Viridiana

Viridiana
Regie Luis Buñuel
Producent Gustavo Alatriste
Scenario Julio Alejandro
Luis Buñuel
Hoofdrollen Silvia Pinal
Francisco Rabal
Fernando Rey
Margarita Lozano
Muziek Gustavo Pittaluga
Wolfgang Amadeus Mozart
Georg Friedrich Händel
Ludwig van Beethoven
Première Vlag van Frankrijk Frankrijk, Cannes, mei 1961
Speelduur 90 minuten
Taal Spaans
Land Vlag van Mexico Mexico
Vlag van Spanje Spanje
Gewonnen prijzen Palme d'Or, Filmfestival van Cannes
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Viridiana[1] is een Mexicaans-Spaanse film van Luis Buñuel uit 1961. De film is gebaseerd op de roman Halma van Benito Pérez Galdós en kan beschouwd worden als een soort vervolg op Nazarín, een andere film van Buñuel naar een werk van Benito Pérez Galdós. De film kreeg in 1961 de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

Viridiana gaat binnenkort haar geloften afleggen om zich op te sluiten in een klooster. Zij wil een laatste bezoek afleggen bij haar oom, een welgesteld burger, vooraleer haar geloften uit te spreken. De oom verdooft haar en doet alsof hij haar misbruikt om haar op die manier te bewegen met hem te huwen. Zij weigert echter en de man pleegt, gekweld door spijt, zelfmoord.

Als rijke erfgename samen met een neef, besluit Viridiana niet naar het klooster te gaan en haar leven te wijden aan de armen. Na een feest worden de mensen die zij heeft geholpen dronken, plunderen het huis en trachten hun weldoenster te verkrachten. Zij wordt gered door haar neef en valt voor zijn charmes. Viridiana gaat bij hem en een meid wonen in een driehoeksrelatie.

Buñuel rekent af met de onderdrukking van zijn jeugd en snijdt zijn geliefde thema's aan: seksueel fetisjisme en incest, de hypocrisie van de kerk, de lompheid en zelfgenoegzaamheid van de bourgeoisie, de "laagheid" van het volk.

De scène met Het Laatste Avondmaal waar Christus en zijn apostelen vervangen zijn door bedelaars, is een monument van provocatie gebleven.

Met Viridiana brak Buñuel internationaal door. Voorheen maakte hij alleen abstracte films en documentaires, nu had hij ook een psychologisch drama op zijn naam staan. De Franse filmindustrie zag de commerciële waarde van Buñuels originele cinema en vroeg hem naar Frankrijk te komen. In 1966 keerde hij terug naar Frankrijk om daar, voor een grote studio, grotere en duurdere films te gaan maken, films met grote filmsterren in de hoofdrollen.

Acteur Personage
Silvia Pinal Viridiana
Francisco Rabal Jorge
Fernando Rey Don Jaime
José Calvo Don Amalio
Margarita Lozano Ramona
José Manuel Martín kreupele
Victoria Zinny Lucia, verloofde van Jorge
Luis Heredia "El Poca"
Joaquín Roa Don Zequiel
Lola Gaos Enedina
Teresa Rabal Rita, dochter van Ramona
Juan García Tienda José, de melaatse
Sergio Mendizábal "El Pélón"
  • In Cannes lokte de film een schandaal uit, maar kreeg wel de Gouden Palm.
  • Zowel het Vaticaan als dictator Franco veroordeelden de film als godslasterlijk. In Spanje werden kopieën van de film in beslag genomen.
[bewerken | brontekst bewerken]