Băieți buni (film din 1990)

Acest articol se referă la filmul din 1990. Pentru alte sensuri, vedeți Băieți buni, băieți răi (dezambiguizare).
Băieți buni
Goodfellas

Afișul filmului
Titlu originalGoodfellas
Genfilm biografic
film de crimă
dramă
film bazat pe cărți[*]
gangster film[*][[gangster film (film genre)|​]]
film thriller
film de acțiune
film istoric[*]
historical drama film[*][[historical drama film (film genre)|​]]
crime thriller film[*][[crime thriller film (film genre)|​]]  Modificați la Wikidata
RegizorMartin Scorsese
ScenaristNicholas Pileggi
Martin Scorsese
Bazat peWiseguy[*][[Wiseguy (1985 crime non-fiction book by Nicholas Pileggi)|​]]  Modificați la Wikidata
ProducătorIrwin Winkler
DistribuitorWarner Bros.
Director de imagineMichael Ballhaus[*]  Modificați la Wikidata
Operator(i)Michael Ballhaus
MontajThelma Schoonmaker
MuzicaHoward Shore
NaratorRay Liotta  Modificați la Wikidata
DistribuțieRay Liotta
Robert De Niro
Joe Pesci
Lorraine Bracco
Paul Sorvino
Premiera19 septembrie 1990
Durata146 minute
ȚaraStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Filmat înNew York City
New Jersey
Chicago
Neir's Tavern[*][[Neir's Tavern (bar located in the Woodhaven neighborhood of Queens, NYC)|​]]  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiBrooklyn  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
NominalizăriPremiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Lorraine Bracco, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar (Joe Pesci, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor (Martin Scorsese, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj (Thelma Schoonmaker[*], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (Nicholas Pileggi[*][[Nicholas Pileggi (scriitor american)|​]] și Martin Scorsese, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun film (Irwin Winkler[*][[Irwin Winkler (American film director and producer)|​]], )  Modificați la Wikidata
Buget25 milioane $[1]
Încasări46.836.394 $
Parte a serieiNational Film Registry[2]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Băieți buni (în engleză Goodfellas) este un film american despre mafie din 1990, regizat de Martin Scorsese. El este o adaptare cinematografică a cărții Wiseguy (1986) de Nicholas Pileggi, care a fost și coautor al scenariului, alături de Scorsese. Filmul este povestea adevărată a lui Henry Hill și a prietenilor săi din familia Lucchese în perioada 1955-1980.

Scorsese a intenționat inițial să regizeze Goodfellas înainte de The Last Temptation of Christ, dar atunci când s-au strâns fondurile pentru a face Last Temptation, el a amânat ceea ce era cunoscut atunci sub numele de Wise Guy. Titlul cărții lui Pileggi fusese deja folosit pentru un serial TV și pentru comedia Wise Guys (1986) a lui Brian De Palma așa că Pileggi și Scorsese au schimbat numele filmului lor în Goodfellas. Pentru a se pregăti pentru rolurile lor din film, Robert De Niro, Joe Pesci și Ray Liotta au vorbit adesea cu Pileggi, care le-a împărtășit acestora materialele de cercetare rămase de la scrierea cărții. Potrivit lui Pesci, Scorsese le-a permis actorilor să improvizeze. Regizorul a transcris discuțiile din ședințele de producție, păstrând replicile care i-au plăcut cel mai mult și modificând scenariul în timpul filmărilor.

El a primit, de asemenea, recenzii pozitive în majoritate covârșitoare din partea criticilor. Filmul a fost nominalizat pentru șase premii Oscar, inclusiv cel mai bun film și cel mai bun regizor, și a câștigat unul pentru Pesci la categoria cel mai bun actor într-un rol secundar. Filmul lui Scorsese a câștigat cinci premii BAFTA, inclusiv cel mai bun film și cel mai bun regizor. Filmul a fost numit Cel mai bun film al anului de către diferite grupuri de critici de film. Goodfellas este adesea considerat ca unul dintre cele mai mari filme făcute vreodată, atât în ​​genul filmelor cu mafioți, cât și în general, și a fost considerat "semnificativ din punct de vedere cultural" și selectat pentru păstrarea în Registrul Național de Film al Statelor Unite ale Americii de către Biblioteca Congresului. După acest film, Scorsese a realizat alte două filme despre crima organizată: Casino (1995) și Cârtița (2006).

