Wereldkampioenschappen kunstschaatsen 1980

De Wereldkampioenschappen kunstschaatsen is een evenement dat georganiseerd wordt door de Internationale Schaatsunie.

Het WK toernooi van 1980 vond plaats in Dortmund. Het was de tweede keer dat de Wereldkampioenschappen Kunstschaatsen hier plaatsvonden, de eerste keer was in 1964 .

Voor de mannen was het de 70e editie, voor de vrouwen de 60e editie, voor de paren de 58e editie, en voor de ijsdansers de 28e editie.

De Duitse en Oostenrijkse schaatsbond, verenigd in de "Deutscher und Österreichischer Eislaufverband", organiseerden zowel het eerste EK Schaatsen voor mannen als het eerste EK Kunstrijden voor mannen in 1891 in Hamburg, Duitsland, nog voor het ISU in 1892 werd opgericht. De internationale schaatsbond nam in 1892 de organisatie van het EK Kunstrijden over. In 1895 werd besloten voortaan de Wereldkampioenschappen kunstschaatsen te organiseren en kwam het EK te vervallen. In 1896 vond de eerste editie voor de mannen plaats. Vanaf 1898 vond toch weer een herstart plaats van het EK Kunstrijden.

In 1906, tien jaar na het eerste WK voor de mannen, werd het eerste WK voor de vrouwen georganiseerd en twee jaar later, in 1908, vond het eerste WK voor de paren plaats. In 1952 werd de vierde discipline, het WK voor de ijsdansers, eraan toegevoegd.

Er werden geen kampioenschappen gehouden tijdens en direct na de Eerste Wereldoorlog (1915-1921) en tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog (1940-1946) en in 1961 vanwege de Sabena vlucht 548 vliegtuigramp op 15 februari op Zaventem waarbij alle passagiers, waaronder de voltallige Amerikaanse delegatie voor het WK kunstrijden op weg naar Praag, om het leven kwamen.

Er namen deelnemers uit 23 landen deel aan deze kampioenschappen. Zij vulden 87 startplaatsen in. Voor het eerst namen er vertegenwoordigers uit China deel aan het WK Kunstschaatsen. Zhili Wang kwam uit bij de mannen, Zhiying Liu bij de vrouwen en Bo Luan / Bin Yao bij de paren.

België werd voor het eerst nadat Christine van der Putte in 1964 bij de vrouwen deelnam weer vertegenwoordigd op het WK Kunstschaatsen. Eric Krol was de vierde Belg die in het mannentoernooi deelnam na Robert Van Zeebroeck (1926, 1938), Freddy Mesot (1936, 1937) en Fernand Leemans (1948).

Voor Nederland kwam Rudina Pasveer voor de eerste keer bij de vrouwen uit. Zij was de achtste Nederlandse die in het vrouwentoernooi uitkwam.

(Tussen haakjes het totaal aantal startplaatsen over de disciplines.)

Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten (10)
Vlag van Duitse Democratische Republiek DDR (9)
Vlag van Sovjet-Unie Sovjet-Unie (9)
Vlag van Japan Japan (7)
Vlag van Bondsrepubliek Duitsland West-Duitsland (6)
Vlag van Canada Canada (5)
Vlag van Tsjecho-Slowakije Tsjecho-Slowakije (5)
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk (5)
Vlag van Australië Australië (3)
Vlag van China China (3)
Vlag van Frankrijk Frankrijk (3)
Vlag van Italië Italië (3)
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk (3)
Vlag van Zwitserland Zwitserland (3)
Vlag van Finland Finland (2)
Vlag van Hongarije Hongarije (2)
Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië (2)
Vlag van Zweden Zweden (2)
Vlag van België België (1)
Vlag van Denemarken Denemarken (1)
Vlag van Nederland Nederland (1)
Vlag van Polen Polen (1)
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea (1)

Medailleverdeling

[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de mannen veroverde Jan Hoffmann dit jaar zijn zevende WK medaille en na 1974 zijn tweede wereldtitel. In 1977, 1978 werd hij tweede en in 1973, 1976, 1979 derde. Robin Cousins op de tweede plaats veroverde zijn derde WK medaille, in 1978 werd hij derde en in 1979 ook tweede. Charles Tickner, de wereldkampioen van 1978 veroverde dit jaar zijn tweede WK medaille, hij werd derde.

