Artur Avila
Artur Avila Cordeiro de Melo (n. , Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, Brazilia) este un matematician brazilian și francez specializat în sisteme dinamice și teorie spectrală. A fost laureat cu Medalia Fields în 2014.
Biografie
[modificare | modificare sursă]S-a născut în 1979 în Rio de Janeiro. Tatăl său este angajat la o societate de reasigurare de stat, iar mama lucrează în administrația fiscală a orașului Rio.[11] După separarea părinților când era opt, s-a arătat interesat de matematică, concentrându-se pe acesta disciplina în detrimentul celorlalte.[12] A fost expulzat de Colégio de São Bento după ce a refuzat să susțină examenul obligatoriu de religie.[12] În 1995 a câștigat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică,[13] ceea ce i-a permis să înceapă studii la Institutul Național de Matematică Pură și Aplicată (IMPA), în paralel cu studii la liceu.[11] Și-a susținut teza la vârsta de 21 de ani sub conducerea lui Welington de Melo.
Cu ocazia unui simpozion în Portugalia, a descoperit Europa, apoi Franța, unde lucrează mulți matematicieni specializați în domeniul său. A și dorit să rămână în Paris din motive personale, învățând singur franceză.[14] Totuși, a ratat de două ori concursul de la Centrul Național Francez de Cercetări Științifice (CNRS).[14] Francezul Jean-Christophe Yoccoz, profesor la IMPA, l-a sprijinit pe el să devine cercător postdoctorat la CNRS. În 2008 a fost numit director de cercetare, cel mai tânăr în exercițiu. Din anul 2009 lucrează la Institutul de Matematică (IMJ) din cadrul Universități Paris Diderot și la IMPA. A dobândit cetățenie franceză în 2013.[15] Își împarte timpul între Paris și Rio, unde locul său de muncă principal este plaja Leblon.[11]
Lucrări
[modificare | modificare sursă]Lucrează în domeniul teoriei sistemelor dinamice, și în special a dinamicii unidimensionale. Pentru cercetările sale a primit în 2014 cea mai înaltă distincție în matematică, Medalia Fields.[16]
Referințe
[modificare | modificare sursă]- ^ a b c d e f Genealogia matematicienilor
- ^ https://www.mathunion.org/imu-awards/fields-medal/fields-medals-2014 Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ https://lejournal.cnrs.fr/articles/artur-avila-medaille-fields-2014 Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ https://www.cnrs.fr/fr/personne/artur-avila Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ (PDF) http://5ecm.nl/prizewinnersbook.pdf Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ Artur Ávila, Brockhaus Enzyklopädie
- ^ „Artur Avila”, Gemeinsame Normdatei, accesat în
- ^ „Artur Avila”, Gemeinsame Normdatei, accesat în
- ^ a b (PDF) https://www.imj-prg.fr/~artur.avila/cur.pdf Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ IdRef, accesat în
- ^ a b c Philippe Douroux (). „Artur Avila. Maître maths en tongs”. Libération (în franceză).
- ^ a b Thomas Lin și Erica Klarreich (). „A Brazilian Wunderkind Who Calms Chaos”. Quanta Magazine (în engleză).
- ^ „Artur Avila (1995)”. Olympiade Internationale de Mathématiques.
- ^ a b Charline Zeitoun (). „Artur Avila, médaille Fields 2014”. CNRS Le journal (în franceză).
- ^ „Médaille Fields : la France, pays le plus titré avec les Etats-Unis”. Le Monde (în franceză). .
- ^ Étienne Ghys (). „The work of Artur Avila” (PDF). Proceedings of the International Congress of Mathematics (în engleză).
Legături externe
[modificare | modificare sursă]- Pagina lui Artur Avila la IMJ