Henry Hill (Liotta) admite, "din câte îmi amintesc, mi-am dorit întotdeauna să fie un gangster", referindu-se la idolatrizarea de către el a gangsterilor din familia Lucchese, din cartierul East New York, Brooklyn în 1955. Dorind să facă parte din ceva important, Henry renunță la școală și se duce să lucreze pentru ei. Tatăl său irlandezo-american încearcă să-l oprească pe Henry, după ce a aflat de absențele sale școlare, dar gangsterii amenință poștașul local că va avea de suferit dacă va mai livra scrisori de la școală la casa lui Henry. Henry îi duce propria viață și învață cele mai importante două lecții din viață: "Să nu-ți torni niciodată prietenii și să-ți ții întotdeauna gura închisă", sfatul fiindu-i dat după ce a fost scos de sub acuzare la începutul carierei sale infracționale.

Henry este luat sub aripa capului mafiei locale, Paul "Paulie" Cicero (Sorvino) și a asociaților săi, Jimmy "The Gent" Conway (De Niro), căruia îi place să atace camioane, și Tommy DeVito (Pesci), un jefuitor armat agresiv, cu un temperament violent. La sfârșitul anului 1967 ei comit Jaful de la Air France, marcând debutul lui Henry în afacerile mari. Bucurându-se de avantajele vieții lor de infractori, ei își petrec cea mai mare parte a nopților lor la Copacabana, cu nenumărate femei. Henry se întâlnește și mai târziu se căsătorește cu Karen (Bracco), o fată evreică. Karen este inițial tulburată de activitățile criminale ale lui Henry, dar în curând este sedusă de stilul său de viață plin de farmec. Atunci când un vecin o agresează pentru că i-a respins avansurile, Henry îl lovește cu pistolul în fața ei. Ea se simte excitată de acest act, în special când Henry îi dă pistolul și-i spune să-l ascundă.

Pe 11 iunie 1970, Tommy (cu ajutorul lui Jimmy) îl bate cu brutalitate pe Billy Batts (Vincent), un mafiot din familia Gambino, pentru că l-a insultat că a fost lustragiu în copilărie. Cu toate acestea, Batts făcea parte din Mafie, așa că el nu putea fi ucis fără acordul șefilor familiei Gambino. Dându-și seama că aceasta era o ofensă care ar putea duce la uciderea tuturor, Jimmy, Henry și Tommy trebuie să acopere crima. Ei transporta corpul în portbagajul mașinii lui Henry și-l îngroapă pe un teren viran. Șase luni mai târziu, Jimmy află că terenul unde înmormântaseră mafiotul a fost cumpărat de un exploatator imobiliar, forțându-i să exhume cadavrul în descompunere și să-l mute altundeva.

Henry începe să aibă o amantă pe nume Janice Rossi (Mastrogiacomo), punându-i la dispoziție un apartament. Când Karen află, ea merge la blocul unde locuiește Janice, dar aceasta nu îi deschide. Ea se confruntă atunci cu Henry, pe care-l amenință cu revolverul, și amenință că-i va ucide pe amândoi. Karen nu are curajul să-l ucidă și înfuriatul Henry o amenință pe Karen cu pistolul și îi spune că are probleme mai mari, el riscând să fie ucis pe străzi de mafioți. Henry merge să locuiască în apartament cu Janice. Paulie îl face curând să se întoarcă la Karen, după ce-i face un serviciu; Henry și Jimmy sunt trimiși pentru a recupera o sumă de bani de la un parior îndatorat din Florida, obținând banii de la acesta după ce-l bat. Fiindcă sora pariorului era dactilografă la FBI, mai mulți membri ai clanului mafiot sunt arestați.

În închisoare, Henry vinde droguri pentru a-și sprijini familia. La scurtă vreme după eliberarea sa în 1978, echipa comite jaful de la Lufthansa de pe Aeroportul Internațional John F. Kennedy. În ciuda avertismentului lui Paulie să renunțe la traficul de droguri, Henry își continuă afacerile, convingându-i pe Tommy și Jimmy să i se alăture. Jimmy îi ucide pe majoritatea participanților la jaful de la Lufthansa după ce au ignorat ordinul lui de a nu cumpăra imediat lucruri scumpe cu partea lor de bani furați. Apoi, Tommy este ucis pentru uciderea lui Billy Batts, fiind păcălit să creadă că urmează să devină membru al Mafiei.

