Alexandre Gustave Eiffel
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
Alexandre Gustave Eiffel (n. , Dijon, Franța – d. , Paris, Franța) a fost un inginer francez, cunoscut în special pentru realizarea Turnului Eiffel.
Viața
[modificare | modificare sursă]Eiffel s-a născut în Dijon, Côte-d'Or, Franța. Numele de Eiffel a fost preluat de la unul dintre strămoșii germani la început de secol XVIII. Numele și l-a luat după localitatea unde s-a născut, Marmagen, situată în Eifel.
În tinerețe, cele două persoane care l-au influențat pe Gustave au fost amândoi chimiști, unchiul său Jean - Baptiste Mollerat și Michel Perret. Ambii unchi și-au petrecut mult timp în compania tânărului Eiffel, învățându-l tot despre chimie, sensul religiei și filosofie. La școală, Eiffel a fost extrem de isteț, dar nu foarte studios. Când era la Lycée Royal, Eiffel se plictisea și a ajuns la concluzia că orele erau o pierdere de timp. În ultimii doi ani de liceu, Eiffel și-a găsit preocupare, dar nu în inginerie, ci în istorie și literatură. Studiile lui Eiffel s-au îmbogățit, astfel încât a absolvit liceul cu două diplome, în științe și în literatură. Eiffel a absolvit colegiul la Collège Sainte Barbe, pentru a se pregăti mai bine pentru admiterea dificilă de la École Centrale des Arts et Manufactures. École Centrale des Arts et Manufactures a fost și este cea mai prestigioasă universitate de inginerie din Franța. Eiffel a intrat imediat la École Centrale des Arts et Manufactures din Paris. École Centrale la acea dată o universitate particulară, cunoscută drept una din universitățile de frunte în inginerie din Europa. Afacerea mamei sale cu cărbuni a adus un venit important în familie și a asigurat fondurile necesare pentru ca Gustave să studieze chimia la această universitate renumită din Paris.
În 1855, Eiffel a absolvit École Centrale des Arts et Manufactures, în același an când Parisul a fost gazda primei expoziții internaționale. După absolvire, unchiul său i-a oferit o slujbă în Dijon, Franța. Cu toate acestea, o dispută de familie a anulat această șansă și Eiffel a acceptat în curând un post într-o companie care proiecta poduri pentru trenuri în Bordeaux.
Gustave Eiffel și România
[modificare | modificare sursă]În 1876, Gustave Eiffel a construit Podul Eiffel, la Ungheni. În 1882 Gustave Eiffel a retușat la Iași, pe pământ românesc, într-unul din centrele care a polarizat conștiințele și energiile întregii țări, Grand Hotel Traian, din Piața Unirii. El poate fi admirat și astăzi.[19]
Tot în Iași, Gustave Eiffel construise, în 1873, Hala Mare (devenită Hala Centrală), structură ce avea sa fie demolată în anii 1960.
De asemenea, după planurile lui s-a ridicat și mausoleul familiei politicianului Petre P. Carp, de pe moșia conacului din Țibănești, Iași.
Referințe
[modificare | modificare sursă]- ^ Images d'Art, accesat în
- ^ a b c Roglo, accesat în
- ^ a b ODIS
- ^ (PDF) https://www.hydroretro.net/etudegh/travaux_de_m_%20eiffel.pdf Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ https://cnum.cnam.fr/CGI/fpage.cgi?BSPI.138/181/100/899/17/855 Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ Autoritatea BnF
- ^ https://siarchives.si.edu/collections/siris_sic_203 Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ Comptes rendus de l'Académie des Sciences
- ^ a b Gustave Eiffel, Find a Grave, accesat în
- ^ a b c Autoritatea BnF, accesat în
- ^ a b Gustave Eiffel, Structurae, accesat în
- ^ a b Gustave Eiffel, Roglo
- ^ Alexandre Gustave Eiffel, Hrvatska enciklopedija[*]
- ^ https://archives.cotedor.fr/v2/ark:/71137/gcd3a5c5cbb0f87ea7be751032d3f2a99/49d4dd440583a08bd8a8c25c616c82b1/249/ZnJhZDAyMV8yMzlfNW1pMDlyMTg2XzAyNDhfMDAxLmpwZw== Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ Gustave Eiffel, GeneaStar
- ^ Union List of Artist Names, , accesat în
- ^ Actu.fr, , accesat în
- ^ RKDartists, accesat în
- ^ „Un Eiffel de Iasi”. Arhivat din original la . Accesat în .
Legături externe
[modificare | modificare sursă]- Prezența lui Eiffel în România
- 85 de ani de la moartea inginerului Eiffel, 28 decembrie 2008, Costin Tuchilă, Amos News