Bij de vrouwen veroverde Anett Pötzsch haar tweede wereldtitel, het was haar vierde medaille, in 1977 werd zij tweede, in 1978 wereldkampioene en in 1979 weer tweede. Dagmar Lurz op de tweede plaats veroverde haar tweede medaille, in 1977 werd ze derde. Linda Fratianne veroverde ook haar vierde medaille, in 1977 werd wereldkampioen, in 1978 tweede, 1979 weer wereldkampioen en dit jaar derde.

Bij het paarrijden veroverden Marina Cherkasova / Sergei Shakhrai de wereldtitel, het was hun tweede medaille, in 1979 werden ze tweede. De nummers twee van 1978, Manuela Mager / Uwe Bewersdorf, veroverden ook dit jaar de tweede plaats. Maria Pestova / Stanislav Leonovich op de derde plaats stonden voor de eerste keer op het erepodium.

Bij het ijsdansen stonden dezelfde drie paren als in 1978 en 1979 op het erepodium. Krisztina Regöczy / Andras Sallay veroverden hun derde medaille, in 1978 werden ze derde, in 1979 tweede en dit jaar wereldkampioen. Het paar op de tweede plaats, Natalja Linitsjoek / Gennadi Karponossov, veroverden hun vijfde medaille, in 1974 en 1977 werden zij derde, in 1978 en 1979 wereldkampioen. Het paar Irina Moiseeva / Andrei Minenkov veroverden hun zesde medaille, in 1975, 1977 werden ze wereldkampioen, in 1976, 1978 tweede en in 1979 en dit jaar derde.

Discipline Goud
Goud
Zilver
Zilver
Brons
Brons
Mannen Vlag van Duitse Democratische Republiek Jan Hoffmann Vlag van Verenigd Koninkrijk Robin Cousins Vlag van Verenigde Staten Charles Tickner
Vrouwen Vlag van Duitse Democratische Republiek Anett Pötzsch Vlag van Duitsland Dagmar Lurz Vlag van Verenigde Staten Linda Fratianne
Paren Vlag van Sovjet-Unie Marina Cherkasova / Sergei Shakhrai Vlag van Duitse Democratische Republiek Manuela Mager / Uwe Bewersdorf Vlag van Sovjet-Unie Marina Pestova / Stanislav Leonovich
IJsdansen Vlag van Hongarije Krisztina Regöczy / Andras Sallay Vlag van Sovjet-Unie Natalja Linitsjoek / Gennadi Karponossov Vlag van Sovjet-Unie Irina Moiseeva / Andrei Minenkov

Mannen / Vrouwen

[bewerken | brontekst bewerken]

Er deden 22 mannen uit zestien landen mee. Jan Hoffmann nam voor de tiende keer deel. Voor Robin Cousins en Mitsuro Matsumura was het hun zesde deelname. Voor David Santee en William Schober was het de vijfde deelname. Voor het kwartet Tickner, Bobrin, Pockar en Oberg was het de vierde keer dat ze deelnamen. Igarashi, Liebers en Simond namen voor de derde keer deel. Voor vijf mannen was het hun tweede deelname en met Eric Krol maakten nog vier mannen hun WK debuut.