Prin 1980, Henry este ruinat de consumul de cocaină și de insomnie, el încercând să organizeze o afacere cu droguri, cu asociații săi de la Pittsburgh. Cu toate acestea, el este prins de către agenții de la Narcotice și trimis la închisoare. La eliberarea sa, Karen îi spune că ea a aruncat cocaină în valoare de 60.000 $ în toaletă pentru ca aceasta să nu fie găsită de agenții FBI în timpul raidului lor, lăsând familia lui Henry practic fără nici un ban. Temându-se că îi va trăda pentru a scăpa de acuzația de trafic de droguri, Paulie îi dă lui Henry 3.200 dolari și încheie asocierea cu el. Henry decide să se înscrie în Programul de protecție a martorilor, după ce-și dă seama că Jimmy intenționează să-l omoare. Forțat să renunțe la viața de gangster, el trebuie să facă față traiului în lumea reală.

Textele derulate pe ecran la final explică faptul că Henry a fost ulterior arestat pentru tradic de droguri în Seattle, Washington, dar a fost scos de sub acuzare începând din 1987. Paul Cicero a murit în închisoare federală din Fort Worth în urma unei boli respiratorii în 1988, la vârsta de 73 ani. Jimmy executa în 1990 o pedeapsă de 20 de ani într-o închisoare din statul New York.

Actor Rol Bazat pe[3][4]
Robert De Niro Jimmy Conway Jimmy Burke
Joe Pesci Tommy DeVito Tommy DeSimone
Ray Liotta Henry Hill Henry Hill
Lorraine Bracco Karen Hill Karen Hill
Paul Sorvino Paul Cicero Paul Vario
Chuck Low Morrie Kessler Martin Krugman
Frank DiLeo Vito "Tuddy" Cicero[5] Teodoro "Tuddy" Vario
Frank Sivero Frankie Carbone Angelo Sepe
Johnny Williams Johnny Roastbeef Louis Cafora
Mike Starr Frenchy Robert McMahon
Frank Vincent Billy Batts William "Billy Batts" Devino
Samuel L. Jackson "Stacks Edwards" Parnell Steven "Stacks" Edwards
Frank Adonis Anthony Stabile Anthony Stabile
Catherine Scorsese mama lui Tommy DeVito bunica lui Thomas DeSimone
Gina Mastrogiacomo Janice Rossi Linda
Debi Mazar Sandy Megan Cooperman
Margo Winkler Belle Kessler Fran Krugman
Welker White Lois Byrd Judy Wicks
Julie Garfield Mickey Conway Mickey Burke
Detectivul Ed Deacy el-însuși el-însuși
Christopher Serrone tânărul Henry Hill tânărul Henry Hill
Charles Scorsese Vinnie Thomas Agro
Michael Imperioli "Păianjenul" Michael "Păianjenul" Gianco
Tony Darrow Sonny Bunz Angelo McConnach
Elizabeth Whitcraft prietena lui Tommy Theresa Ferrara
Welker White Lois

Premii și recunoaștere

[modificare | modificare sursă]

Băieți buni a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția din 1990 unde Scorsese a primit received the Leul de Argint pentru cel mai bun regizor.[6] Premiera în America de Nord a avut loc la 21 septembrie 1990 în 1.070 de cinematografe aducând încasări în primul week-end de 6,3 milioane $. El a avut încasări pe piața internă de 46,8 milioane $, cu mult peste bugetul de 25 milioane $.[7]

Filmul a avut parte de recenzii pozitive și are un rating actual de 97% pe Rotten Tomatoes și un metascor de 89 pe situl Metacritic.

