in 1916 werd het westelijk hiervan geprojecteerde Mussel-Aa-kanaal gegraven, tussen Musselkanaal en Bellingwolde. Beide kanalen werden onder zware omstandigheden met de hand gegraven. De voltooiing van beide kanalen in 1920 droeg bij aan de economische ontwikkeling van Westerwolde. De kanalen hadden ook een belangrijke functie als scheepvaartverbinding.

Om de initiatiefnemer van het kanalisatieplan, B.L.Tijdens te eren, werd kort na zijn overlijden in 1904 Een hardstenen obelisk opgericht bij de sluis ten zuiden van Bellingwolde.

Op de obelisk staat de tekst "B.L.Tijdens, ontwerper van het plan ter kanalisering van Westerwolde 1892-1908".

Noabers badde of Mercedesbrug

De kanalen werden in de periode na de Tweede Wereldoorlog gesloten voor de scheepvaart en kregen alleen een functie voor de waterhuishouding van Westerwolde. Door de schaalvergroting en concentratie werd de aardappelmeelfabriek gesloten door Avebe. In de laatste decennia van de 20e eeuw werd gepoogd de streek voor het toerisme te ontwikkelen. Dit resulteerde in het openstellen van het Ruiten Aa kanaal en B.L. Tijdenskanaal voor de pleziervaart en het Mussel Aa Kanaal voor de kanovaart. Ook werd er een fietspaden aangelegd in de buurt van Veelerveen richting Loosterveen en langs het Mussel Aa Kanaal richting Veele. Op de kanaalkruising ligt een brug met drie armen, Noabers Badde of Mercedesbrug, waarover alle drie de oevers te bereiken zijn.

Voorzieningen

[bewerken | brontekst bewerken]

In Veelerveen staat een multifunctioneel gebouw waar drie voorzieningen in onder zijn gebracht te weten: dorpshuis Noabershoes, een aula en een gymzaal waar ook een keer per jaar een toneelstuk wordt opgevoerd. Vroeger was in dit gebouw ook een basisschool aanwezig, maar deze moest vanwege leerlingentekort in 2012 fuseren met basisschool de Vrieske honk in Vriescheloo. Sportschool de Wenakker is gevestigd in het oude dorpshuis.

In de dorpskerk werden door de evangelisatie van de Nederlands-hervormde gemeente van Vlagtwedde tot 2005 diensten gehouden. Daarna deed het gebouw een tijd dienst als tapasbar. Tegenwoordig heeft het nog steeds een horecafunctie.

In het dorp is ook een opvangcentrum van christelijke signatuur voor verslaafde mannen vanaf 18 jaar: De Spetse hoeve. Dit centrum is onderdeel van de stichting Teen Challenge.

Bij de sluis ten noorden van Veelerveen ligt de korenmolen Nieman's Meuln, een stellingmolen uit 1916. Aan de Verbindingsweg staan arbeiderswoningen ontworpen door architect M.J. Granpré Molière.

De begrafenisvereniging te Veelerveen is opgericht in 1903 met als doel de Veelerveensters op een waardige manier ten grave te dragen. In die tijd was het de gewoonte dat als er iemand overleed, de buren van de overledene hem ten grave droegen. Alle 12 gezinnen in Veelerveen kenden deze burenplicht. Om die reden zou er een begrafenisvereniging zijn opgericht.

[bewerken | brontekst bewerken]