Mannen
# naam land
Goud Jan Hoffmann Vlag van Duitse Democratische Republiek
Zilver Robin Cousins Vlag van Verenigd Koninkrijk
Brons Charles Tickner Vlag van Verenigde Staten
4 David Santee Vlag van Verenigde Staten
5 Scott Hamilton Vlag van Verenigde Staten
6 Mitsuro Matsumura Vlag van Japan
7 Igor Bobrin Vlag van Sovjet-Unie
8 Fumio Igarashi Vlag van Japan
9 Brian Pockar Vlag van Canada
10 Hermann Schulz Vlag van Duitse Democratische Republiek
11 Rudi Cerne Vlag van Duitsland
12 Mario Liebers Vlag van Duitse Democratische Republiek
13 Jean-Christophe Simond Vlag van Frankrijk
14 Alexandr Fadeev Vlag van Sovjet-Unie
15 Grzegorz Filipowski Vlag van Polen
16 Jozef Sabovcik Vlag van Tsjechië
17 William Schober Vlag van Australië
18 Helmut Kristofics-Binder Vlag van Oostenrijk
19 Thomas Oberg Vlag van Zweden
20 Eric Krol Vlag van België
21 Miljan Begovic Vlag van Joegoslavië (1943-1992)
22 Zhili Wang Vlag van China

Er deed een recordaantal van 33 vrouwen, waaronder tien debutanten, uit 18 landen mee. Anett Pötzsch en Emi Watanabe namen voor de achtste keer deel. Dagmar Lurz en Susanna Driano namen voor de zesde keer deel. Drie vrouwen (Fratianne, Kristofics-Binder en Biellmann namen voor de vijfde keer deel. Elena Vodorezova was de enige vrouw die voor de vierde keer deelnam. Zes vrouwen (Allen, Wegelius, Weissenberg, Broman, Olsson en Riediger) namen voor de derde maal deel. Voor acht vrouwen was het de tweede deelname aan het vrouwentoernooi, voor Christina Riegel was het haar eerste deelname bij de vrouwen, in 1979 (en ook dit jaar) nam ze deel bij het paarrijden met Andreas Nischwitz.

Vrouwen
# naam land
Goud Anett Pötzsch Vlag van Duitse Democratische Republiek
Zilver Dagmar Lurz Vlag van Duitsland
Brons Linda Fratianne Vlag van Verenigde Staten
4 Emi Watanabe Vlag van Japan
5 Claudia Kristofics-Binder Vlag van Oostenrijk
6 Denise Biellmann Vlag van Zwitserland
7 Lisa-Marie Allen Vlag van Verenigde Staten
8 Kristiina Wegelius Vlag van Finland
9 Deborah Cottrill Vlag van Verenigd Koninkrijk
10 Katarina Witt Vlag van Duitse Democratische Republiek
11 Elaine Zayak Vlag van Verenigde Staten
12 Sanda Dubravcic Vlag van Joegoslavië (1943-1992)
13 Carola Weissenberg Vlag van Duitse Democratische Republiek
14 Tracey Wainman Vlag van Canada
15 Sonja Stanek Vlag van Oostenrijk
16 Renata Baierova Vlag van Tsjechië
17 Susan Broman Vlag van Finland
18 Anne-Sophie de Kristoffy Vlag van Frankrijk
19 Christina Riegel Vlag van Duitse Democratische Republiek
20 Yoko Yakushi Vlag van Japan
21 Reiko Kobayashi Vlag van Japan
22 Anita Siegfried Vlag van Zwitserland
23 Bodil Olsson Vlag van Zweden
24 Belinda Coulthard Vlag van Australië
25 Rudina Pasveer Vlag van Nederland
26 Barbara Toffolo Vlag van Italië
27 Hanne Gamborg Vlag van Denemarken
28 Shin Hae-sook Vlag van Zuid-Korea
29 Zhiying Liu Vlag van China
- Susanna Driano Vlag van Italië t.z.t.
- Danielle Rieder Vlag van Zwitserland t.z.t.
- Karin Riediger Vlag van Duitsland t.z.t.
- Elena Vodorezova Vlag van Sovjet-Unie t.z.t.