Award Category Nominee Result
Premiile Oscar cel mai bun film[8] Martin Scorsese și Irwin Winkler Nominalizare
cel mai bun regizor[8] Martin Scorsese Nominalizare
cel mai bun montaj[8] Thelma Schoonmaker Nominalizare
cel mai bun scenariu adaptat[8] Martin Scorsese, Nicholas Pileggi Nominalizare
cel mai bun actor în rol secundar[9] Joe Pesci Câștigat
cea mai bună actriță în rol secundar[8] Lorraine Bracco Nominalizare
Premiile Globul de Aur cel mai bun film (dramă)[10] Martin Scorsese și Irwin Winkler Nominalizare
cel mai bun regizor[10] Martin Scorsese Nominalizare
cel mai bun actor în rol secundar[10] Joe Pesci Nominalizare
cea mai bună actriță în rol secundar[10] Lorraine Bracco Nominalizare
cel mai bun scenariu[10] Martin Scorsese și Nicholas Pileggi Nominalizare
Premiile BAFTA cel mai bun film Martin Scorsese și Irwin Winkler Câștigat
cel mai bun regizor Martin Scorsese Câștigat
cel mai bun scenariu adaptat Martin Scorsese și Nicholas Pileggi Câștigat
cel mai bun actor în rol principal Robert De Niro Nominalizare
cel mai bun montaj Thelma Schoonmaker Câștigat
cea mai bună imagine Michael Ballhaus Nominalizare
cele mai bune costume Richard Bruno Câștigat
Premiile New York Film Critics Circle cel mai bun film Martin Scorsese și Irwin Winkler Câștigat
cel mai bun regizor Martin Scorsese Câștigat
cel mai bun actor Robert De Niro Câștigat
Premiile Los Angeles Film Critics Association cel mai bun film Martin Scorsese și Irwin Winkler Câștigat
cel mai bun regizor Martin Scorsese Câștigat
cel mai bun actor în rol secundar Joe Pesci Câștigat
cea mai bună actriță în rol secundar Lorraine Bracco Câștigat
cea mai bună imagine Michael Ballhaus Câștigat
Premiile National Board of Review cel mai bun actor în rol secundar Joe Pesci Câștigat
Premiile Boston Society of Film Critics cel mai bun film Martin Scorsese și Irwin Winkler Câștigat
cel mai bun regizor Martin Scorsese Câștigat
cel mai bun actor în rol secundar Joe Pesci Câștigat
Premiile Chicago Film Critics Association cel mai bun film Martin Scorsese și Irwin Winkler Câștigat
cel mai bun regizor Martin Scorsese Câștigat
cel mai bun actor în rol secundar Joe Pesci Câștigat
cea mai bună actriță în rol secundar Lorraine Bracco Câștigat
cel mai bun scenariu Martin Scorsese și Nicholas Pileggi Câștigat
Premiile Kansas City Film Critics Circle cel mai bun film Martin Scorsese și Irwin Winkler Câștigat
cel mai bun regizor Martin Scorsese Câștigat
cel mai bun actor în rol secundar Joe Pesci Câștigat
Premiile National Society of Film Critics cel mai bun film Martin Scorsese și Irwin Winkler Câștigat
cel mai bun regizor Martin Scorsese Câștigat
Ursul de Argint Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor Martin Scorsese Câștigat
Premiul Bodil pentru cel mai bun film ne-european Martin Scorsese și Irwin Winkler Câștigat

Recunoașteri

[modificare | modificare sursă]

Listele American Film Institute

Coloana sonoră

[modificare | modificare sursă]

Coloana sonoră a filmului, sub denumirea de Goodfellas Music from the Motion Picture, a fost lansată pe 9 octombrie 1990 de casa de discuri Atlantic și are o durată de 37 de minute și 23 de secunde.

Listă de melodii

[modificare | modificare sursă]
  1. "Rags to Riches" - Tony Bennett
  2. "Sincerely" - The Moonglows
  3. "Speedo" - The Cadillacs
  4. "Stardust" -Billy Ward and His Dominoes
  5. "Look in My Eyes" - The Chantels
  6. "Life Is But a Dream" - The Harptones
  7. "Remember (Walkin' in the Sand)" - Shangri-Las
  8. "Baby I Love You" - Aretha Franklin
  9. "Beyond the Sea" - Bobby Darin
  10. "Sunshine of Your Love" - Cream
  11. "Mannish Boy" - Muddy Waters
  12. "Layla (Piano Exit)" - Derek and the Dominos

Alte cântece

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ Thompson, David (). „Scorsese on Scorsese”. Faber and Faber. pp. 150–161. 
  2. ^ https://www.loc.gov/programs/national-film-preservation-board/film-registry/complete-national-film-registry-listing/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Henry Hill - Goodfellas
  5. ^ "Tuddy Cicero | Historica Wiki | Fandom" https://historica.fandom.com/wiki/Tuddy_Cicero
  6. ^ Malcolm, Derek (). „The Venice Film Festival ends in uproar”. The Guardian. 
  7. ^ Goodfellas. Box Office Mojo. Accesat în . 
  8. ^ a b c d e http://www.oscars.org/awards/academyawards/legacy/ceremony/63rd.html.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ „The 63rd Academy Awards (1991)”. 
  10. ^ a b c d e „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]