Paren / IJsdansen

[bewerken | brontekst bewerken]

Er deden vijftien paren uit tien landen mee. Het kwartet paren Cherkasova / Shakhrai, Spieglova / Spiegl, Franks / Botticelli en Cain / Cain namen voor de vierde keer deel. Ook Andreas Nischwitz nam voor de vierde keer deel,in 1977, 1978 met Susanne Scheibe en in 1979 en dit jaar met Christina Riegel. De paren Mager / Bewersdorf, Pestova / Leonovich en Baess / Thierbach namen voor de derde keer deel. Twee paren, Haufe / Bellmann en Underhill / Martini namen voor de tweede keer deel. Vijf paren maakten hun WK debuut.

Paren
# naam land
Goud Marina Cherkasova
Sergei Shakhrai
Vlag van Sovjet-Unie
Zilver Manuela Mager
Uwe Bewersdorf
Vlag van Duitse Democratische Republiek
Brons Marina Pestova
Stanislav Leonovich
Vlag van Sovjet-Unie
4 Sabine Baess
Tassilo Thierbach
Vlag van Duitse Democratische Republiek
5 Christina Riegel
Andreas Nischwitz
Vlag van Duitsland
6 Veronika Pershina
Marat Akbarov
Vlag van Sovjet-Unie
7 Caitlin Carruthers
Peter Carruthers
Vlag van Verenigde Staten
8 Ingrid Spieglova
Alan Spiegl
Vlag van Tsjechië
9 Cornelia Haufe
Kersten Bellmann
Vlag van Duitse Democratische Republiek
10 Sheryl Franks
Michael Botticelli
Vlag van Verenigde Staten
11 Barbara Underhill
Paul Martini
Vlag van Canada
12 Yukiko Okabe
Takashi Mura
Vlag van Japan
13 Susan Garland
Robert Daw
Vlag van Verenigd Koninkrijk
14 Elizabeth Cain
Peter Cain
Vlag van Australië
15 Bo Luan
Bin Yao
Vlag van China

Er deden zeventien paren uit tien landen mee. Gennadi Karponossov nam voor de tiende keer deel (3x met Elena Zharkova en 7x met Natalja Linitsjoek). De paren Regöczy / Sallay en Moiseeva / Minenkov namen voor de achtste keer deel. Wighton / Dowding namen voor de vierde keer deel. Drie paren, Torvill / Dean, Smith / Summers en Froschl / Steiner namen voor de derde keer deel. Barber / Slater, Hola / Foltan en Remport / Nagy namen voor de tweede keer deel. Ook Tadayuki Takahashi nam voor de tweede keer deel, in 1979 met Yukimo Kage en dit jaar met Noriko Sato. Zes paren maakten hun WK debuut.

IJsdansen
# naam land
Goud Krisztina Regöczy
Andras Sallay
Vlag van Hongarije
Zilver Natalja Linitsjoek
Gennadi Karponossov
Vlag van Sovjet-Unie
Brons Irina Moiseeva
Andrei Minenkov
Vlag van Sovjet-Unie
4 Jayne Torvill
Christopher Dean
Vlag van Verenigd Koninkrijk
5 Lorna Wighton
John Dowding
Vlag van Canada
6 Judy Blumberg
Michael Seibert
Vlag van Verenigde Staten
7 Natalia Karamysheva
Rostislav Sinitsin
Vlag van Sovjet-Unie
8 Stacey Smith
John Summers
Vlag van Verenigde Staten
9 Henriette Froschl
Christian Steiner
Vlag van Duitsland
10 Karen Barber
Nicholas Slater
Vlag van Verenigd Koninkrijk
11 Jana Berankova
Jan Bartak
Vlag van Tsjechië
12 Nathalie Herve
Pierre Bechu
Vlag van Frankrijk
13 Marie McNeil
Robert McCall
Vlag van Canada
14 Jindra Hola
Karol Foltan
Vlag van Tsjechië
15 Noriko Sato
Tadayuki Takahashi
Vlag van Japan
16 Gabriella Remport
Sandor Nagy
Vlag van Hongarije
17 Paola Casalotti
Sergio Ceserani
Vlag van Italië